Rapsi ja rypsi päätyvät lähipäivinä puimureiden kitaan

Viljat on puitu pohjalaispelloilta, mutta öljykasvisato on pääosin edelleen pellossa. Suotuisilla Kyrönmaan pelloilla iso osa rypsi- ja rapsisadosta on jo korjattu, mutta esimerkiksi Ilmajoella pellolle pääsyä odotellaan vielä jonkin aikaa.

rapsi
Rapsipelto Ilmajoen Alajoella ja isäntä Jussi Kortesmäki.
Jussi Kortesmäki arvioi rapsin valmistuvan Ilmajoen Alajoella viikon tai kahden sisällä.Päivi Rautanen/Yle

Keväällä kylvetyn rypsi- ja rapsisadon puinti vauhdittuu lähipäivinä pohjalaispelloilla. Lämpimän kesän ansiosta öljykasvien lämpökertymät alkavat olla täynnä ja viljelijät kiirehtivät rypsin ja rapsin puintiin, ennen kuin sää muuttuu epävakaiseksi. Kyrönmaalla suurin osa öljykasvisadosta on jo saatu puitua.

Sen sijaan Ilmajoen Alajoella Jussi Kortesmäki, 28, katselee omaansa ja veljensä Jaakon rapsilaihoa. Veljesten pyörittämällä tilalla on viljelty rapsia vuodesta 2013. Tänä vuonna sitä on vajaalla 30 hehtaarilla Ilmajoella ja Seinäjoella. Sato on pian valmis korjattavaksi.

– Kyllä hyvin lähellä ollaan. Varmaan viikon tai kahden sisällä puidaan, Jussi Kortesmäki arvioi.

Vähintään tyydyttävä sato

Kasvintuotannon erityisasiantuntija Pekka Tuomisto ProAgria Etelä-Pohjanmaasta kertoo, että lämpimän kesän öljykasvisadosta on tulossa alueellamme vähintään tyydyttävä.

– Lämmön vuoksi öljykasvit eivät kärsineet tänä kesänä pahkahomeen aiheuttamista ongelmista. Myös puintikosteudet ovat olleet alhaisia, Pekka Tuomisto kertoo.

Jussi Kortesmäki silmäilee rapsilaihoaan ja uskoo, että nyt jäädään vähän alle viime vuosien satomäärien.

– Olemme saaneet kohtuullisia satoja, mutta tänä vuonna mahdollisesti jäädään vähän alle, kuivuus verottaa. Tosin vielä ei ole puitu yhtään, joten varmaa tietoa ei vielä ole satotasosta. Kasvustot näyttävät siltä, että öljykasvit ovat selvinneet kuivuudesta hieman paremmin kuin esimerkiksi viljat, Jussi Kortesmäki arvioi.

Rapsin siemeniä ja rapsin litu.
Rapsin tuleentuneet siemenet ovat mustia.Päivi Rautanen/Yle

Rapsista paremmat satoennusteet

Kortesmäen tilalla on kokeiltu joskus rypsiäkin, mutta viimeiset viisi vuotta on viljelty rapsia, vaikka se vaatii pidemmän kasvuajan kuin rypsi.

– Rypsi on varmempi kasvi. Sillä on hieman lyhyempi kasvuaika eli se todennäköisemmin ehtii kypsäksi asti. Toisaalta omien kokemusten perusteella rapsissa on parempi satopotentiaali.

Kortesmäen tilan rapsit saivat kasvaa tänä kesänä kohtuullisen rauhassa ilman tuholaisia. Jussi Kortesmäki teki kuitenkin rapsi- ja perunapelloilla muutaman havainnon pelätystä gammayökkösestä, mutta ne eivät saaneet tilalla tuhoa aikaan. Etelä-Suomessa gammayökkönen on tänä kesänä aiheuttanut isoja vahinkoja öljykasveille ja härkäpavulle.

– Kyllä se kuitenkin vauhtia töppösiin laittoi. Aika usein tuli tarkkailtua näitä kasvustoja, kun siitä alkoi tietoa tulla, Jussi Kortesmäki kertoo.

Jos polkee paikallaan, meneekin oikeasti taaksepäin. Pitää juosta eteenpäin, että säilyy kannattavuus.

Jussi Kortesmäki

Jaakko ja Jussi Kortesmäen tilalla kasvatetaan broilereita ja viljellään rapsin lisäksi ohraa, vehnää ja tärkkelysperunaa. Pian agrologiksi valmistuvan Jussin mielessä pyörii ajatuksia uusien kasvien viljelystä.

– Kauraa ja ruista on harkittu. Ne ovat perinteisiä, mutta etenkin rukiista on tullut uusia lajikkeita, joiden satopotentiaali on merkittävä.

Jussi Kortesmäen mukaan maatiloilla ei parane jäädä paikoilleen.

– Uuden kokeilu on mielenkiintoista. Uutta pitääkin hakea, jotta pärjää. Jos polkee paikallaan, meneekin oikeasti taaksepäin. Pitää juosta eteenpäin, että säilyy kannattavuus.

Etelä-Pohjanmaalla eniten rypsipeltoja

Luonnonvarakeskus Luken pellonkäytön ennakkotietojen mukaan rypsiä viljellään Suomessa tänä vuonna eniten Etelä-Pohjanmaalla. Luken tilastojen mukaan Etelä-Pohjanmaan Ely-keskusalueella viljeltiin tänä vuonna rypsiä ja rapsia yhteensä vajaalla 8 000 hehtaarilla ja Pohjanmaan Ely-keskusalueella 4 000 hehtaarilla. Viljelyalat ovat suunnilleen viime vuoden tasoa.

Valtakunnallisesti rapsin viljelyala ylitti vuosi sitten kesällä rypsin viljelyalan. Sama kehitys jatkui kuluneenakin kesänä. Rapsia viljeltiin Luonnonvarakeskuksen pellonkäytön ennakkotietojen mukaan 31 000 hehtaarilla ja rypsiä 27 500 hehtaarilla. Koko maassa öljykasvien viljelypinta-ala laski vuodesta 2017.