Lieksassa kiehuu riitaisa soppa järvilohen salakalastuksesta – Poliisin vihjaillaan jarruttaneen tutkintaa, kansanedustajat älähtivät

Ylen haastattelema kalastaja kiistää syytökset ja kertoo ottaneensa vedestä pois muutaman sairastuneen järvilohen.

salametsästys
Saimaan järvilohi.
Äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen suojelu on yksi hallituksen kärkihankkeita.Anu Rummukainen / Yle

Pohjois-Karjalassa Pielisen rannalla jylläävät epäilyt äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen poikkeuksellisen laajasta salakalastuksesta. Soppaan on vedetty mukaan myös poliisi, jonka on vihjailtu jarruttavan tarkoituksella tutkintaa.

Jupakka on kasvanut niin isoksi, että kaksi kansanedustajaa on tehnyt kirjallisen kysymyksen Lieksan kalastusrikkomusepäilystä. Mistä tässä on kyse?

Lieksan kalastuskunta syyttää paikallista kalastajaa 41 äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen laittomasta kalastamisesta. Kalastuskunnan puheenjohtajan Jukka Turusen mukaan mies olisi pyytänyt rauhoitettuja kaloja Pielisellä Lieksan keskustan läheisyydessä rysällä ja verkolla syksyllä 2017.

Jos epäilyt pitävät paikkansa, on näin mittava salakalastus merkittävä isku vuosien työlle Saimaan järvilohikannan pelastamiseksi.

Ylen haastattelema kalastaja kiistää syytökset: hän kertoo nostaneensa neljä kuollutta tai sairauden takia huonokuntoista järvilohta pois vedestä, etteivät raadot tartuttaisi muita kaloja tai häiritsisi läheisen uimarannan käyttäjiä.

Kalastaja kumoaa väitteet, että kalat olisivat menneet ruuaksi. Hän kertoo jättäneensä kuolleet kalat rantaan.

Kalastajan mukaan kyse on mustamaalauksesta: taustalla on vuosia jatkuneet erimielisyydet Lieksan kalastuskunnan johdon ja hänen välillä.

Koska kyse on vasta epäilystä, syytösten kohteena oleva kalastaja esiintyy jutussa nimettömänä.

Laajasta salakalastuksesta epäilty mies näyttää kartalla paikkaa, missä hänen pyydyksensä ovat olleet. Mies kiistää syytökset.
Salakalastuksesta syytetty mies näyttää kartalla paikan, jossa hänen pyydyksensä olivat Pielisellä vuonna 2017. Silloin siellä sai vielä kalastaa, mutta nykyään rauhoitusaluetta Lieksanjoen suulla on laajennettu.Annika Martikainen / Yle

Poliisi ei tutki eikä suostu kommentoimaan

Poliisin toimettomuus kalastusrikosepäilyksen tutkimisessa on närkästyttänyt Lieksan kalastuskuntaa, mutta myös maa- ja metsätalousministeriössä, maakuntaliitossa ja ely-keskuksessa asti (siirryt toiseen palveluun) (Karjalainen).

Poliisi sai tutkintapyynnön kalastusrikosepäilystä marraskuussa 2017, mutta kalastajan mukaan poliisi ei ole ollut häneen yhteydessä vielä ollenkaan.

Tutkintopyynnön tehnyt ely-keskuksen johtava kalatalousasiantuntija Timo Turunen epäili sanomalehti Karjalaisen jutussa (siirryt toiseen palveluun), että poliisi jarruttaisi tutkintaa mahdollisen painostamisen takia. Turunen on ely-keskuksen edustaja Lieksan kalastuskunnan kokouksissa.

Siinä vaiheessa älähti myös Itä-Suomen poliisilaitoksen johto. Poliisipäällikkö Taisto Huokko lähetti Karjalaiselle vastineen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kiistää väitteet tutkintaan kohdistuvasta painostuksesta ja lupaa tutkinnan saatavan loppuun tämän syksyn aikana.

Tutkinnanjohtaja Kari Juntusen mukaan tapaus on jäänyt tutkimatta, koska poliisia on työllistänyt useiden vakavien väkivalta- ja henkirikosten tutkinta Lieksan alueella.

Tutkinnanjohtaja Juntunen ei halunnut kommentoida tutkinnan edistymistä Ylelle lukuisista kyselyistä huolimatta. Myöskään Itä-Suomen poliisilaitoksen johtaja Huokko ei suostunut kommentoimaan asiaa Ylelle.

Salakalastuksesta epäilty lieksalainen mies on ottanut kuvia Pielisellä vastaan tulleista sairastuneista istutuskaloista.
Lieksalainen kalastaja on ottanut kuvia Pielisellä vastaan tulleista sairastuneista istutuskaloista.Annika Martikainen / Yle

Lieksan kalastusrikosepäily on saanut huomiota myös eduskunnassa. Vihreiden kansanedustajat Krista Mikkonen ja Hanna Halmeenpää ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen siitä, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, että epäilyt Lieksassa tapahtuneesta kalastusrikkomuksesta eivät vaaranna järvilohen suojelua.

Kansanedustaja ja Saimaan lohikalojen ystävät ry:n puheenjohtaja Kari Kulmala (sin.) harmitteli Karjalaisen mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun), että salakalastuksella tuhotaan mittavat järvilohen pelastamiseen eteen tehdyt ponnistukset ja rahalliset panostukset.

Äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen suojelu on yksi hallituksen kärkihankkeita. Esimerkiksi Lieksan alueella panostetaan vuosina 2016–2018 yhteensä 800 000 euroa äärimmäisen uhanalaisen järvilohen pelastamiseksi.

Sana sanaa vastaan

Kaikki sai alkunsa Lieksan kalastuskunnan kokouksesta syksyllä 2017. Siellä paikallinen kalastaja esitteli kuvia pyydyksiinsä jääneistä lohikaloista.

Tässä kohtaa eri osapuolien tarinat eroavat: Osa kalastuskunnan jäsenistä tulkitsee, että kalastaja olisi esitellyt kuvia kymmenien rauhoitettujen kalojen pyynnistä. Kalastaja itse kertoo, että kuvat olivat monen vuoden ajalta ja laillisesti pyydystetyistä kaloista.

Kalastajan mukaan salakalastuksesta liikkuvien huhujen takia hän on joutunut ikävään valoon kotikaupungissaan Lieksassa.

Kalastus on ollut miehelle elämäntapa 60 vuotta. Enää hän ei jaksa taistella vastaan: hän aikoo nostaa verkot pois Pielisestä ja lopettaa kalastamisen kokonaan.

Lue lisää:

Karjalainen: Lieksassa paljastunut salakalastusrikos hakee törkeydessään vertaistaan, mutta tutkinta ei jostain syystä etene - "Painostaako joku poliisia? (siirryt toiseen palveluun)

Karjalainen: Poliisipäällikkö: Lieksan salakalastustapauksen tutkintaa kiirehditään - poliisi käynnistänyt myös selvityksen, onko esitutkinta toimitettu asianmukaisesti (siirryt toiseen palveluun)

Karjalainen: Mielipide: Saimaanlohen salapyynnin pitäisi soittaa hätäkelloja (siirryt toiseen palveluun)

Yle Uutiset: Lieksan kalastusrikosepäilyt esille myös eduskunnassa