Herätys: Missä sinilevä lymyää, kestopukeutumisen keinot, väärä häpeä on haitallista, sää pysyttelee pilvisenä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
sinilevä
Aphanizomenon- ja dolichospermum-levien leposoluja. "Aphanizomenon on kapea, noin viiden mikrometrin levyinen rihma. Niitä voi erottaa joskus paljain silminkin, näyttää kuin vedessä olisi ihan pieniä tikkusia".Sirpa Lehtinen

Mitä sinilevä tekee silloin, kun se ei rettelöi vesistöissä?

Mennyt kesä oli sinilevän suhteen pahin Suomenlahdella tällä vuosikymmenellä. Syksyn tullessa sinilevä katoaa, mutta minne? Kasviplanktonlevien tutkija kertoo, missä sinilevä lymyää seuraavaa kukintaa odotellessaan.

Ylen kannatusmittaus: Vihreiden kannatusluisu jatkuu

Ylen elokuun kannatusmittauksessa vihreiden kannatus on jatkanut laskuaan. Tällä kertaa puolueen kannatus laski prosenttiyksiköllä. Kärkikolmikossa kisa pääministeripuolueen paikasta puolestaan kiristyy, kun SDP ja kokoomus menettivät kannatustaan.

Puoluekannatusarvio
Yle Uutisgrafiikka

Trumpin hallinnon työntekijä: Suojelemme USA:ta Trumpilta

Yhdysvaltojen nykyhallinnossa korkeassa asemassa työskentelevä henkilö on kirjoittanut New York Timesiin mielipidekirjoituksen, jossa hän paljastaa monien hallinnon edustajien toimivan presidentti Donald Trumpia vastaan suojellakseen Yhdysvaltoja presidentiltään. Kirjoittajan mukaan moni hallinnossa yrittää aktiivisesti estää Trumpia saavuttamasta osaa tavoitteistaan, koska katsoo niiden olevan isänmaan edun vastaisia.

Donald Trump katsoo paperia.
Shawn Thew / EPA

Japanissa voimakas maanjäristys

Japaniin on iskenyt maanjäristys, jonka voimakkuus oli 6,7. Järistys iski Japanin pohjoisimmalle Hokkaidon saarelle torstain vastaisena yönä. Tsunamivaaraa ei aiheutunut. Järistyksen aiheuttama maanvyörymä peitti alleen rakennuksia. Useita ihmisiä loukkaantui ja jäi loukkuun. Ilman sähköä on jopa kolme miljoonaa rakennusta. Ennätystaifuuni Jebi iski Japaniin aiemmin tällä viikolla.

Poliisi seisoo keskellä tietä, pimeydessä loistaa auton etuvaloja.
Poliisi ohjaa liikennettä Sapporon kaupungissa maanjäristyksen jälkeen.Jiji Press Japan / EPA

Osta vähemmän, kauppaa vanhat vaatteesi verkossa ja kokeile vaatelainaamoa – kuusi keinoa pukeutua kestävämmin

Onko pikamuodille vaihtoehtoja? Käytetyn vaatteen verkkokauppoja on yhä enemmän, mutta ympäristön kannalta parasta olisi tehdä löytöjä omasta vaatekaapista. Asiantuntijoiden mukaan ihanteellista on pitää vaate käytössä niin pitkään kuin mahdollista. Listasimme kuusi tapaa, joilla voit vähentää vaatteista aiheutuvaa ympäristökuormaa.

Vaatteita rekillä
Nina Keski-Korpela / Yle

Vääränlainen häpeän tunne eristää muista ihmisistä – näillä keinoilla sen voi nitistää

Häpeän tunne on tarpeellinen, sillä se estää tekemästä toisille pahaa. Vääränlainen häpeä kuitenkin kaventaa elämää. Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa neuvoo välttämään nujertavasti puhuvien ankeuttajien seuraa ja etenemään pienin askelin kohti pelkoa ja häpeää aiheuttavia asioita.

Nainen kädet kasvoillaan.
Pixabay

Runsaasti pilviä ja sumua

Sää jatkuu pilvisenä ja yleisesti on sumuista, kertoo Ylen meteorologi Henri Nyman. Paikoin tulee vähäisiä sateita. Runsaimmat sateet painottuvat lähinnä maan itäosaan. Päivän ylin lämpötila on 16–21, Lapissa 10–17 astetta. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaalla.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääennuste torstaille 6. syyskuuta.
Sääennuste torstaille 6. syyskuuta.Yle