Opiskelijoiden tyhjä vatsa on tuttu asia eri puolilla Suomea – Ilmaista aamupalaa kokeillaan jo muutamassa opinahjossa

Lapin koulutuskeskus kokeili jo keväällä maksutonta aamiaista opiskelijoilleen. Samaan aikaan aamupuuroa testasi myös Salpauksen koulutuskeskus Lahdessa.

opiskelijat
Konginkankaan seurakuntakodin aamupuuro.
Opiskelijoilla jää kaurapuuro usein keittämättä. Niinpä oppilaitokset kokeilevat ilmaisaamupalaa. Lapin koulutuskeskuksessa tarjotaan puuron lisäksi myös sämpylää ja leivänpäällistä.Simo Pitkänen / Yle

– Opiskelijoita tulee pitkänkin matkan päästä. Ei ole aikaa, osaamista tai viitseliäisyyttä tehdä aamupalaa.

Koulutuskeskus Salpauksen rehtori Päivi Saarelaisen mukaan tästä syystä heidän oppilaitoksessaan aloitettiin ilmaispuurokokeilu viime kevättalvella.

Sama havainto oli tehty pohjoisessa. Lapin koulutuskeskuksessa REDUssa havahduttiin opiskelijoiden terveyskyselyn tuloksiin maaliskuussa. Sen mukaan yli puolet opiskelijoista jättää aamupalan syömättä.

Aamupalakyltti REDU:n ruokalassa
Marjukka Talvitie / Yle

Lapin koulutuskeskus testasi ensimmäisen kerran huhtikuussa ilmaisen aamupalan tarjoamista opiskelijoilleen osassa kampuksistaan. Kokeilu uusitaan syyskuun aikana ja se kattaa kaikki kampukset.

– Saimme hyviä tuloksia, mutta mielestämme kattavuus ei ollut riitävä kokeilun tuloksissa. Meillä oli suuri määrä opiskelijoita työssäoppimisessa, kertoo Lapin koulutuskeskuksen rehtori Taisto Arkko.

Syksyllä opiskelijoita on opinahjossaan läsnä kevättä enemmän.

Arkko kertoo, että tuloksia tarkastellaan heti kokeilun loputtua. Sen jälkeen päätetään jatkuuko maksuton aamupalatarjoilu.

Lahdessa kokeillaan toistaiseksi

Myös Lahdessa puurokokeilu sai keväästä jatkoa, mutta siellä päättymisajankohtaa ei ole vielä päätetty.

– Olemme nyt seuranneet puuromääriä ja kysymme opiskelijoilta palautetta, Päivi Saarelainen sanoo.

Saarelaisen mukaan tähän asti saatu palaute on ollut positiivista.

Ilmaisen aamiaisen tarjoaminen on katsottu kummassakin opinahjossa kannattavaksi. Lapin koulutuskeskuksessa rahat voidaan siirtää lounasvaroista, kun lähes kaikki opiskelijat eivät sitäkään syö.

Lahdessa taas on katsottu hiutalepuuro niin halvaksi, että sen positiivinen vaikutus opiskelijan vireystilaan kääntää mittarin plussan puolelle.