1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Paraguay pyörsi päätöksen, lähetystö muuttaa Jerusalemista takaisin Tel Aviviin - Israel suuttui

Israel on kimpaantunut Paraguaylle. Diplomaattinen kiista leimahti kun Paraguay päätti muuttaa lähetystönsä takaisin Tel Aviviin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Paraguayn presidentti Horacio Cartes olivat täyttä hymyä vielä toukokuussa Paraguayn lähetystön avajaisseremoniassa Jerusalemissa. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israelin ja Paraguayn välille on kehkeytynyt diplomaattinen kärhämä. Kiista syntyi Paraguayn ilmoituksesta vaihtaa Israelin lähetystönsä paikkaa.

Paraguay ilmoitti, että se muuttaa suurlähetystönsä takaisin Tel Aviviin. Maa ehätti vasta toukokuussa siirtää Tel Avivissa olleen lähetystön Jerusalemiin.

Paraguay seurasi kevään päätöksellä Yhdysvaltoja, joka presidentti Donald Trumpin päätöksellä muutti lähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Yhdysvallat halusi eleellään onnitella 70 vuotta täyttänyttä Israelin valtiota.

Paraguay tahtoo tukea rauhaa

Paraguay muutti kantaansa lähetystön paikasta sen jälkeen kun maassa vaihtui presidentti. Viime kuussa presidentiksi valittu Mario Abdo kumosi edeltäjänsä Horacio Cartesin muuttoilmoituksen.

Paraguayn ulkoministeriön tiedotteen mukaan Paraguay tahtoo lähetystöpäätöksellään "tukea diplomaattisia ponnistuksia laajan, reilun ja pysyvän rauhan saamiseksi Lähi-Itään".

Palestiinalaiset pitävät Yhdysvaltain päätöstä siirtää Israelin lähetystönsä Jerusalemiin epäreiluna, koska se vahvistaa Israelin asemaa suhteessa Jerusalemiin. Jerusalem on juutalaisten ohella myös palestiinalaisille pyhä ja kallisarvoinen kaupunki.

Israel on nyt puolestaan suuttunut Paraguaylle , koska se muutti toistamiseen lähetystön paikkaa. Israel kutsuu Paraguayn lähettiläänsä neuvonpitoon kotiin ja sulkee samalla lähetystönsä Asuncionissa.