Saksassa puidaan Chemnitzin mellakoita – väärää tietoa, liioittelua ja virheitä

Saksin osavaltion pääministerin mielestä Chemnitzin väkivaltaa on liioiteltu. Vihreiden mielestä väkivallan vähättely on ongelman ydin.

Saksa
Äärioikeisto protestoi Chemnitzissä 27. elokuuta.
Äärioikeisto protestoi Chemnitzissä 27. elokuuta.Jan Woitas / AFP

Saksan johtavat poliitikot ovat ottaneet kantaa Chemnitzin oikeistomielenosoituksiin. Väkivaltaisia piirteitä saaneet mielenosoitukset alkoivat, kun kaksi turvapaikanhakijaa surmasi saksalaisen miehen.

Tiedotusvälineissä kerrottiin, että mellakoiden yhteydessä äärioikeistolaiset olivat jahdanneet takaa kaikkia kaupungissa liikkuneita ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä.

Saksin osavaltion kristillisdemokraattinen pääministeri Michael Kretschmer sanoi eilen keskiviikkona osavaltion parlamentissa, että kuvaukset ihmisjahdista olivat vääriä.

– Yksi asia on selvä. Ei ollut väkivaltaista ihmisjoukkoa, ei ihmisjahtia eikä pogromia Chemnitzissä, Kretschmer vakuutti.

Pääministerin puoluetoveri, liittokansleri Angela Merkel puuttui heti Kretschmerin puheeseen ollen eri mieltä, kertoo Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun).

– Me näimme vihan paljastavat kuvat aivan selvästi ja myös viattomien ihmisten vainoamisen, Merkel huomautti.

Kretschmer antoi pian Welt-lehdelle (siirryt toiseen palveluun) haastattelun, jossa hän myönsi Merkelin sanat oikeiksi. Kretschmer sanoi myös kauhistuneensa väkivallan purkauksista. Hän sanoi halunneensa vain hillitä puheita, ettei väkivallan osuutta liioitella.

– En hyväksy sitä, että koko kaupunki pannaan epäilyksen alle. Se on yhtä absurdia kuin se on vastuutontakin, sillä se hyödyttää vain äärimielisiä.

Saksan vihreiden puheenjohtaja Annalena Baerbock syyttää Kretschemeriä siitä, että tämä ei ota tilannetta riittävän vakavasti.

– Vähättelemällä herra Kretschmer jatkaa poispäin katselemista ja tämä on juuri se, mikä aiheutti Chemnitzin tapahtumat. Oikealla laidalla on selvästikin vakavia ongelmia, Baerbock lausui.

Virheitä maahanmuuttoviraston työssä

Saksan ulkomaalaisvastaisista mielipiteistään tunnettu sisäministeri Horst Seehofer on ottanut voimakkaasti kantaa Chemnitzin tapahtumiin.

Hän sanoi ymmärtävänsä mielenosoittajien suuttumuksen, koska taustalla oli raaka rikos. Suuttumus ei vielä tee ihmisestä natsia, hän totesi ja toisti ajatuksensa, että "maahanmuutto on kaikkien ongelmien äiti".

Seehoferin mukaan Saksan maahanmuuttoviranomaiset olivat tehneet virheitä kahden puukotuksesta epäillyn turvapaikanhakemusten käsittelyssä.

Toinen heistä, irakilaismies, olisi pitänyt Dublinin pakolaissopimuksen nojalla palauttaa Bulgariaan, missä tämä oli tehnyt ensimmäisen pakolaishakemuksensa. Palautukseen varattu aika oli viraston kommunikaatiokatkoksen takia umpeutunut.

Tiistaina Saksin viranomaiset kertoivat etsivänsä kolmattakin epäiltyä, joka olisi ollut mukana puukotuksessa.

Lähteet: AP