Puutiaisten levittämiä tauteja Pohjois-Pohjanmaalla vähemmän kuin monella muulla alueella – varmaa syytä tähän ei tiedetä

Borrelioositapauksia on julkisen avoterveydenhuollon käyntisyykirjausten mukaan Pohjois-Pohjanmaalla ollut tänä vuonna 27, kun vertailun vuoksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tapauksia on ollut 257.

Kuva: Artyom Geodakyan / AOP

Puutiaisten levittämiä tauteja on todettu tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella vähemmän kuin monilla muilla alueilla. Puutiaiset levittävät sekä borrelioosia että huomattavasti harvinaisempaa puutiaisaivotulehdusta.

Borrelioositapauksia on julkisen avoterveydenhuollon käyntisyykirjausten mukaan Pohjois-Pohjanmaalla ollut tänä vuonna 27, kun vertailun vuoksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tapauksia on ollut 257. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella niitä on todettu 921.

Tartuntatautirekisterin perusteella Pohjois-Pohjanmaalla ei ole tänä vuonna ollut ainuttakaan puutiaisaivotulehdustapausta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella puutiaisaivotulehduksia on ollut 9 ja puolestaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella 23.

Tiedot käyvät ilmi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteristä sekä perusterveydenhuollon käyntisyyrekisteristä.

Varmaa vastausta siihen, miksi Pohjois-Pohjanmaalla puutiasten levittämiä tauteja on vähemmän kuin muilla alueilla, ei ole.

THL:n tartuntatautilääkäri Leif Lakoma arvelee, että puutiaisia voi olla vähemmän tai ne kantavat taudinaiheuttajia harvemmin.

– Myös se, miten paljon ihmiset liikkuvat luonnossa ja miten peittävästi he pukeutuvat, vaikuttaa tartuntoihin, Lakoma kertoo.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös: