Britannian turvallisuusministeri: Vladimir Putin perimmiltään vastuussa Salisburyn myrkytyksistä

Britannian syyttäjäviranomaiset kertoivat keskiviikkona nostavansa kahta venäläismiestä vastaan syytteet Sergei Skripalin, tämän tyttären Julian ja brittipoliisin murhayrityksestä.

Sergei Skripal
Suojavarusteisiin pukeutuneita sotilaita tekemässä rikospaikkatutkintaa.
Suojavarusteisiin pukeutuneet sotilaat tutkivat paikkaa, josta Sergei ja Julia Skripal löydettiin myrkytettyinä. Finbarr Webster / AOP

Britannian turvallisuusministerin Ben Wallacen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on viime kädessä vastuussa Salisburyssa maaliskuussa tehdystä myrkkyiskusta.

Britannian syyttäjäviranomaiset ilmoittivat keskiviikkona nostaneensa kahta venäläismiestä vastaan syytteet entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin, tämän tyttären Julian ja brittipoliisin murhayrityksestä novitšok-hermomyrkyllä.

Kun Walalcelta kysyttiin Britannian yleisradioyhtiön BBC:n radiohaastattelusta, onko Putin vastuussa, hän vastasi:

– Pohjimmiltaan hän on sikäli, että hän on Venäjän presidentti ja hänen hallitukensa valvoo, rahoittaa ja ohjaa sotilastiedustelupalvelu GRU:ta puolustusministeriön kautta.

Britannian pääministerin Theresa Mayn mukaan tiedustelutiedot osoittavat, että myrkytyksestä epäillyt ovat Venäjän sotilastiedustelun GRU:n upseereita. May piti lähes täysin varmana, että myrkytyshanke oli hyväksytty korkealla Venäjän johtoportaassa.

Venäjä on jyrkästi kiistänyt syyllistyneensä iskuun.

Skripalien myrkytyksen jälkeen Britannia karkotti venäläisdiplomaatteja ja Venäjä vastasi samalla mitalla.

Skripalit selviytyivät myrkytyksestä. Kesäkuun lopussa Salisburyn lähellä sijaitsevassa Amesburyssa löydettiin hermomyrkylle altistunut mies ja nainen, joilla ei ole yhteyksiä tiedustelumaailmaan. Nainen kuoli myrkytykseen myöhemmin sairaalassa.

Britannian poliisi on vahvistanut, että Amesburyn myrkytystapausta tutkitaan osana Skripalien murhayrityksen tutkintaa.

Lue myös:

Britannia nostaa syytteet kahta venäläismiestä vastaan Salisburyn hermomyrkkytapauksesta – May: Venäjän valtio vastuussa

Venäjä jatkaa diplomaattinokittelua: Britannian pitää leikata edustustonsa henkilökuntaa Venäjällä

Lähteet: AFP