Hyppää sisältöön

Mutkistunut asedirektiivin täytäntöönpano viipyy edelleen – Virkamies: "Odotan poliittisia linjauksia"

Sisäministeriön mukaan asedirektiivin täytäntöönpanoa koskeva hallituksen esitys on viimeistelyvaiheessa ja annetaan heti kun mahdollista.

Historiallisia - muun muassa Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksissa käytettyjä - sotilasaseita. Kuva: Nella Nuora / Yle

Sisäministeriön toukokuussa julkistama luonnos EU:n asedirektiivin kansallisesta täytäntöönpanosta sai lausuntokierroksella osakseen poikkeuksellisen kriittisiä lausuntoja.

Jopa oikeuskansleri arvosteli valmistelua siitä, että lausunnoille oli annettu niin vähän aikaa, että koko lausuntokierros vaikutti muodollisuudelta, jolla ei ole vaikutusta esityksen sisältöön.

Murskaavasta kritiikistä huolimatta sisäministeriöstä vakuutetaan nyt, että asian valmistelua on jatkettu, vaikkakin alkuperäisistä aikatauluista ollaan selvästi jäljessä.

Mutta onko Suomi hakenut asedirektiivin kansalliseen täytäntöönpanoon lykkäystä? Entä millainen aikataulu kansallisella täytäntöönpanolla Suomessa tällä hetkellä on?

"Annetaan heti kun mahdollista"

– Asedirektiivin täytäntöönpanoa koskeva hallituksen esitys on viimeistelyvaiheessa ja annetaan heti kun mahdollista. Lain muutosten voimaantulo riippuu osaltaan siitä, millä aikataululla eduskunnassa asia käsitellään, kertoo johtava asiantuntija Johanna Puiro sisäministeriöstä.

Luonnoksesta annetuissa lausunnoissa oli huomattava määrä muutosehdotuksia. Miten toukokuussa annettua luonnosta on lausuntojen perustella muutettu?

– Kun valtioneuvosto on hyväksynyt esityksen, on oikea aika kertoa, mitä kaikkia muutoksia on tehty, Puiro toteaa.

Lausunnoissa erityinen huolenaihe olivat Suomessa vielä nykyisinkin vapaasti myytävät suurikapasiteettiset patruunoiden syöttölaitteet, eli niin sanotut isot lippaat.

Esimerkiksi Suomi-konepistoolin rumpuja on koriste- ja muistoesineinä – sekä toimivina että muunnettuina – vähintään kymmeniä tuhansia. Tiukimman tulkinnan mukaan ne voisivat muuttua kielletyiksi esineiksi.

Häiriöitä lippaissa

Millaista kohtelua nyt esitetään näille koriste- ja muistoesineinä oleville isoille latauslaitteille? Jos lippaista on luovuttava, onko valtion talousarvioon varattu varoja niiden lunastamiseen?

– Esittämäsi kysymykset ovat sellaisia, joihin odotan poliittisia linjauksia. En pysty niihin yksityiskohtaisia vastauksia tässä vaiheessa antamaan, Puiro muotoilee.

Asealan harrastajat ja ammattilaiset ovat myös toivoneet, että jatkovalmistelussa olisi mukana muutoin olemattomalle käytölle jäänyt yhteistyöelin, aselautakunta. Onko aselautakunta kutsuttu koolle luonnoksen jatkovalmistelua varten?

– Aselautakuntaa ei ole kutsuttu koolle, mutta eri intressitahoja on kuultu varsin tiiviisti koko hallituksen esityksen valmistelun ajan, katsoo Puiro.

Asedirektiivin kansallisen täytäntöönpanon valmistelun lähtökohtana oli, että tässä yhteydessä toteutetaan vain direktiivistä johtuvat muutostarpeet.

Valmistelun myötä luonnokseen oli kuitenkin kirjattu selvästi direktiivin vaatimaa tiukempia ehdotuksia.

.
.