Oudot passinumerot ja paljon Euroopan-matkoja – Venäläinen verkkojulkaisu selvitti Salisburyn hermomyrkkyiskusta syytettyjen liikkeitä

Murhayrityksestä etsintäkuulutettujen venäläismiesten passien numerot ovat lähes identtiset, uutissivusto Fontanka raportoi.

Venäjä
Passikuvan tyyppiset kuvat Petrovista ja Boširovista.
Lontoon poliisi julkaisi aikaisemmin kuvat myrkytyksestä epäillyistä.Lontoon poliisi / EPA

Aleksandr Petrovista ja Ruslan Boširovista annettiin eilen eurooppalainen pidätysmääräys.

Heitä syytetään entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin, tämän tyttären Julian ja brittipoliisin maaliskuussa tapahtuneesta murhayrityksestä novitšok-hermomyrkyllä.

Keitä epäillyt oikein ovat?

Britannian viranomaisten mukaan Petrov ja Boširov ovat Venäjän sotilastiedustelun GRU:n upseereita, jotka liikkuivat todennäköisesti väärillä nimillä.

Pietarilaisen uutissivuston Fontankan mukaan (siirryt toiseen palveluun) miesten käyttämien passien tunnistenumerot eroavat vain yhdellä numerolla. Noin kaksi vuotta sitten myönnetyt matkustusasiakirjat olivat perinteisiä passeja, joissa ei ollut biotunnisteita, verkkosivusto raportoi.

Epäiltyjen nimiin kirjatuilla passeilla on viime vuosina matkustettu tiuhaan Euroopassa. Syyskuun 2016 ja maaliskuun 2018 välillä passien haltijat ovat käyneet Amsterdamissa, Genevessä, Milanossa ja toistuvasti Pariisissa. Petrovin kerrotaan käyneen ainakin kerran Lontoossa ennen Salisburyn iskua.

Yhteys Venäjän valtion rokoteyhtiöön?

Fontanka löysi epäilyistä hyvin vähän tietoa ottaen huomioon heidän ikänsä.

Verkkojulkaisun mukaan Boširov syntyi 12. huhtikuuta 1978 Tadžikistanin pääkaupungissa Dušanbessa. Myöhemmin mies on ollut pitkään kirjoilla moskovalaisessa kerrostalossa.

Miehen nimiin merkityssä huoneistossa asuu kuitenkin ainoastaan vanha nainen. Boširovia itseään ei ole koskaan nähty asunnolla, samassa rappukäytävässä asuva ihminen kertoi Fontankalle.

Verkossa Boširovista ei löydy juuri mitään tietoa. Hänen nimellään on Facebook-profiili, jonka ainoa ystävä on ukrainalainen nainen. VKontakte-palvelun mukaan Boširov valmistui vuonna 2004 Moskovan valtionyliopiston geologian laitokselta.

Petrovista avoimista lähteistä löytyy vielä niukemmin tietoa.

Fontankan näkemien asiakirjojen mukaan Petrov on syntynyt 13. heinäkuuta 1979. Samalla nimellä ja syntymäajalla varustettu henkilö on listattuna Microgen-nimisen valtionyhtiön työntekijäksi, Fontanka raportoi.

Venäjän terveysministeriön hallinnoima yhtiö valmistaa immunobiologisia tuotteita kuten esimerkiksi rokotteita.

Lue lisää:

Britannia nostaa syytteet kahta venäläismiestä vastaan Salisburyn hermomyrkkytapauksesta – May: Venäjän valtio vastuussa

Novitšok-myrkyn uhrit luulivat ainetta parfyymiksi

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö tutkii Amesburyn hermomyrkkytapausta Britanniassa