Hyppää sisältöön

Jari Korkki: Tuleeko Hägglundistakin nyt vaikeneva kenraali?

Kenraali Gustav Hägglund arveli kirjoittaneensa viimeisen kirjansa, mutta puhui silti suunsa puhtaaksi. Läntiset arvot eivät ole ihmiskunnan yleisiä arvoja.

Jos Mannerheimin oikea käsi Aksel Fredrik Airo (1898-1985) saikin lempinimen vaikeneva kenraali, samaa ei todellakaan voi sanoa torstaina 80 vuotta täyttäneestä Gustav Hägglundista.

Entinen puolustusvoimien komentaja ja EU:n sotilaskomitean puheenjohtaja on ollut kysytty puhuja ja kirjoittanut kirjoja tasaiseen tahtiin. Keskiviikkona julkaistu Kenraalin iltahuuto saattaa kuitenkin jäädä viimeiseksi. Ainakin Hägglund itse toteaa, että tässä tämä nyt oli, aktiivinen elämä nimittäin.

Uskokoon ken tahtoo. Takaportti jäi auki.

Keskiviikkona näet Hägglund piti jälleen kerran räiskyvän esitelmän kuulijakunnalle, josta osa oli häntä reippaasti vanhempia. Ainakin kenraali Jaakko Valtanen (s. 1925) ja kustantaja Heikki Reenpää (s. 1922) istuivat eturivissä.

Gustav Hägglund Kenraalin iltahuuto -kirjan kannessa. Kuva: Yle

Kiinasta on Hägglundin mukaan tulossa taas kerran Keskinen valtakunta. Samalla läntiset arvot ja liberalismi ovat kriisissä ja Yhdysvallat vetäytymässä kuoreensa.

Hägglundin mielestä Suomessakin on turha kuvitella, että Venäjä tai Kiina voitaisiin käännyttää läntisen demokratian kannalle. Venäjällä niin sanotuille läntisille arvoilla nauretaan ja Kiinahan tietää jo ennestään olevansa kulttuurin kehto.

Hägglund ilmoittaa tässä olevansa eri mieltä kuin muuten suuresti arvostamansa presidentti Martti Ahtisaari.

Kiinalla ei ole tarvetta käännyttää muita. Sille riittää, että se tietää muutenkin olevansa maailman napa.

Hägglundin mielestä läntiset arvot eivät ole ihmiskunnan yleisiä arvoja. Koteloituva Eurooppa kuitenkin säästyy, koska Kiinalla ei ole tarvetta käännyttää muita. Sille riittää, että se tietää muutenkin olevansa maailman napa.

Presidenttien osalta Hägglundin arvio on vähintäänkin mielenkiintoinen. Kehut saa nykyinen viranhaltija Sauli Niinistö, jonka Hägglund kehaisee ymmärtävän turvallisuuspolitiikkaa jopa häntä itseään paremmin.

Paljon sanottu.

Tarja Halosta Hägglund ei mainitse tuoreessa kirjassaan kertaakaan, ei myöskään esitelmässään. Urho Kekkosesta tai tämän monista edeltäjistä puhumattakaan.

Niinistön kaikista edeltäjistä Hägglund nostaa tämän rinnalle turvallisuuspolitiikan taitajana vain Mauno Koiviston. Se ei ehkä kaikkia yllätä, sillä sodankäynyt Koivisto oli virassa, kun Hägglund nousi kansainväliseen maineeseen YK:n rauhanturvaoperaatioissa ja toimi pääesikunnan päällikkönä, kun Neuvostoliitto romahti.

Koiviston huhutaan antaneen Hägglundille hiljaista tulitukea, jos suoranuottinen upseeri alkoi irrotella liikaa.

Tarja Halosta Hägglund ei mainitse tuoreessa kirjassaan kertaakaan, ei myöskään esitelmässään. Urho Kekkosesta tai tämän monista edeltäjistä puhumattakaan. Mannerheimin toki ohimennen, mutta ei esimerkiksi Paasikiveä tai Rytiä.

Tilaisuuden tullen Hägglund toki sivaltaa. Nimeltä mainiten siipeensä sai entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen, jonka arvion siitä, ettei Venäjä reagoisi Suomen Nato-jäsenyyteen, Hägglund tyrmää täysin.

Ja Suomihan puolustaa Ruotsia ilman liittoakin, Hägglund hymähtää.

Eikä sivallukselta säästy Ruotsikaan, vaikka Hägglund sen kanssa tehtävää puolustusliittoa kannattaakin. Kenraalin mielestä Ruotsin sotilaallinen kapasiteetti kuitenkin romahti, kun asevelvollisuus vuonna 2009 lakkautettiin.

Silti Suomi hyötyisi liitosta Ruotsin kanssa, lähinnä meri- ja ilmavoimien vuoksi. Sen sijaan Ruotsin riskejä liitto Hägglundin mielestä kasvattaisi.

Ja Suomihan puolustaa Ruotsia ilman liittoakin, Hägglund hymähtää.

Mutta ei Hägglund sentään ihan kaikkitietäväksi tekeydy.

Taistelukopterihankinnassa hän myöntää 1990-luvun lopulla seonneensa politiikan toimittajien lounaalla sanoissaan puhuessaan valtionjohdon alistamisen sijaan valtionjohdon kaappaamisesta.

Joku yhdisti tämän helikopterihankintaan ja toinen kysyi kannattaisiko Ahtisaaren kaappaus edes estää.

Homma meni yleiseksi naureskeluksi ja Hägglund sai vain kuljetuskopterit.

kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja

.
.