Twitter: Seuraajien käytös voi vaikuttaa tviittien näkyvyyteen

Twitter lupaa korjata asian.

Pikaviestipalvelu Twitterin johtaja Jack Dorsey senaatin kuultavana koskien Twitterin avoimuutta 5. syyskuuta.
Pikaviestipalvelu Twitterin johtaja Jack Dorsey senaatin kuultavana koskien Twitterin avoimuutta 5. syyskuuta.Drew Angerer / AFP

Pikaviestipalvelu Twitterin johtaja Jack Dorsey on myöntänyt, ettei sen toiminta ole aina ollut täysin puolueetonta.

Yhtiön toimitusjohtaja Jack Dorsey kertoi Yhdysvaltain senaatin kuulemistilaisuudessa, että yhtiö on rajoittanut 600 000 tilin näkyvyyttä ilman asiallista syytä, kertoo esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tilien rajoittamisen kohteiksi on joutunut myös Yhdysvaltain kongressin jäseniä. Dorsey ei osannut kuulemisessa sanoa, olivatko he republikaaneja vai demokraatteja tai molempia. Dorsey lupasi, että Twitter korjaa algoritminsä asetukset.

Dorsey kertoi Twitterin algoritmin seuraavan satoja eri signaaleja. Niiden perusteella järjestelmä tekee päätöksen, "mikä näytetään, minkä näkyvyyttä rajotetaan ja mikä suodatetaan".

Algoritmi huomioi myös tilin seuraajien käytöksen. Tästä seuraa, että esimerkiksi poliitikot voivat joutua kärsimään kannattajiensa toiminnasta.

Senaatin kuulemisessa senaattorit tenttasivat Twitterin ja Facebookin johtajia, miten ne estävät laittoman vaikuttamisen tulevaan vaalikampanjaan. Hakukoneyhtiö oli lähettänyt tilaisuuteen kirjalliset vastaukset.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syytti muutama päivä sitten Twitteriä konservatiivisten äänien hiljentämisestä ja sensuurista. Twitter kiisti, että sen algoritmi ottaisi huomioon puoluepoliittiset painotukset.

Twitter ja Facebook kuultavina – senaattorit tiukkaavat vaalivaikuttamisesta