1. yle.fi
  2. Uutiset

Twitter ja Facebook kuultavina – senaattorit tiukkaavat vaalivaikuttamisesta

Twitterin ja Facebookin johtajat ovat senaattorien tentattavana vaalivaikuttamisesta. Google on joukosta poissa.

sosiaalinen media
Senaattori Mark Warner (vas.) näyttää paperia Twitterin johtajalle Jack Dorseylle ja Facebookin johtajalle Sheryl Sandbergille.
Senaattori Mark Warner (vas.) valmisteli kysymystä Twitterin johtajalle Jack Dorseylle ja Facebookin johtajalle Sheryl Sandbergille Washingtonissa keskiviikkona 5. syyskuuta.Jim Lo Scalzo / EPA

Facebookin ja Twitterin johtajat ovat Yhdysvaltain senaatin kuultavana. Senaattorit tenttaavat sosiaalisen median jäteiltä sitä, millä tavoin ne pyrkivät estämään vaalivaikuttamisen omilla alustoillaan marraskuun välivaalien alla.

Senaattorien kuultavina ovat Twitterin johtaja Jack Dorsey ja Facebookin johtaja Sheryl Sandberg. Sen sijaan Googlen edustaja ei ole kuulemisessa mukana.

Google on lähettänyt tilaisuuteen kirjallisen vastauksen. Senaattorit ovat pettyneitä ja olisivat halunneet tavata myös Googlen edustajan kasvotusten.

Trump syyttää somejättejä sensuurista

Sosiaalisen median rooli on Yhdysvalloissa jatkuva puheenaihe. Presidentti Donald Trump muun muassa syytti muutama päivä sitten Twitteriä konservatiivisten äänien hiljentämisestä ja sensuurista.

Twitterin johtaja Dorsey kiisti kuulemisessa jyrkästi yhtiön poliittiset motiivit ja sanoi Twitterin uskovan puolueettomuuteen.

– Twitter ei käytä poliittista ideologiaa päätöstensä pohjana, Dorsey sanoi senaattoreille.

Dorseyn mukaan Twitter on aloittanut kampanjan valetilejä vastaan. Sen tuloksena estetään yli puoli miljonaa kirjautumista päivittäin, mikä on Dorseyn mukaan kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Venäjä-tutkinta väijyy taustalla

Poliittinen vaikuttaminen sosiaalisen median kautta on Yhdysvalloissa vahvasti esillä siksikin, etä Venäjän väitetystä vaalivaikuttamisesta viime presidentinvaalien alla on meneillään rikostutkinta.

Facebookin johtaja Sandberg arvioi yhtiönsä olevan nyt huomattavasti valmiimpi ulkoisen vaikuttamisuhan edessä. Sandberg sanoi yhtiönsä satsaavan ulkopuolisiin palveluihin ongelman selättämisessä.

Sandberg muistutti, että vaalivaikuttamisen vastainen taistelu on vaikeaa ja hidasta.

– Mahdollisuutemme tutkia venäläisten aktiivisuutta vuoden 2016 vaaleissa ovat rajalliset, koska meillä ei ole pääsyä hallituksen tietoihin ja tutkimuksiin, Sandberg sanoi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi