Trumpin sisäpiiriläisen nimettömän kirjoituksen julkaiseminen on poikkeuksellista mutta "perusteltua" – nyt alkaa kirjoittajan metsästys

Suomalaisasiantuntija arvelee, että jos kirjoittaja olisi kirjoittanut omalla nimellään, seurauksena olisivat olleet potkut alta aikayksikön.

Donald Trump
Trump vastaa kysymyksiin Valkoisessa talossa.
Trump vaatii The New York Timesia paljastamaan kirjoittajan henkilöllisyyden.Shawn Thew / EPA

Sanomalehti The New York Times julkaisi pääkirjoitussivullaan keskiviikkona poikkeuksellisen tekstin. Nimettömänä julkaistussa kirjoituksessa presidentti Donald Trumpin hallinnon edustaja kertoo, että hallinnossa on ihmisiä, jotka yrittävät suojella Yhdysvaltoja presidentiltä.

Otsikolla "Olen osa vastarintaliikettä Trumpin hallinnon sisällä" (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa tekstissä kirjoittaja luonnehtii Trumpia moraalittomaksi ja impulsiiviseksi. Hän kertoo, kuinka joukko yrittää estää presidentin pahimpien päähänpistojen toteutumisen ja toimia Yhdysvaltojen edun mukaisesti.

Presidentti Trump vaatii lehteä paljastamaan kirjoittajan henkilöllisyyden kansallisen turvallisuuden takia. Hänen mukaansa nimettömänä kirjoittaminen on pelkurimaista.

The New York Times kuitenkin seisoo julkaisupäätöksen takana.

– Olemme erittäin ylpeitä, että olemme julkaisseet tekstin. Se lisää merkittävästi yleisön ymmärrystä siitä, mitä Trumpin hallinnossa tapahtuu, lehti sanoo antamassaan lausunnossa.

– Uskomme, että tekstin julkaiseminen nimettömänä on ainoa tapa tuoda tärkeä näkökulma lukijoidemme tietoon.

Linjassa journalistisen käytännön kanssa

Kirjoituksen julkaiseminen nimettömänä on perusteltua ja linjassa yleisen journalistisen käytännön kanssa, sanoo toimittaja ja tietokirjailija, aiemmin myös päätoimittajana ja julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana toiminut Risto Uimonen.

– Peruslähtökohta on, että asioita pitäisi voida kertoa omalla nimellä. Mutta on tilanteita, joissa anonyymin kirjoittajan käyttäminen on perusteltua, Uimonen sanoo.

– Jos Trumpin hallinnossa työskentelevä olisi tässä kirjoittanut omalla nimellään, niin siitähän olisivat seuranneet potkut alta aikayksikön.

The New York Times on julkaissut aiemminkin nimettömiä tekstejä pääkirjoitussivullaan. Tällöin anonymiteettiä on perusteltu sillä, että kirjoittajana on ollut esimerkiksi turvapaikanhakija tai Pakistanissa Taliban-liikkeen vaikutusalueella elävä nainen.

Nimi tiedossa pienessä piirissä

Lehdestä on kerrottu uutistoimisto AP:lle, että toimitus sai tekstin viime viikolla välikäden kautta. Nimetöntä kirjoitusta ei kuitenkaan julkaistu ennen kuin toimitus oli vakuuttunut kirjoittajan henkilöllisyydestä.

Päätöksentekoon osallistuivat pääkirjoitussivusta ja ulkopuolelta tulevista kirjoituksista vastaavat päätoimittajat sekä lehden kustantaja Arthur Gregg Sulzberger. Mutta ei esimerkiksi lehden uutispäätoimittaja Dean Baquet.

Suomalaistoimittajan mielestä on normaalia, että lähteen nimi pyritään pitämään mahdollisimman pienen piirin tiedossa.

– Yleensä, jos toimittaja käyttää nimetöntä lähdettä, niin hän ei kerro sitä kenellekään muulle kuin päätoimittajalle, jos päätoimittaja sitä kysyy. Eikä päätoimittaja aina edes kysy, Uimonen sanoo.

Internetissä ja sosiaalisessa mediassa kirjoittajan henkilöllisyyden arvuuttelu on alkanut. Lähiaikoina jahdin voi ennustaa kiihtyvän – sekä Trumpin hallinnon sisällä että yhdysvaltalaisessa mediassa.

– The New York Timesissa lähdesuoja on tälle kaverille jo annettu. Lehti ei voi sitä enää paljastaa.

Ei maanjäristyksen tunnusmerkkejä

Presidentti Trumpin hallinnon sisäisestä kaaoksesta on kerrottu julkisuudessa aikaisemminkin. Viimeksi tällä viikolla julkisuuteen on vuotanut tietoja toimittaja Bob Woodwardin ensi viikolla jukaistavasta kirjasta, johon on haastateltu hallinnon jäseniä.

The New York Timesin julkaisemassa tekstistä tekee poikkeuksellisen sen kirjoittaja.

– Kirjoituksessa ei ole mitään sellaista, mitä emme olisi tienneet. Mutta sen tekee rajuksi, että se tulee sieltä sisäpiiristä. Ja sinä aikana, kun henkilö on edelleen Trumpin palveluksessa, sanoo Yhdysvaltojen asioita laajasti seuraava Uimonen.

– Hänellä on selvästi suuri tarve vahvistaa julkisuudessa liikkuneita tietoja Trumpin toimintatavoista, impulsiivisuudesta ja vaikeasta pidäteltävyydestä.

Kokonaan toinen asia on millaisia vaikutuksia kirjoituksella on yleiseen mielipiteeseen tai Trumpin kannatukseen. Uimonen ei usko suuriin muutoksiin.

– Täytyy tulla maanjäristys, ennen kuin hänen vannoutuneet kannattajansa muuttavat mielipidettään. Minusta tämä nyt ei täytä maanjäristyksen tunnusmerkkejä.