Konservatiivien saksalainen ryhmänjohtaja ilmoittautui ehdolle komission johtoon – Merkelin tuki vaikuttaisi Stubbin näkymiin

Manfred Weber avasi kisan seuraavan komission puheenjohtajuudesta. Liittokansleri Merkelin tuki tekisi hänestä vahvan ennakkosuosikin tehtävään.

Euroopan unioni
Manfred Weber puhumassa Euroopan parlamentissa, Strasbourgissa kesäkuussa 2016.
Manfred Weber puhumassa Euroopan parlamentissa, Strasbourgissa kesäkuussa 2016.Mathieu Cugnot / EPA

BrysselEuroopan parlamentin keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän johtaja Manfred Weber pyrkii Euroopan komission seuraavaksi puheenjohtajaksi. Weber ilmoitti asiasta Twitterissä tänään keskiviikkona aamupäivällä.

Weberin ilmoitus avaa kisan siitä, kenestä tulee EPP:n kärkiehdokas ensi kevään parlamenttivaaleissa. Kärkiehdokas olisi käytännössä ehdolla komission puheenjohtajan tehtävään. Nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli EPP:n kärkiehdokas vuoden 2014 eurovaaleissa.

Lehtitietojen mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel kannattaisi maanmiestään Weberiä komission johtoon. Merkelin sana painaa, sillä hänen edustamansa CDU on EPP:n suurin jäsenpuolue, ja CDU/CSU:lla on eniten europarlamentaarikkoja EPP:n europarlamenttiryhmässä.

Weber sanoi Twitterissä, että EU:n arvoja haastetaan nyt ulkoa ja sisältä, ja että eurovaaleissa on kyse eurooppalaisen elämäntavan selviytymisestä.

– Emme voi EU:ssa jatkaa nykyiseen malliin, Weber twiittasi.

Myöhemmin lehdistön edessä hän halusi esiintyä sillanrakentajana kuppikuntaistuvassa Euroopassa.

– Ei ole idän tai lännen Eurooppaa, köyhien ja rikkaiden Eurooppaa, isojen ja pienten valtioiden Eurooppaa. On vain yksi Euroopan unioni, Weber sanoi.

Weberin ja etenkin Merkelin ratkaisut vaikuttavat myös kokoomuksen Alexander Stubbin mahdollisuuksiin. Stubb ei ole vielä ilmoittanut, lähteekö hän ehdolle EPP:n kisaan.

– Toivon, että hän lähtee kisaan mukaan, sanoi europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.), joka oli paikalla kuulemassa Weberin ilmoittautumista omalle ryhmälleen.

Hänen mukaansa Merkelin tuella on iso merkitys kisassa, mutta yllätyksillekin voi jäädä sijaa.

Stubb toivotti Twitterissä ystävälleen Weberille onnea ja sanoi pitävänsä häntä erinomaisena ehdokkaana. Miehet aloittivat europarlamentissa samaan aikaan vuonna 2004.

Kokoomus haluaisikin saada oman ehdokkaan kärkiehdokkaaksi, joka valitaan kokooomuksen isännöimässä EPP:n kokouksessa Helsingissä marraskuussa. Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen on ilmoittanut, ettei hän aio pyrkiä ehdolle.

Ehdokasveikkailuissa on pyörinyt myös ranskalaisen Michel Barnier'n nimi. Nyt EU:n brexit-pääneuvottelijana toimiva Barnier hävisi viimeksi ehdokkuuden Junckerille.

Virkkusen mukaan Weber on varsin perinteinen keskustaoikeistolainen saksalaispoliitikko, joka on korostanut turvallisuusasioita, maahanmuuton hallintaa ja terrorismin torjuntaa. Weber muistetaan myös puheenvuoroista, joissa hän on korostanut eurooppalaisia ja kristillisiä arvoja.

– Se ei tarkoita, että hän asettaisi niitä vastakkain muiden kanssa. Hän edustaa suvaitsevaa katsantokantaa suhteessa muihin uskontoihin, Virkkunen sanoi.

Vaikka Weber valittaisiinkin EPP:n kärkiehdokkaaksi ja EPP voittaisi eurovaalit, ei silti olisi varmaa että hänestä tulisi komission seuraava puheenjohtaja. Jäsenmaat haluavat pitää kiinni oikeudestaan ehdottaa puheenjohtajaksi parhaaksi katsomaansa henkilöä, vaikka tämä ei olisikaan ollut kärkiehdokkaana.

Toisaalta jäsenmaiden olisi vaikea myöskään sivuuttaa vaalitulosta täysin, sillä myös parlamentin pitää hyväksyä uusi komissio. Koko kärkiehdokasmenettely on varsin uusi ja vakiintumaton, sillä se oli käytössä ensi kertaa 2014.

Asiaa mutkistaa sekin, että samaan aikaan tulee auki useita muitakin EU:n johtopaikkoja. Uudet johtajat pitää valita myös Euroopan keskuspankille ja jäsenmaiden johtajista koostuvalle Eurooppa-neuvostolle.

46-vuotias Weber toimii europarlamentaarikkona kolmatta kautta. Hän edustaa CDU:n baijerilaista sisarpuoluetta CSU:ta.