1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uganda

Rikostutkinta sakkaa Ugandassa – Nämä 5 kysymystä ovat avoinna suomalaisen liikemiehen mysteerikuolemassa

Yksi Uganda-tapauksen puolustusasianajajista sanoo Ylelle, että oikeusprosessi voi venyä ensi vuoden puolelle. Vedämme tässä artikkelissa yhteen, mitä tapauksesta tiedetään nyt ja mitkä kysymykset ovat yhä vailla vastausta.

Uganda
Syytetyt. Oikeudenkäynti Buganda road oikeustalolla, Kampalassa.
Suomalaisliikemiehen taposta epäillyt oikeudenkäynnissä Kampalassa huhtikuussa.Africa Mashariki Media Agency

Miksi suomalainen liikemies kuoli ugandalaisessa luksushotellissa helmikuussa?

Keväällä mediassa laajalti käsitellyn tapauksen keskeisimpään kysymykseen ei ole saatu vieläkään vastausta.

Oikeudenkäynti tapausta käsittelevässä Buganda Roadin oikeudessa Ugandan pääkaupungissa Kampalassa on lykkääntynyt kesän aikana myöhemmäksi kerta toisensa jälkeen.

Syinä ovat olleet juttua hoitaneen tuomarin siirtäminen toisiin tehtäviin ja Ugandan poliisin pyytämä aika lisätutkimuksille.

Seuraava oikeuden istunto on määrä järjestää 25. syyskuuta.

1. Mikä johti suomalaismiehen kuolemaan?

Kampalan Pearl of Africa -hotellin huoneesta numero 806 löytyi ruumis 6. helmikuuta. Kuolemansyy oli Ugandan poliisin tutkinnan perusteella hapenpuute.

Siitä alkoi rikostutkinta, joka on edelleen kesken.

Vaikka tutkinta on yhä meneillään, tapauksesta nostettiin maaliskuun lopussa syytteet viittä henkilöä vastaan. Heistä kolme on takuita vastaan vapaalla jalalla ja kaksi vankilassa, koska heillä ei ole ollut varaa maksaa takuusummaa.

Syytekohdat ovat tappo, väärennös, salaliitto ja huumeiden välittäminen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

ihmisiä hotellin aulassa
Pearl of Africa -hotellin aula. Suomalainen liikemies löydettiin kuolleena hotellin kahdeksannen kerroksen huoneesta 6. helmikuuta.Teemu Juhola / Yle

Poliisitutkinnan mukaan suomalaisliikemiehen huoneeseen tuotiin edellisenä päivänä huumeita ja myrkkyjä. Liikemiehen Ugandan-kontakti, Qatarissa aikaisemmin asunut nainen vieraili Ugandan poliisin mukaan miehen huoneessa ennen tämän kuolemaa ja toi sinne ainakin kokaiinia.

Syytteessä aineiden tuomisesta huoneeseen on kaikkiaan kolme ugandalaista: 31-vuotias Qatarissa työskennellyt Faridah, 46-vuotias perheenäiti Fatuma ja 26-vuotias autonkuljettaja Nassifu.

Suomalaisliikemiehen ruumiista löytyi kuoleman jälkeen jäämiä kokaiinista ja tuholaismyrkystä.

Sitä ei tiedetä, miten aineet suomalaismiehen elimistöön päätyivät. Ugandan poliisi ei ole ottanut asiaan kantaa.

Henkirikoksen lisäksi myös luonnollinen kuolema on edelleen mahdollinen selitys.

2. Mitä Suomen tutkinnassa selviää?

Ugandan poliisivoimia johtaa nykyisin kokenut poliisivirkailija Okoth Ochola. Hän päätti keväällä aloittaa uuden poliisitutkinnan suomalaisliikemiehen tapauksesta. Tarkoituksena on saada uutta tietoa tapahtumien kulusta.

Suomalaismiehen ruumis tuotiin helmikuussa Suomeen.

Keskusrikospoliisilla on tapaukseen liittyvä kuolemansyyntutkinta kesken. Kuolemansyyntutkintaa koskevat tiedot ovat salaisia, mutta tyypillistä on, että epäselvissä tilanteissa ruumiille tehdään kotimaassa oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus.

Keskusrikospoliisi odottaa rikostutkinnan valmistumista Ugandassa. Ennen sitä se ei voi saattaa kuolemansyyntutkintaa loppuun.

3. Miksi todistusaineistoa peukaloitiin?

Tapauksen selvittämistä hankaloittivat aluksi ristiriidat ja valtataistelu Ugandan sisäisen turvallisuuspalvelun ja poliisin välillä.

Ugandan poliisi teki Ylen tietojen mukaan suomalaismiehen kuoleman tutkinnassa alusta asti virheitä – mahdollisesti tahallaan. Rikospaikkatutkinnan puutteiden takia tapahtumien tarkkoja olosuhteita on vaikeaa saada selville.

– Tapauksessa on todella paljon aukkoja. Niiden selvittämiseksi poliisin täytyy nyt todella tehdä työnsä hyvin, yksi puolustuksen kuudesta asianajajasta sanoo Ylelle.

Pearl of Africa -hotelli Kampalassa Ugandassa.
Pearl of Africa -hotelli Kampalassa.EPA

Puolustusasianajaja esiintyy tässä jutussa nimettömänä tapauksen arkaluontoisuuden takia.

Hän sanoo, että Ugandan poliisi peukaloi suomalaismiehen hotellihuoneesta kuvattua videomateriaalia.

Yle kertoi maaliskuussa, että todisteena käytettävää videomateriaalia oli peukaloitu, mutta tiedossa ei ole ollut, kuka sen oli tehnyt.

– Tämän takia ei ole riittävästi todisteita, jotka yhdistäisivät epäillyt uhriin, puolustusasianajaja sanoo.

4. Miksi suomalaisliikemies ja Suvi Lindén matkustivat Ugandaan?

Entinen kokoomusministeri Suvi Lindén matkusti Ugandaan suomalaisliikemiehen kanssa helmikuun alussa kutsukirjeellä, jota mies ilmeisesti luuli Ugandan sisäisen turvallisuuspalvelun ISO:n johtajan Frank Bagyenda Kakan allekirjoittamaksi.

Ylen saamien viranomaistietojen mukaan suomalaisliikemies ei tiennyt esittämänsä kutsukirjeen olevan väärennös.

Kutsukirjeen väärentämisestä ovat syytteessä 37-vuotias Ugandan sisäisen turvallisuuspalvelun vanhempi upseeri Apollo ja 29-vuotias liikenainen Carol.

Lindén on julkisuudessa kertonut olleensa matkalla edistämässä tietoyhteiskuntaan liittyviä asioita. Ugandassa Lindén kertoi paikalliselle toimittajalle tulleensa maahan tutkimaan bisnesmahdollisuuksia.

lentokenttä
Suomalaisliikemies ja Suvi Lindén pysäytettiin passintarkastuksessa Entebben kansainvälisellä lentoasemalla ja ohjattiin kuulusteluihin.Dai Kurokawa / EPA

Lisäksi paljastui, että suomalaisliikemiehellä oli valtio-omisteisen puolustustarvikeyhtiö Patrian kirjallinen lupa markkinoida yhtiön tuotteita Ugandassa. Patria selvitti osuuttaan asiassa helmikuussa.

Monialayrittäjänä tunnettu mies oli Ugandaan lähettämänsä kirjeen mukaan Afrikassa edustamassa useita yrityksiä, jotka tuottavat muun muassa puolustustarvikkeita, verkkovalvontajärjestelmiä ja netin salausohjelmistoja.

Mahdollista on, että Lindén ja suomalaismies olivat valmistelleet Ugandan liikematkaa huonosti ja joutuivatkin huijauksen uhriksi.

Huijauksen motiivina on voinut olla käteisen rahan varastaminen tai esimerkiksi lahjuksen saaminen osana tarjouskilpailua.

5. Selviääkö tapaus koskaan?

Suomalaismiehen kuoleman poliisitutkintaa tehtiin vielä helmikuussa Ugandan poliisijohtajan, kenraali Kale Kayihuran alaisuudessa. Hän oli hyvissä väleissä Ugandaa rautaisella otteella hallitsevan presidentin Yoweri Musevenin kanssa ja antoi poliisijoukkojen vaimentaa oppositiota jopa kiduttamalla.

Maaliskuun alussa presidentti Museveni antoi Kayihuralle potkut, ja kesäkuussa armeija pidätti hänet (siirryt toiseen palveluun) epäiltynä poliisin entisen tiedottajan tappamisesta.

Uuden poliisijohtajan Oketh Ocholan valinta liittyi mahdollisesti presidentti Musevenin haluun saada poliisin ja turvallisuuspalvelujen toiminta järjestykseen. Ugandassa surmattiin alkuvuoden aikana useita ulkomaalaisia, ja turvallisuusjoukkojen toiminta sieppauksineen vaikutti mielivaltaiselta.

Ocholan alainen poliisitutkinta voi parhaimmillaan tuottaa uusia tietoja, jotka auttavat selvittämään totuuden suomalaismiehen tapauksessa. Toivoa lisää se, että poliisi ja sisäinen turvallisuuspalvelu tekevät nyt yhteistyötä keskenään.

Oikeudenkäynti Buganda road oikeustalolla, Kampalassa.
Buganda Roadin oikeussali huhtikuussa, kun suomalaisliikemiehen tapausta käsiteltiin.Africa Mashariki Media Agency

Aikaa voi kuitenkin vielä vierähtää.

– Tapaus todennäköisesti etenee, mutta ei ennen ensi vuoden alkua. Tällaisissa tapauksissa tutkinta voi olla pitkällistä, Ylen haastattelema asianajaja arvioi.

Ylen haastattelemien ugandalaisten kansalaisaktivistien mukaan voi puolestaan kestää useampi vuosi, ennen kuin tapaus selviää. Kaikki riippuu Ugandan hallituksen ja presidentti Musevenin poliittisesta tahdosta selvittää kuolemantapaus.

Tutkinnan alkuvaiheen epämääräisyyden takia mahdollista on sekin, että tapaus ei selviä koskaan.

Ainakaan Suomen poliisi ei ole tuomassa asiaan lähiaikoina lisävaloa, koska kuolemansyyntutkinnan valmistuminen on riippuvainen Ugandan tutkinnasta.

Lisää aiheesta:

Yle Ugandassa: Liikemies ja entinen ministeri tulivat Afrikan helmeen – nyt tutkitaan murhaa, petosta ja kumouksellista toimintaa

Viisi ugandalaista syytteeseen suomalaisliikemiehen kuolemantapauksessa – Kolmelle syytteet huumeiden salakuljetuksesta

Ugandassa oikeus päästi suomalaisliikemiehen taposta syytetyt vapaaksi takuita vastaan

Suomalaisliikemiehen taposta epäillyt tuotiin oikeuden eteen Ugandassa – poliisitutkinta valmistunut, syytetyt anovat vapaaksi takuita vastaan