Rauma sai sääaseman mantereelle – Kylmäpihlaja antoi kaupungista liian kylmän kuvan

Pyynpään kaupunginosaan rakennettu sääasema auttaa tarkemman sääennusteen tekemistä Raumalle.

Rauma
Vanha Rauma
Mari Kunttu-Kauppi / Yle

auma on saanut uuden sääaseman. Rauman kaupunki ja Ilmatieteen laitos rakensivat aseman Pyynpään kaupunginosaan mittaamaan säätilaa. Asema mittaa lämpötilan ja kosteuden lisäksi sademäärää ja lumen syvyyttä.

Havainnot uudelta asemalta näkyvät jo Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Matkailulle merkitystä

Uutta sääasemaa toivoi Rauman kaupunki. Tähän asti Rauman viralliset säätiedot ovat tulleet Kylmäpihlajan saaresta, mutta ulkomeren sää on usein täysin erilainen kuin mantereella.

Kesällä Raumalta ilmoitetut lämpötilat ovat yleensä olleet matalampia kuin esimerkiksi Porissa ja Kokemäellä, joissa sääasemat sijaitsevat maalla. Matkailulle tällä voi olla kaupungin mukaan isokin merkitys.

– Lämpötila vaikuttaa matkakohteen valintaan. Uusi sääasema tukee näin matkailuyrittäjien ponnisteluja, sanoo kaupungingeodeetti Timo Laitinen.

Uusia asemia harvakseltaan

Sääasema rakenteilla. Erilaisia laitteita pitkin poikin maassa.
Rauman uusi sääasema rakennettiin Pyynpään kaupunginosaan.Ilmatieteen laitos

Uusia sääasemia on viime vuosina rakennettu vain muutamia. Havaintoverkko Suomessa on Ilmatieteen laitoksen mukaan kohtuullisen kattava, eikä uusia asemia tarvitsisi meteorologisista syistä juurikaan rakentaa. Muutamia ongelmakohtia toki on.

– Kuten juuri nämä rannikot. Saamme säähavaintoja maalta ja mereltä, mutta vähemmän rantaviivan tuntumasta. Tätä linjaa yritämme vahvistaa, kertoo meteorologi Mikael Frisk.