Forssa haluaa päästä mukaan tv- ja elokuvatuotantoihin: "Täällä pystyisi kuvaamaan post-apokalyptisen fantasian"

Tuotantoja odottaa myös paikallinen koulutuskuntayhtymä, joka haluaa kytkeä osan opetuksestaan kotimaisiin elokuviin.

elokuvateollisuus
Alastomia nuoris miehiä juoksemassa avantoon
Tom Of Finland -elokuvan kohtaus avantoon menevistä sotilaista kuvattiin Lounais-Hämeessä, Tammelan Pyhäjärven jäällä.Kuvakaappaus Tom Of Finland -trailerista / Helsinki-filmi

Viime vuonna elokuvateattereissa nähtiin 39 kotimaista elokuvaa, joista 15 oli dokumenttielokuvia.

Forssassa katsotaan, että juuri elokuvien kautta seutukunta voisi saada toivottua elinvoimaa, näkyvyyttä ja muuta hypetystä.

Tuotantotiimejä Lounais-Hämeen maisemiin houkuttelee Forssa Film Office, joka on perustettu Forssan Yrityskehitys Oy:n tiloihin.

– Tässä on nyt markkinarako, koska suoratoistopalvelut ja digitaalisuus tulevat lisääntymään, samoin kotimaiset tuotannot. Nyt on sauma iskeä, vakuuttaa Forssan Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja Maria Jokinen.

Tummahiuksinen nainen tehdaskujalla hymyilee kameralle
Miki Wallenius / Yle

Koska tuotantoja tehdään entistä enemmän, niin myös uusia kuvauspaikkoja etsitään tiivisti. Forssa on ollut suurissa av-tuotannoissa sen verran vähän esillä, että seudulta löytyy paikkoja, jotka eivät ole tekijöille vielä liian tuttuja ja kuluneita.

– Uusille paikoille on koko ajan kysyntää ja Suomi on erittäin kiinnostava myös kansainvälisessä mittapuussa. Jokinen viittaa julkisuudessa olleisiin tv-sarjoihin, jotka ovat saaneet ovia auki kansainväliseen levitykseen.

Seudun asukkailta toivotaan vinkkejä kuvauspaikoista

Yhden elokuvan tekeminen maksaa Suomessa keskimäärin 1,5 miljoonaa euroa. Arviolta noin puolet rahasta jää niille paikkakunnille, joissa elokuvaa on tehty.

Esimerkiksi Turun seudulla (siirryt toiseen palveluun) laskettiin, että seitsemän pitkän elokuvan ja kolmen tv-sarjan kuvaukset toivat alueen yrityksille ja ammattilaisille 2,6 miljoonan tuotot vuonna 2014.

Tämä seutukunta pitää olla tuotantoyhtiöille mahdollisimman helposti saavutettavissa.

Maria Jokinen

Forssa Film Office -hankkeen nimissä kartoitetaan parhaillaan seutukunnan kuvauspaikkoja ja etsitään paikallisia yrittäjiä, jotka voisivat auttaa leffatuotannoissa.

– Tämä seutukunta pitää olla tuotantoyhtiöille mahdollisimman helposti saavutettavissa. Meidän täytyy miettiä miten järjestämme majoitukset, miten kuljetukset ja muonitukset, vaikka keskelle metsää, Maria Jokinen listaa.

Forssan seudun asukkailta toivotaankin vinkkejä erilaisista kuvauspaikoista, joita käy sitten syksyn aikana tarkistamassa kaksi paikallista ammattilaista, tuottajat Jussi Pellonpää ja Antti Latva.

Miksi Forssa kiinnostaisi, mitä täällä on tarjota?

– Täällä historia kohtaa nykypäivän. Vanhana tehdaskaupunkina meillä on tarjolla tehdasmiljöötä, josta osa on ränsistynyttä ja osa hienossa kunnossa. Sitten löytyy 70-luvun talokantaa ja vanhanaikaista maaseutua. Täällä pystyisi kuvaamaan vaikka post-apokalyptisen fantasian, Jussi Pellonpää vinkkaa.

Tom of Finlandissa kirmattiin Tammelan Pyhäjärvellä

Jussi Pellonpää toimii Forssan Lehden elokuvakriitikkona, mutta hän on ennättänyt toimia kotimaisissa tuotannoissa kuvaajana, valomiehenä, tehostemiehenä, järjestäjänä ja lavastajana.

Pellonpää oli mukana, kun Forssan raviradalla taltioitiin vuonna 2014 J-P Passin ja Jarkko T. Laineen Ajomies-elokuvaa. Tammelassa, Pyhäjärven jäällä filmattiin puolestaan kohtausta Dome Karukosken ohjaamaan Tom of Finland -elokuvaan, joka sai ensi-iltansa vuonna 2017.

– Se oli suuren maailman meininkiä, kun kymmenet alastomat miehet kirmasivat jäiseen avantoon. Viikkotolkulla tehtiin töitä muutaman ruudun takia, sillä kohtaus ei valmiissa elokuvassa kestänyt montakaan sekuntia.

Kaksi miestä mustissaan seisovat vanhan suljetun tehtaan edessä
Jussi Pellonpää (vas.) ja Antti Latva kiertelevät ja taltioivat syksyn aikana hyviä kuvauspaikkoja Forssan seudulta.Miki Wallenius / Yle

Tuottaja Antti Latva muistuttaa, että Forssaan haetaan pitkien elokuvien lisäksi myös mainosfilmituotantoja ja tv-sarjoja.

Forssa Film Office -hankkeella on rahoitus vuoden loppuun asti. Siihen mennessä pitää saada juostua paljon kokoon.

– Täytyy tuottaa paikoista kuvamateriaalia, saada nettisivut pystyyn ja lähestyä tuotantoyhtiöitä. Silmät ja korvat pitää olla auki koko ajan, Jussi Mäenpää huokaa.

Silmät ja korvat pitää olla auki koko ajan.

Jussi Mäenpää

Hän muistuttaa, että rahan lisäksi kuvauspaikkojen valinnassa vaikuttavat myös henkilökohtaiset suhteet. Elokuva-alan piirit ovat pienet.

– Ajankohtainen infopaketti pitää olla myös alueemme palveluista ja kaikesta muusta mahdollisesta, mitä tuollainen tuotanto voi tarvita, lisää Antti Latva.

Kisa elokuvatuotannoista on nykyisin niin kovaa, että kaupungit ovat valmiita käyttämään myös rahaa houkuttimena. Olisiko Forssa valmis maksamaan valkokangasnäkyvyydestä?

– Sekään ei ole poissuljettua. Nykyään voidaan antaa niin sanottua "kick-backiä" 10-25 prosenttia, Maria Jokinen tietää.

Tällöin esimerkiksi tuotantoyhtiö voisi saada osan paikkakunnalla käyttämästään rahasta takaisin kaupungilta avustuksena.

Ammatti-instituutti haluaa oppilaille kokemusta

Suomeen on perustettu jo useille paikkakunnille vastaavanlaisia niin kutsuttuja elokuvakomissioita, mutta elokuva-alan ammatillista koulutusta ei juuri ole kytketty mukaan näihin hankkeisiin. Juuri siinä Forssa koettaa erottautua muista.

Forssan ammatti-instituutti miettii, miten se pystyisi hyödyntämään elokuvien tekoa omassa opetuksessaan.

He saisivat vastuuta ja kokemuksia sekä sen tunteen aidosta oikeasta työn tekemisestä.

Maaria Silvius

– Varmasti se tapahtuisi tällaisella projektioppimisella. Kun tuotantoproduktio tulisi Forssan seudulle, niin me olisimme mukana. Tekisimme opiskelijoiden kanssa erilaisia caseja ja näin he saisivat vastuuta, kokemuksia sekä tunteen aidosta, oikeasta työn tekemisestä, pohtii rehtori Maaria Silvius.

Vaalea nainen kosmetologikoulutuksen luokassa
Rehtori Maaria Silvius toivoo elokuvatuotannoista työskentelymahdollisuuksia erityisesti media-alan opiskelijoille.Miki Wallenius / Yle

Mitään elokuva-alan koulutuslinjaa ei oppilaitokseen ole tulossa.

Kauanko vie ennen kuin Forssan silhuetti lävähtää valkokankaalle kotimaisessa elokuvassa?

– Neuvottelut yhden produktion kanssa ovat jo käynnissä, jotta he voisivat sijoittua tänne muutamaksi päiväksi. Toivottavasti ei vie vuottakaan, kun Forssa näkyy, mutta kyllä tämä on pitkäjänteistä työtä. Saattaa siis mennä parikin vuotta, Maria Jokinen toppuuttelee.