Vuosien odotus on pian ohi: Uusi lastensairaala vietti tänään avajaisiaan, pienet potilaat pääsevät hoitoon vielä tämän kuun aikana

Avajaisissa puhui esimerkiksi presidentti Niinistö. Sairaala aukeaa vaiheittain syyskuussa.

lastensairaalat
Uusi lastensairaala
Sairaalaa alettiin rakentaa vuonna 2014. Se avataan vaiheittain syyskuun aikana.Derrick Frilund / Yle

Uuden lastensairaalan avajaisia on vietetty tänään torstaina Helsingin Meilahdessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä eli Husista kerrottiin ennen avajaisia, että tilaisuuteen olisi tulossa noin parisataa kutsuvierasta.

Iltapäivällä järjestetyissä avajaisissa puhui myös presidentti Sauli Niinistö.

Hän tunnelmoi suomalaisten mieliin painuneella Helene Schjerfbeckin Toipilas-maalauksella, jossa yhdistyvät lapsen kärsimys ja sairaus sekä toivo paranemisesta.

– Tänään, näissä tiloissa, ei voi olla tuntematta, miten toivo versoaa, Niinistö sanoi puheessaan.

Jenni Haukio, Anne Berner sekä Sauli Niinistö Uuden lastensairaalan avajaisissa.
Jenni Haukio, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sekä presidentti Sauli Niinistö osallistuivat Uuden lastensairaalan avajaisiin Helsingissä 6. syyskuuta 2018. Ennen uraansa eduskunnassa Berner tuli tunnetuksi muun muassa Uusi lastensairaala -hankkeen vetäjänä.Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Media pääsee tutustumaan Uuteen lastensairaalaan ensi viikolla, jolloin myös Yle esittelee sairaalan tarkemmin.

Niinistö: Kansalaiskeräyksen tuotto on valtava summa – yli miljoona suomalaista osallistui sairaalan rakentamiseen

Lastensairaala Helsingin Meilahdessa.
Uusi lastensairaala sijaitsee Meilahdessa.Tiina Jutila / Yle

Uusi lastensairaala on herättänyt ihastusta jo ennen sen avaamista: se on esimerkiksi valittu yhdeksi ehdokkaaksi Arkkitehtuurin Finlandia -palkintokisassa.

Sairaalan rakentaminen aloitettiin vuonna 2014. Se aukeaa vaiheittain syyskuun aikana. Esimerkiksi päivystys avautuu noin kolmen viikon päästä eli tiistaina syyskuun 25. päivänä.

Lastensairaalan rakentaminen maksoi kaikkiaan noin 170 miljoonaa euroa. Rakentamista on rahoitettu julkisten varojen lisäksi yksityisten ihmisten ja yritysten lahjoituksilla.

Sairaalaa varten järjestetyllä kansalaiskeräyksellä ja lahjoituksilla saatiin kokoon lähes 40 miljoonaa.

Myös presidentti Niinistö kiinnitti tähän huomiota puheessaan.

– Kansalaiskeräyksen tuotto, lähes 39 miljoonaa euroa on valtava summa. Moni antoi aikaansa ja osaamistaan hankkeen käyttöön. Kaikkiaan yli miljoona suomalaista osallistui keräykseen sairaalan rakentamiseksi, hän sanoi ja totesi yksityisen rahan keräämisen aiheuttaneen aluksi paljon keskustelua.

Lastensairaala ei ollut julkisen sektorin arvioissa kaikkein kiireellisin hanke, Niinistö katsoi.

– Mutta kun yksityinen aloite syntyi, se eteni hyvin yhdessä erittäin vahvan julkisen panostuksen kanssa.

– Ei pidä kyseenalaistaa julkisen sektorin asemaa hyvinvointimme takaajana, mutta ei ole liioin aihetta kyseenalaistaa yksityistä avunannon tahtoa.

Sairaalassa hoidetaan potilaita kaikkialta maasta

Husin toimialajohtaja Jari Petäjä sairaalaklovnien keskellä Uuden lastensairaalan avajaisissa.
Husin toimialajohtaja Jari Petäjä sairaalaklovnien keskellä Uuden lastensairaalan avajaisissa.Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus

Rakennus luovutettiin Husille toukokuussa. Sen sisällä on uutta teknologiaa: esimerkiksi ilmoittautumisjärjestelmä toimii jatkossa virtuaalihahmojen eli avatarien avulla.

Husin mukaan Uudessa lastensairaalassa hoidetaan potilaita kaikkialta Suomesta. Monien vaativien sairauksien hoito kuten elinsiirrot ja sydänkirurgia on keskitetty sinne.

Uuteen sairaalaan keskitetään lasten sairaanhoitoa monesta muusta sairaalasta, esimerkiksi Lastenklinikalta ja Lastenlinnasta.

Meriteema näkyy Uuden lastensairaalan sisustuksessa monella tapaa. Aulassa on suuri näyttö, jonka merimaailmassa uiskentelee lasten värittämiä kaloja.
Sairaalan aulassa on suuri näyttö, jonka merimaailmassa uiskentelee lasten värittämiä kaloja.Tero Ylioja/Yle

Lue lisää aiheesta:

Värikkäät kalat kääntävät Uuden lastensairaalan potilaiden huomion pois peloista – Upeaa riutta-akvaariota on tehty neljä vuotta (Yle Uutiset 31.8.2018)

Uusi lastensairaala antaa hoitajille enemmän valtaa – malli haettiin Yhdysvalloista, ja sen uskotaan hyödyttävän potilaita (Yle Uutiset 15.8.2018)

Odotettu lastensairaala on valmis – sisällä uutta teknologiaa: virtuaalinen avatar ohjaa potilaita ja paikannus kerää dataa (Yle Uutiset 18.5.2018)

Lastensairaalan 30 miljoonan euron keräystavoite koossa (Yle Uutiset 26.8.2014)

Uuden lastensairaalan rakennustyöt alkavat (Yle Uutiset 26.8.2014)