13-vuotiaalle hyvä kotiintuloaika kymmeneltä, 17-vuotias voi olla koko yön poissa – psykologin neuvot kotiintuloaikoihin

Edessä viikonloppu ja teini suunnittelee iltamenojaan. Vanhemmat asettavat kotiintuloaikoja, mutta hyvää tarkoittava keskustelu päättyy nimittelyyn ja kiroiluun. Miten sen voisi välttää?

Murrosikäisen vanhemmalla on raskas tehtävä: nuorta pitäisi kannustaa itsenäisyyteen, mutta samalla asettaa hänelle rajoja. Ja kun rajat on asetettu, nuoret testaavat niitä niin, että kestävämpikin mieli uupuu.

Erityisesti viikonloput tietävät vanhemmille usein huolta ja valvomista. Kun teini on sulkenut eteisen oven ja talo hiljenee, tilalle astuvat äänekkäät ajatukset.

Missä lapsi on? Kenen kanssa? Tuleeko hän sovittuna aikana kotiin?

Entä jos ei tule?

Anna nuoren olla kavereiden kanssa

Teinin itsenäistyminen on tuskin yhdellekään vanhemmalle kivutonta, sanoo Väestöliiton Nuorten tiimin asiantuntija Anne Pelander. Vanhempi opettelee luottamaan lapseensa, jolle kaverit vaikuttavat usein olevan tärkeämpiä kuin perhe.

Pelanderin mukaan kavereista ei kannata olla mustasukkainen: vanhemmat eivät voi koskaan peilata nuoren ajatuksia samalla tavalla kuin kaveriporukka. On luonnollista, että nuoret hakevat apua ja tukea nimenomaan vertaisistaan.

Väestöliiton asiantuntija Anne Pelander Kuva: Thomas Hagström / Yle

Muutos on kasvun paikka niin nuorelle kuin aikuiselle ja molemmille sattuu välillä ylilyöntejä. Tämän vuoksi keskusteluyhteyden ylläpitäminen on todella tärkeää. Sitä voi harjoitella jo pienestä saakka: vanhempien kannattaa ottaa tavaksi kertoa lapselle aina ikään liittyvistä säännöistä perusteluineen.

Koska keskustelu ei aina silti ole helppoa, pyysimme Anne Pelanderia vastaamaan kysymyksiin, joiden kanssa teinien vanhemmat kamppailevat.

1. Mikä on sopiva kotiintuloaika arkena alle 17-vuotiaaIle?

Riippuu siitä, onko kyseessä arkipäivä vai viikonloppu. Koulut alkavat usein aamukahdeksalta ja riittävä uni on nuorelle tarpeellinen. Arkena kotona olisi syytä olla viimeistään iltayhdeksältä, suosittelee Pelander.

Kotiintuloajoista kiinni pitäminen on ensisijaisesti vanhempien tehtävä, mutta joskus kannattaa myös joustaa. Nuorella voi mennä joskus pidempään esimerkiksi harrastusnäytöksen vuoksi ja tälläiset tilanteet vaativat vanhemmilta ymmärrystä.

2. Kuinka pitkään 13-, 15- ja 17-vuotias saa olla ulkona viikonloppuisin?

Mitä nuoremmasta on kyse, sitä enemmän hän tarvitsee vanhemman tukea ja valvontaa.

Ennen kuin nuori lähtee viettämään iltaa ystävien kanssa, on nuoren kanssa syytä keskustella siitä, miten hän pääsee kotiin. Joskus vanhempi voi myös tarjoutua itse hakemaan nuoren juhlista.

Pelander haastaisi myös vanhempia miettimään sitä, kuinka pitkään he jaksavat valvoa odottamassa nuorta ja kuinka monena viikonloppuna kuukaudessa.

13-vuotiaalle hyvä kotiintuloaika on Pelanderin mukaan kymmenen maissa. Diskot ja nuorisotalot menevät usein kiinni kymmeneltä, joten silloin on hyvä lähteä viimeistään kotiin.

15-vuotiaan illanvietto voi kestää vähän pidempään, yhdestätoista puoleenyöhön.

17-vuotias viihtyy yksin kotona ja myös yökyläilee mielellään. Pelanderin mukaan tämänikäinen voi olla sovitusti vaikka koko yön poissa kotoa.

Pelander muistuttaa kuitenkin, että ajat ovat vain viitteellisiä. Jokainen vanhempi tuntee nuorensa parhaiten ja jokaisella perheellä tulisi olla jokin johdonmukainen ja perusteltu periaate kotiintuloaikojen kanssa.

3. Saako teini-ikäinen olla yötä poika- tai tyttökaverin luona?

Pelander kääntää kysymyksen toisinpäin: miksi nuori ei saisi olla yökylässä? Jos syy on se, että vanhempi pelkää nuoren harrastavan seksiä, ollaan Pelanderin mukaan jo metsässä. Seksi ei nimittäin vaadi yökyläilyä eikä yökyläilyn kieltäminen ole ehkäisyä.

Kieltojen sijaan sijaan Pelander suosittelee keskustelemaan nuoren kanssa ehkäisystä ja neuvomaan, mistä ehkäisyä saa.

Pelander muistuttaa myös, että yökyläily voi olla nuorelle tärkeää: hän saattaa haluta vain olla lähekkäin ja nukkua kumppanin vierellä. Siinä ei ole mitään pahaa.

4. Mitä jos nuori tulee kännissä kotiin?

Jos nuori tulee humalassa kotiin, ei kannata ryhtyä heti moralisoimaan tai läksyttämään. Tärkeintä on katsoa lapsen kuntoa ja vointia, muistuttaa Pelander.

Keskustelun aika on vasta sitten, kun nuori on selvitellyt päänsä – esimerkiksi parin päivän päästä tapahtuneesta. Nuorelta voi kysyä miten ilta meni hänen omasta mielestään ja millaiset pelisäännöt pätevät jatkossa.

Vanhemman kannattaa Pelanderin mukaan jutella nuoren kanssa siitä, miten perheessä suhtaudutaan alkoholiin ja missä nuoren kokeilujen rajat menevät.

5. Mitä jos nuori ei pidä kiinni kotiintuloajoista?

Perheen kannattaa luoda yhteiset säännöt kotiintuloajoista. Säännöissä voi olla kohta, jossa nuori lupaa ilmoittaa myöhästymisestään vanhemmille. Pelander suosittelee sopimaan jo ennakkoon, voiko kotiintuloajoista joustaa, kuinka paljon voi ja mistä syystä.

Jos joustonvaraa ei ole, mutta nuorta ei näy, myöhästymiselle voi miettiä rangaistuksen. Pelanderin mukaan rangaistus voi olla esimerkiksi se, että seuraavalla kerralla nuori ei pääse ulos.

Tarvittaessa vanhempi voi hakea nuoren kaveriporukasta kotiin. Silloin nuori usein ymmärtää ylittäneensä tietyn rajan.