Suomessa voidaan kohta kouluttaa ulkomaisia lentäjiä: "Sopimusvalmistelut pitkällä"

Patria kouluttaa vuosittain satakunta lentäjää Pirkkalassa.

lentohenkilöstö
Norran lentokone Tampere-Pirkkalan lentokentällä
Pirkkalassa koulutetaan esimerkiksi FInnairin ja Norran liikennelentäjiä.Marko Melto / Yle

Suomessa voidaan kohta alkaa kouluttaa ulkomaisia liikennelentäjiä.

Lentäjiä kouluttava Patria Pilot Training sanoo, että mahdollisten tulevien asiakkaiden sopimusvalmistelut ovat pitkällä.

Operatiivinen johtaja Ville Kettula arvioi, että Patria on saamassa pian ulkomaisia lentoyhtiöitä asiakkaiksi Pirkkalaan.

– Kysyntää on ollut. Ulkomaiset yhtiöt voivat lähettää meille lentäjäkandidaatteja, joista koulutamme perämiehiä yhtiöiden tarpeisiin, Kettula sanoo.

Tällä hetkellä kysyntää uudentyyppiselle koulutukselle on ollut lähinnä Euroopasta ja Aasiasta.

Kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta hinta ja laatu on Kettulan mukaan oleellista. Kettulan mielestä viennin kannalta on haastavaa, että laskeutumismaksut kohoavat kentille.

Patria on kouluttanut liikennelentäjiä Pirkkalassa noin 1,5 vuoden ajan ja sitä ennen Helsingissä. Koulutuksen suosio on noussut. Yhteen koulutusohjelmaan on ollut jopa 350 hakijaa, joista on valittu 26 oppilasta kurssille.

Suomen Ilmailuopistossa Porissa on ollut ulkomaalaisia opiskelijoita tyyppi- ja kertauskoulutuksessa.

Suosittu koulutus

Valintaan vaikuttavat useat soveltuustestit, joissa mitataan esimerkiksi fyysistä ja henkistä kuntoa, motivaatiota ja koulutaustaa. Esimerkiksi heikko näkö voi estää haaveet lentäjän ammatista.

Patria kouluttaa lentäjiä tarpeen mukaan, kursseja on 5–6 vuodessa. Koulutus on niin suosittua, että Patria hakee parhaillaan töihin noin kolmea uutta lennonopettajaa.

Vuosittain liikennelentäjiä valmistuu Pirkkalasta noin 90–100. Lentäjät menevät töihin esimerkiksi Finnairille, Norralle ja ulkomaisiin lentoyhtiöihin..

– Työllistymistilanne on erittäin hyvä. Käytännössä kaikki saavat töitä kurssin jälkeen, Kettula sanoo.

Liikennelentäjän palkka riippuu kokemuksesta, vastuusta ja yhtiöstä.

Lisäys 6.9. 15.22 Lisätty Suomen Ilmailuopiston koulutus.