Hyppää sisältöön

Pieni keskipohjalaiskaupunki kelpasi Iron Maidenin keulakuvalle Bruce Dickinsonille – Kokkolalaisyritys: "Aika ennenkuulumatonta"

Pieni keskipohjalaiskaupunki kelpasi Iron Maidenin keulakuvalle Bruce Dickinsonille esiintymisareenaksi. Paikallinen yritys keräsi rahat kasaan ja sai maanantaina Kokkolaan maanläheisen maailmantähden.

Bruce Dickinson kuvattuna elämäkertansa markkinointitilaisuudessa Helsingissä 2017 Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Kaikki alkoi siitä, kun kokkolalainen työhyvinvointi- ja kuntoutuspalveluja tarjoava yritys alkoi etsiä puhujaa tulossa olevaan tilaisuuteen. Medirexin myynti- ja markkinointipäällikkö Erica Roiko selaili netissä puhujatoimiston esiintyjälistaa, kun Bruce Dickinsonin, maailmankuulun metallibändin Iron Maidenin keulakuvan, profiili tuli häntä vastaan.

– Siitä se lähti. Täysillä mentiin sen jälkeen, Roiko nauraa.

Iron Maidenin solisti esiintyi Kokkolan Kampushallissa maanantaina.

Dickinson tunnetaan myös muun muassa lentäjänä, yrittäjänä sekä liikemiehenä. Roiko tunnustaa, että miehen saamisesta Kokkolaan tuli hänelle sellainen päähänpinttymä, ettei siitä päässyt enää eroon.

Dickinsonin palkkio oli kuitenkin sen verran iso, ettei Roiko ensin uskonut, että mies saataisiin pieneen keskipohjalaiskuntaan. Hän ei suostu kertomaan tarkkaa summaa, mutta sanoo hintalapun olleen kymmeniä tuhansia euroja.

Alkoi soittorumba, kun kaikki tienoon yritykset soiteltiin läpi.

– Se vaati kyllä vähän rohkeuttakin kertoa, että olemme tuomassa Bruce Dickinsonia Kokkolaan. Sehän nyt on aika ennenkuulumatonta. Mutta moni yrittäjä oli kyllä erittäin innoissaan, vaikkei voinutkaan lähteä mukaan. Se oli tietysti hintavaakin.

Lopulta mukaan lähti parikymmentä yritystä.

Kokkolalaiset jonottivat tilaisuuteen, jonka pääpuhujaksi saatiin Iron Madenin keulakuva Bruce Dickinson. Kuva: Clarissa Jäärni / Yle

Dickinson esiintyy Suomen vierailullaan myös Turussa, jossa pääsylippu tapahtumaan maksaa maagiset 66,60 euroa. Miksi Kokkolassa sitten päädyttiin maksuttomaan tapahtumaan?

– Dickinsonin yhtenä ehtona tulla meille puhujaksi oli se, että tapahtumaan ei myydä lippuja, eikä meillä ollut tarkoitustakaan niitä myydä. Me teemme näitä tilaisuuksia sillä mentaliteelilla, että halutaan antaa yhteisölle jotain takaisin.

Kun ilmaisliput tulivat nettiin, kaikki menivät puolessa tunnissa. Myös myöhemmin tarjolle tulleet peruutuspaikat menivät nopeasti. Innokkuus yllätti:

– Tottakai jännitti, kun linkki aukesi ja ajattelin, että odotellaanko tässä nyt monta päivää vai ei. Peruutuspaikkoja laitoimme mielellään jakoon, sillä niin moni jäi ilman paikkaa.

Tuotto hyväntekeväisyyteen

Erica Roiko arvelee, että Dickinsonia istui kuuntelemassa tuhatkunta ihmistä. Myynti- ja markkinointijohtajan kännykkä on täyttynyt ylistysviesteistä.

– Mahtavaa, upeaa, huippua, aivan uskomatonta! Palaute on ollut yhtä suitsutusta, Roiko nauraa.

Mitä tapahtumasta sitten jäi käteen, kun kallis mies tarjoiltiin yleisölle maksutta?

– Melkoinen mediahuomio Kokkolalle, joten jo senkin puolesta kannatti, Roiko miettii.

Yrityksiltä tullut rahallinen tuki nousi myös yli tapahtuman kulujen. Tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Kohteena ovat aivovammapotilaat ja erityisesti heidän kuntoutusmahdollisuuksiensa parantaminen. Lahjoitussumma ei ole vielä tarkasti selvillä, mutta Roikon mukaan puhutaan tuhansista euroista.

– Hyväntekeväisyys on kuulunut firman toimintakulttuuriin aina, ei vain nyt, kun yritys juhlii 35-vuotista taivaltaan.

Maailmantähden vierailu vaati viilaamista. Roiko kertoo, että jokainen yksityiskohta piti tarkistaa. Dickinson vaati medialta täydellisen valokuvaus- ja videointikiellon esityksessään, mutta muita erityisjärjestelyjä mies ei Roikon mukaan halunnut.

– Täytyy sanoa, että hän vaikutti hyvin maanläheiseltä herralta. Miehen raiderikaan ei ollut pitkä, haluttiin vain vähän vissyä.

Roikolle viimeiset kaksi viikkoa on ollut hektistä aikaa.

– Tämä on ollut aika työntäyteistä, mutta olen tehnyt tätä mielelläni. Silloin tietää, että on oikealla asialla, kun aamulla ensimmäinen asia, mitä ajattelet, on Bruce Dickinson ja viimeinen asia illalla, mitä ajattelet on Bruce Dickinson, Roiko nauraa.

.
.