1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muovijäte

Likainen muovijäte joudutaan yleensä polttamaan – Lahdessa etsitään ratkaisua: uusi tutkimuslinjasto pesee, murskaa ja sulattaa roskat uusiokäyttöön

Kokeiluja varten rakennettavan linjaston avulla selvitetään, millä keinoin likainen muovijäte saataisiin entistä useammin uusiokäyttöön sen sijaan, että se poltettaisiin energiaksi.

muovijäte
Muovijätettä kasassa.
LAMKin ja Muovipolin kierrätyslinjastolla aiotaan käsitellä muun muassa maatalouden jätemuoveja.Nadja Mikkonen / Yle

Lahdessa etsitään uusia tapoja saada muovijätettä uusiokäyttöön. Lahden ammattikorkeakoulu ja Muovipoli Oy rakentavat likaisille muoveille kierrätyslinjaston, jolla ne myös pestään. Lisäksi niistä voidaan tehdä uusiokäyttökelpoisia muovirakeita murskaamalla ja sulattamalla.

Nykyisin likainen muovijäte menee usein poltettavaksi. Linjastolla kerätään tietoa siitä, miten likaantuneen muovin keräämistä ja uusiokäyttöä voitaisiin edistää.

Tutkimuslinjastolla muovit pestään kahdessa altaassa pelkällä vedellä.

– Tällä hetkellä tutkimuskäyttöön soveltuvaa pesulaitteistoa ei ole ollut. Tekniikka on olemassa, mutta se on isossa, teollisessa mittakaavassa, kertoo projektipäällikkö Maarit Virtanen Lahden ammattikorkeakoulusta.

Makkarapaketti huuhteluun

Linjastolle tuodaan muun muassa maataloudessa syntyvää likaista muovia, kuten kanistereita, säkkejä ja paalimuovia. Myös kotitalousjätettä kerätään testattavaksi.

Virtasen mukaan yksi kiinnostuksen kohde ovat monikerroskalvot, joita menee tällä hetkellä poltettavaksi. Niitä on esimerkiksi makkarapakkauksissa.

– Niissä on monta eri muovilaatua päällekkäin, jotta pakkaukselle on saatu tietyt ominaisuudet. Se on säilyvyyden kannalta hyvä, mutta kierrätyksen kannalta hankalaa, projektipäällikkö selittää.

Tutkimuslinjasto pyritään saamaan käyttöön keväällä 2019.

Lue seuraavaksi