Savonlinnan tekonivelleikkaukset aiotaan ulkoistaa – tavoitteena päivystyksen turvaaminen

Tekonivelleikkauksissa yhteistyötä suunniteltiin aiemmin Etelä-Savon sairaanhoitopiirin Essoten kanssa.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Savonlinnan keskussairaan päivystyspoliklinikka
Etelä-Savo / Yle

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri suunnittelee tekonivelleikkausten ulkoistamista niihin erikoistuneelle Coxa-sairaalalle.

Samalla tavoitteena on erikoissairaanhoidon ja päivystyksen turvaaminen Savonlinnan keskussairaalassa. Sosterin hallitus on tänään hyväksynyt asiaa koskevan aiesopimuksen.

– Tämä tarkoittaisi Savonlinnan seudun potilaille, että pystymme säilyttämään lähipalvelut ja tuomaaan kustannustehokkuutta. Tämä on seudun veronmaksajien näkökulmasta erittäin positiivinen, toteaa Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro.

Tekonivelleikkausten ulkoistaminen merkitsisi myös leikkausten määrän kasvua. Savonlinnan keskussairaalassa tehdään tätä nykyä alle 300 tekonivelleikkausta vuodessa. Yhteistyön myötä leikkausten määrää voitaisiin nostaa, kuten keskittämisasetus edellyttää.

Vuoden alussa voimaan tullut keskittämisasetus säätää minimimääristä tietyille leikkauksille. Esimerkiksi tekonivelten kohdalla määrä on vähintään noin 600 leikkausta vuodessa.

Tekonivelleikkauksissa yhteistyötä suunniteltiin aiemmin Etelä-Savon sairaanhoitopiirin Essoten kanssa. Peitsaron mukaan kaikki yhteistyö Essoten kanssa on mahdollista, vaikka kuntayhtymä aikookin edetä tekonivelleikkausten järjestelyssä Coxan kanssa.

– Edellytys on, että kenen kanssa neuvotteluja tehdäänkin, kyse on vastavuoroisesta neuvottelusta. Ei siitä, että meiltä siirretään pelkästään pois jotain toimintoja, pohtii Peitsaro.

Toimintamallin muoto vielä auki

– Tällä yhteistyöllä pyrimme molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun, joka samalla turvaa kirurgian toiminnan ja päivystyspalvelut Savonlinnassa. Päivystyspalvelut täällä ovat välttämättömät, jotta alueen asukkaat saavat tasaveroiset ja oikea-aikaiset palvelut, toteaa Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro.

Coxan ja Sosterin yhteistyön toimintamallin muotoa ei vielä ole sovittu. Uusi toimintamalli voisi käynnistyä aikaisimmillaan jo vuoden 2019 alussa.

– Yhteisyritys tai muu toimintamalli perustetaan vuoden loppuun mennessä ja yhteistoiminta käynnistyisi Coxan brändin alla mahdollisesti alkuvuodesta, sanoo Peitsaro.

Coxa on Suomen ainoa tekonivelleikkauksiin keskittyvä sairaala. Vuonna 2017 Coxassa tehtiin 4048 tekonivelleikkausta.

Savonlinna on Coxalle mielenkiintoinen kohde, sanoo toimitusjohtaja Tarmo Martikainen.

– Meille tulee myös kasvavassa määrin potilaita vapaan hoitopaikan valinnan perusteella ympäri Suomea, arvioi Martikainen.

Essote: Aiesopimus murentaa maakunta- ja sote-uudistusta

Essote ei katso hyvällä Sosterin ja Coxan aiesopimusta. Essoten johtavat luottamushenkilöt ja kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen pitävät Sosterin aiesopimusta maakunta- ja sote-uudistavista murentavana toimena.

Essoten johdon mielestä keskittämisasetuksen mukaiset toimet pitäisi päättää sopimusten mukaisesti Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen sisällä, vaikka sairaanhoitopiirit tällä hetkellä ovat itsenäisiä toimijoita.

– Kirurgian työnjaon kysymykset ovat alueen sopimusten mukaisesti Kuopion erityisvastuualueen kysymyksiä. Essote teki keväällä erittäin hyvän tarjouksen työnjaosta. Valitettavasti Sosteri ei siihen tarttunut, sanoo Essoten kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Kortelainen myöntää yllättyneensä, että Sosteri päätyi juuri tähän ratkaisuun. Hän kuitenkin ymmärtää, että Savonlinnassa etsitään omaa tulevaisuutta turvaavia ratkaisuja.

– Meillä Mikkelin keskussairaalassa on hyvä ortopedian yksikkö ja tavoitteenamme on, että meillä kuuden sadan tekonivelleikkauksen volyymiin, jotta voimme pitää ortopedian päivystyksemme, sanoo Kortelainen.

Essote neuvottelisi vielä

Kortelainen olisi vielä valmis neuvottelemaan yhteistyöstä Sosterin kanssa. Niin Kortelainen kuin Essoten hallitus muistuttavat keväällä Sosterille tehdystä yhteistyötarjouksesta.

– Essote teki erittäin anteliaan työnjakotarjouksen keväällä. Nyt nämä asiat on syytä päättää Erva-alueella, ei esimerkiksi Tampereella. Essote on aina valmis neuvottelemaan, sanoo Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk.)

Kietäväinen viittaa Coxan omistuspohjaan, joka on vahvasti pirkanmaalainen. Coxan suurin omistaja on Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Kortelaisen mielestä tilanne on vähintään mielenkiintoinen.

– Suomen toiseksi suurin sairaanhoitopiiri ja sen yhtiö on toki hyvin vahva. On uutta, että se tulee KYS:in erva-alueen alueelle. Aihe varmasti puhuttaa, sillä toimintaympäristö muuttuu nyt nopeasti. Toivon, että myös KYS ottaa asiaan vielä kantaa, toteaa Kortelainen.

Juttua päivitetty 13:10: Lisätty tietoja Risto Kortelaisen haastattelun perusteella.