Idea yhteisistä jääkaapeista valloittaa kaupunkilaisia – ruokaa pannaan nyt kiertoon ympäri Suomen

Kaupunkilaisten yhteisiä jääkaappeja on ainakin Kotkassa, Helsingissä ja Seinäjoella. Myös Kouvola saa omansa.

ruokahävikki
Hävikkiruokakaappi Kotkan Yhteisötalo Messissä
Kotkalainen kioskiyrittäjä lahjoitti kylmäkalusteet yhteisötalo Messiin.Sakari Saksa / Yle

Suomen tiettävästi ensimmäinen hävikkiruokakaappi avattiin Kotkassa viime keväänä. Sittemmin idea hävikkiruokakaapeista on levinnyt muuallekin, ja uusia kaappeja on perustettu ympäri Suomen.

Hävikkiruokakaappi toimii siten, että kuka tahansa voi tuoda ylimääräiset ruoka-aineet yhteiseen kaappiin, josta niitä voi hakea omiin tarpeisiin.

Esimerkiksi Helsingissä avattiin viime viikolla hävikkiruokakaappi Arabianrannassa (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat). Tällä viikolla Kalliolan setlementtitalossa avattiin yhteisöjääkaappi, jonne myös kuka tahansa voi lahjoittaa ruokaa, joka olisi muuten vaarassa joutua hävikkiin. Samaten kaapista voi noutaa kuka tahansa sinne lahjoitettua ruokaa.

Hävikkiruokakaappitoiminta on levinnyt myös Seinäjoelle (siirryt toiseen palveluun) (Seinäjoen Sanomat).

Kaappi usein tyhjänä Kotkassa

Kotkan keskustassa sijaitsevassa yhteisötalo Messissä hävikkiruoka kiertää tehokkaasti. Hakijoita on enemmän kuin kaappeihin tuodaan ruokaa. Niinpä talon aulassa seisovat kylmäkaappi ja kylmäallas kumisevat usein tyhjyyttään.

– Seurantavihkon mukaan tänne tulee aika usein ruokaa, mutta se häviää hyvin nopeasti. Se on positiivinen ongelma, koska hävikkiruokaa ei silloin synny, sanoo ruokakaapin perustamisessa mukana ollut Suvi Silvala.

Kaapit saavat ensi viikosta lähtien lisää täytettä, kun kolme paikallista K-kauppaa alkaa toimittaa sinne hävikkiruokaa.

Hävikkiruokakaappi Kotkan Yhteisötalo Messissä
Ruokiin merkitään valmistus- ja tuontipäivämäärä tarralapulla.Juulia Tillaeus / Yle

Ensi vuonna Kouvolaan

Hävikkiruokakaappitoiminta laajenee ensi vuonna myös Kouvolaan. Joukko vapaaehtoisia perustaa hävikkiruokakaapin Kouvolan keskustaan vuodenvaihteen jälkeen.

– Tarkempi sijainti ratkeaa syksyn aikana, sanoo hävikkiruokakaappia Kouvolaan järjestänyt Riku Ruohoniemi.

Hävikkiruokakaappi toimii täysin vapaaehtoisvoimin. Jotta hävikkiruuan kierrätys onnistuisi, se vaatisi sekä innokkaita vapaaehtoisia että kierrätettävää ruokaa.

– Olemme neuvotelleet yhden kaupan kanssa yhteistyöstä. Tarvitsisimme kuitenkin vapaaehtoisia noutamaan ruokia kaupoista, Riku Ruohoniemi sanoo.

Tekstiin korjattu 7.9.2018 kello 5:11 Kalliolan setlementtitalon avautumisajankohta.