Tuulivoimalan melu kuohuttaa Leppävirralla – melumittauksia tehdään syksyn aikana

Paikalliset asukkaat ovat harmissaan tuulivoimalan melusta. Äänitasosta saadaan tuloksia talven aikana.

tuulipuistot
Tuulivoimala
Kari Kosonen / Yle

Tuulivoimalan aiheuttama ääni ärsyttää osaa asukkaista Leppävirran Saahkarlahden ympäristössä. Tuotanto Niittysmäen-Konkanmäen tuulipuistossa alkoi syksyllä 2017. Tuulipuisto sijaitsee Varkaudesta itään menevän valtatie 23:n läheisyydessä.

Yli 60 lähialueen asukasta allekirjoitti viime keväänä huomautuksen tuulipuiston aiheuttamasta melusta. Sähköä tuottaa kolme 145 metriä korkeaa tuulimyllyä. Roottorin lavan pituus on 63 metriä.

Sarkamäessä, noin 1,5 kilometrin päässä lähimmästä tuulimyllystä asuva Ari Kärkkäinen sanoo, että voimalan melu kuuluu osalle alueen asukkaista sisälle ja häiritsee nukkumista.

Kärkkäisen mukaan tuulimyllyjen aiheuttamat äänet kuuluvat tietyissä keliolosuhteissa myös miehen oman kotitalon pihaan.

Sarkamäki-Saahkarlahden kyläyhdistyksen puheenjohtajan Marja-Leena Jolkkosen kodista on 850 metriä lähimmälle tuulimyllylle. Jolkkosen mukaan myllyjen ääni kuuluu selvästi voimakkaammalla tuulella.

– Kevät oli rauhaisaa aikaa, mutta elokuussa ikkunoiden ollessa auki voimalan melu kuului selvästi sisälle, kertoo Jolkkonen.

Asukkaat vaativat vähintään kolmea mittauspaikkaa

Tuulivoimalasta tehdään loppuvuoden aikana meluselvitys. Voimalan aiheuttamia ääniä mitataan syksyllä, sillä kesäaikaan tuulta on liian vähän. Tuulipuistoa pyörittävä yhtiö on kaavaillut mittausjaksoksi noin kuukautta.

Asukkaat ovat tyytyväisiä melumittauksen toteutumiseen. Melusta valittaneita kaivertaa kuitenkin se, että mittauksen tekee tuulivoimayhtiön valitsema ulkopuolinen konsulttifirma WSP Finland.

Asukkaiden pelkona on, että mittauksia ei tehdä kunnolla ja riittävän perusteellisesti. Ari Kärkkäinen sanoo, että ykköstavoitteena on saada tarkat ja luotettavat melumittaukset kerralla.

Leppävirran tuulivoimapuistoa pyörittävän Ilmatar Windpower -yhtiön johtaja Mikko Toivanen pitää outona, että melusta valittaneet asukkaat kokevat melumittaajan jotenkin puolueellisena. Toivasen mukaan kyseinen yritys työskentelee useille kunnille ja ely-keskuksille.

– Väite puolueellisuudesta on naurettava, sanoo Toivanen.

Melumittaussuunnitelmaa esiteltiin alueen asukkaille yleisötilaisuudessa keskiviikkoiltana. Sarkamäki-Saahkarlahti-kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Leena Jolkkonen arvioi paikalla olleen kolmisenkymmentä asukasta.

Jolkkosen mukaan asukkaat vaativat, että melumittausta on tehtävä vähintään kaksi kuukautta. Lisäksi asukkaiden vaatimuksena on vähintään kolme mittauspaikkaa. Toiveissa on myös, että ympäristöviranomaiset laittaisivat oman valvojan meluselvityksen tekijälle.

Melua aiotaan mitata myös sisällä

Johtaja Mikko Toivasen mukaan meluselvityksessä tarjotaan asukkaille mahdollisuutta myös sisämittaukseen. Se voidaan tehdä esimerkiksi jollain alueella olevista omakotitaloista. Sisämittaus vaatii asukkaan suostumuksen.

Mikko Toivanen arvioi, että melumittaus vaatii ainakin kaksi ulkomittauskohdetta ja yhden sisäkohteen.

– Tuulivoimala ei ole äänetön. Siitä on kuitenkin pitkä matka siihen, että voimalan melu on lain mukaan liian kova.

Johtaja Mikko Toivasen mukaan Leppävirran tuulipuistossa tuuli on kovimmillaan keskimäärin marraskuun ja maaliskuun välillä. Melumittauksessa selvitetään etenkin tuulen suunnan ja nopeuden vaikutusta ääneen.

Mittaustulokset analysoidaan tarkasti ja tuulivoimalayrityksen tavoitteena on saada tulokset mahdollisesti vielä loppuvuoden aikana tai viimeistään tammikuussa.

– Toimimme sitten määräysten mukaan. Joskus jossain voimalassa on voinut olla toimintahäiriöitä ja se on aiheuttanut häiritsevää ääntä, sanoo Mikko Toivanen.

Sarkamäessä asuva Ari Kärkkäinen arvioi, että kahden kilometrin säteellä Niittysmäen-Konkanmäen tuulipuistosta on 20-30 ympärivuotista kotitaloutta.

Lähialueen asukkaat ovat tehneet tarkkoja muistiinpanoja tuulipuiston meluhavainnoista. Ylös on kirjattu äänen voimakkuutta, tuulen suuntaa ja sen nopeutta.

Leppävirran tuulipuistoa pyörittävä yritys on tyytyväinen kolme tuulimyllyn ensimmäiseen toimintavuoteen. Johtaja Mikko Toivasen mukaan tuulta on ollut keskiarvoa vähemmän, mutta silti voimalan vuodessa tuottama sähkömäärä riittää noin 1 500 sähkölämmitteisen omakotitalon lämmitykseen.

Kolmen tuulimyllyn on laskettu olevan käytössä Saahkarlahdessa vähintään 25 vuotta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus