Hyppää sisältöön

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii koulukodeissa olevien lasten kuulemista – "Ministeriö ei ole kiinnittänyt huomiota lasten oikeuksien toteutumiseen"

Koulukodeissa olevien lasten oikeuksiin ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota, lapsiasiavaltuutettu huomauttaa. Erityisen maininnan saavat sosiaali- ja terveysministeriö sekä asioista vastaava ministeri.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kaikki koulukodeissa olevat lapset on kuultava, vaatii lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Syynä on muun muassa eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastus Muhokselle koulukotiin.

– Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen huhtikuussa tekemä tarkastus Pohjolakotiin osoittaa vakavia puutteita, joita on tuotu sosiaali- ja terveysministeriön tietoon monin eri tavoin useiden vuosien aikana, Kurttila toteaa tiedotteessa.

Kurttila sanoo, että sosiaali- ja terveysministeriö ja vastuuministeri eivät ole kiinnittäneet riittävästi huomiota koulukodeissa olevien lasten oikeuksien toteutumiseen.

Lapsiasiavaltuutettu teki aloitteen koulukoteihin (siirryt toiseen palveluun) sijoitettujen lasten kuulemisesta jo huhtikuussa, mutta kertoo uudistavansa aloitteensa. Sosiaali- ja terveysministeriöllä on syyskuun loppuun saakka asti aikaa vastata uudistettuun aloitteeseen.

– Lapsiasiavaltuutetun koulukoteihin tekemien vierailujen ja lasten haastattelujen perusteella lapsiasiavaltuutettu kiinnitti huomiota muun muassa lasten ulkoilun rajoittamiseen ryhmärangaistustyyppisesti, Kurttila kirjoittaa tiedotteessaan.

Vuonna 2017 antamassaan vuosikirjassa valtioneuvostolle lapsiasiavaltuutettu ilmaisi olevansa ”erityisen huolestunut koulukodeissa olevien lasten oikeuksien toteutumisesta” ja vaati sosiaali- ja terveysministeriötä tekemään arvion koulukotijärjestelmän toimivuudesta lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen tuessa sekä lapsen yhteiskuntaan kiinnittymisessä, tiedotteessa sanotaan.

.
.