Omistaja käski pitää romanit pois kaupasta – syyttäjä vaatii sakkoja syrjinnästä

Romaninaista ei päästetty sisään kouvolalaiseen liikkeeseen.

syrjintä
Kuvassa lähikuva romaninaisesta.
Sini Salmirinne / Yle

Kouvolalaisen vaateliikkeen omistajalle ja myyjälle vaaditaan sakkorangaistusta romaninaisen syrjinnästä. Juttua käsitellään torstaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

Tapaus sattui viime vuoden keväällä Kouvolassa, kun vaateliikkeen myyjä kieltäytyi päästämästä romanitaustaista naista liikkeeseen sisään. Liike oli tapahtumahetkellä auki ja sisällä oli yksi toinenkin asiakas.

Syytteen mukaan syynä oli liikkeen omistajan antama ohjeistus, jonka mukaan romaneja ei saa päästää sisään. Todisteena oikeudessa on käytetty romaninaisen tekemää tallennetta tilanteesta.

Syyttäjä vaatii myyjälle 20 ja omistajalle 30 päiväsakon suuruista rangaistusta.

Syrjintää huoltoasemilla ja kaupoissa

Romanien Suomessa kokema syrjintä on ollut jälleen paljon esillä julkisuudessa. Kesällä romaniperhe kertoi syrjinnästä, kun heille soitettiin rasistista laulua tivolissa Joensuussa.

Toukokuussa huomiota herätti vantaalaisen huoltoaseman toiminta. Myyjä ei tuolloin suostunut myymään bensaa romanimiehelle, joka halusi maksaa ostoksensa käteisellä.

Tuomioita romanien syrjinnästä ovat saaneet viime vuosina muun muassa turkulainen taksikuski sekä lähikaupan myyjät (siirryt toiseen palveluun). Myös raahelaisen huoltoaseman myymäläpäällikkö (siirryt toiseen palveluun) sai sakkotuomion romanien syrjinnästä vuonna 2015.

Juttua täydennetty 6.9. klo 14.02. Tarkennettu tieto, että kyseessä oli vaateliike.