Kuusi huippujuttua lauantai-iltaan: Hämmästy kyläkaupasta, joka pyörii ilman myyjiä, ja tutustu Suomen arvostetuimpiin ajattelijoihin

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
Leila Iholin (vas.) ja Tarjamaarit Mäkelä Nuolniemen kyläkauppakeskuksen ovella.
Arvo Vuorela / Yle

Outo minipuoti ihastuttaa: aina auki, ei henkilökuntaa, ei hintoja – ”Matkalla Cheekin keikalta poikkesimme maailman suloisimpaan kauppaan!”

Keskellä ei mitään, soratien päässä seistä nököttää nähtävyydeksi noussut merkillinen kyläpuoti, joka on aina auki - ilman myyjiä ja hintalappuja.

Kiilopään huipun kivikasa.
Pasi Nivasalo / Metsähallitus

Tiesitkö, että kivipino kansallispuiston tunturissa rikkoo lakia – Kokosimme vinkkejä, miten luonnossa kannattaa retkeillä oikein

Syysretkestä tai vaelluksesta ei saisi jäädä luontoon mitään jälkiä, joten piirrä puumerkkisi luonnon sijaan autiotuvan vieraskirjaan, kanna pienimmätkin roskasi pois ja tiskaa kaukana rantavedestä.

Tuija Siltamäki
Tuija SiltamäkiMatias Väänänen / Yle

Tuija Siltamäen kolumni: Sinun kohtusi ei ole sinun

Aborttien vastustamisessa ei oikeasti ole kyse elämän vaan uskonnollisten tunteiden suojelemisesta, kirjoittaa Tuija Siltamäki.

Blessing ja Teppo Jokiniemi.
Blessing Jokiniemen mielestä poliisilla ei ole syytä epäillä hänen ja Kari Jokiniemen avioliittoa. He asuvat yhdessä ja heillä on Teppo-poika.Harri Fagerholm

Suomi päätti käännyttää perheenäidin Nigeriaan – syynä passin vanheneminen

Blessing Jokiniemi houkuteltiin parikymppisenä Nigeriasta Venäjälle, jossa häntä yritettiin painostaa prostituutioon. Venäjältä Blessing pakeni Suomeen. Täälläkään kaikki ei ole mennyt ongelmitta. Tarinalla saattaa kuitenkin olla onnellinen loppu.

Julie Cieniawski opettamassa.
Julie Cieniawski on toiminut yläasteen opettajana vuodesta 1986.Caitlin O'Hara

Amerikkalaisopettaja Julie Cieniawskin arkea on miettiä, mitä tehdä, jos kouluun tulee ampuja – "Alussa oppilaat naureskelivat harjoituksille yeah right -tyyliin"

Neljästi vuodessa Julie Cieniawski kyyristelee oppilaidensa kanssa pimeän luokan perällä lukkojen takana. Opettajalle vaaratilanneharjoitus on toistuva muistutus pahimmasta pelosta.

Suuret ajattelijat

A-studion kysely: Taloustieteilijät Bengt Holmström ja Sixten Korkman nousivat Suomen merkittävimpien ajattelijoiden joukkoon "Taloustiede on uusi uskonto"

Humanistit jäivät talousviisaiden varjoon, kun A-studio kysyi maan merkittävimpiä ajattelijoita. Pentti Linkolan asema on säilynyt. Myös entisiä presidenttejä arvostetaan ajattelijoina. Ajattelijakyselyyn voi vastata jutun lopussa.