Harlekiinileppäpirkosta jälleen havaintoja – vieraslaji yrittää Suomen valtausta

Harlekiinileppäpirkko on peto, joka vaikuttaa luonnossa erityisesti muiden kirvoja syövien hyönteisten kantoihin kilpailun ja saalistuksen kautta.

Kotimaa
Harlekiinileppäpirkko
Suomen Ympäristökeskus

Kuluneen kesän aikana harlekiinileppäpirkosta on tehty useita havaintoja Suomessa.

Aasian itäosista alun perin peräisin oleva harlekiinileppäpirkko (Harmonia axyridis) on leppäpirkkolaji, jota on käytetty kirvojen biologisessa torjunnassa ympäri maailmaa.

Kuluneena kesänä laji havaittiin elokuussa Lohjalta, ja viime viikonloppuna Örön linnakesaaren valopyydyksistä löytyi neljä yksilöä lisää, kertoo Suomen ympäristökeskus tiedotteessaan.

Lohjan ja Örön havaintojen perusteella harlekiinileppäpirkkoa lienee saapunut maahamme ainakin parissa aallossa elokuussa.

Laji on kuitenkin osoittautunut liian tehokkaaksi toimijaksi, sillä se on monin paikoin runsastunut räjähdysmäisesti ja vähentänyt tai jopa syrjäyttänyt alkuperäisiä leppäpirkkolajeja.

Harlekiinileppäpirkon leviäminen Suomeen on ollut odotettavissa

Harlekiinileppäpirkko on Euroopassa luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi, jonka käyttö biologisessa torjunnassa on Suomessa kielletty.

Suomen ensimmäinen luonnosta tavattu yksilö lienee Kemiönsaaren Öröstä vuodelta 2014. Lisäksi lajista on tehty yksittäisiä havaintoja ihmisen mukana kulkeutuneista yksilöistä.