Haminan suurlipun tangon toimittajan rikollinen tausta paljastui – kaupunki uskoo, että 100-metrinen salko saadaan jouluksi pystyyn

Suomen lippu
Kuvassa liehuva Suomen lippu.
Anssi Leppänen / Yle

Haminaan rakennettavan suurlipun tangon toimittajasta on paljastunut epäselvyyksiä.

Suomen Kuvalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) toimittajaksi valitun ADS Finland -yhtiön toimitusjohtajalla on taustallaan tuomiot huumerikoksesta ja velallisen törkeästä epärehellisyydestä.

Lehti on selvittänyt, että toimitusjohtaja teki konkurssin, mistä seurasi viiden kuukauden ehdollinen vankeustuomio kirjanpitorikoksesta ja velallisen törkeästä epärehellisyydestä vuonna 2006. Kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion mies sai vuonna 2010 avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Lehdelle toimitusjohtaja pahoittelee rikoksia ja sanoo sovittaneensa ne.

Lisäksi ADS Finlandin luottotiedot ovat menneet ja viime vuosina yrityksellä on ollut kymmenkunta pienehköä maksuhäiriömerkintää.

Kummastusta herättivät myös yrityksen nettisivut, jotka Suomen Kuvalehden mukaan oli alunperin kopioitu työntekijöiden kuvia ja nimiä myöten yhdysvaltalaiselta rakennusyhtiöltä.

Yhtiön taustat selvitettiin

100-metrinen lipputanko pystytetään Haminaan osana maailman valtioiden lippuja esittelevää Lippumaailma-kokonaisuutta. Lähes koripallokentän kokoinen Suomen lippu on 30 valtion lahja Suomelle.

Tangon toimittajaksi valitun yhtiön toimitusjohtajan rikostausta ja muut epäselvyydet tulivat kaupungille yllätyksenä.

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen sanoo Ylelle, että lain edellyttämät taustaselvitykset kuitenkin tehtiin ennen kuin urakkasopimus yhtiön kanssa allekirjoitettiin elokuussa.

Yrittäjää ei esimerkiksi ole astettu liiketoimintakieltoon, eikä yrityksellä ole verovelkoja.

Muhosen mukaan hanke etenee sopimuksen mukaisesti.

– Ydin on kuitenkin siinä, että hanke toteutuu, kuten on sovittu. Toistaiseksi se on niin edennytkin. Seuraamme etenemistä nyt entistäkin tarkemmin, Muhonen sanoo.

100-metriseen tankoon nostettavan Suomen suurlipun on määrä liehua Haminassa joulukuussa. Lippu piti pystyttää jo toukokuussa, jolloin vietettiin Suomen lipun 100-vuotisjuhlaa. Pystyttäminen myöhästyi, koska kustannukset osoittautuivat arvioitua suuremmiksi.

Nyt ensimmäiset työmaakokoukset on jo osapuolten kesken pidetty ja maanrakennustyöt Sibeliuskadun kentällä Haminassa ovat käynnistyneet.

– Julkisuuteen tulleet tiedot ovat yllättäviä, eivätkä tietenkään mitenkään myönteinen asia. Kuitenkin jos ihmisillä on tuomioita, ja jos ne on kärsitty niin sitten ne ovat takanapäin, Muhonen sanoo.

Teräksinen tanko tehdään Pietarissa

ADS Finland oli ainoa, joka jätti tarjouksen lipputangon rakentamisesta. Kilpailutus järjestettiin kesällä.

Yhtiö tilaa jättilipun teräksisen tangon Pietarista. Asiasta kertoi ensin Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kaupunki tiesi urakkasopimusta allekirjoitettaessa, ettei ADS Finland valmista tankoa itse.

– Minun mielestäni sillä ei ole väliä, missä tanko valmistetaan. Kansainvälisyys on oleellinen osa koko Lippumaailmaa, kaupunginjohtaja Hannnu Muhonen sanoo.

Itse suurlippu on 30 valtion lahja Suomelle. Satametrinen tanko tulee olemaan yksi osa Haminan Lippumaailmaa, joka on laajempi kokonaisuus.

Joitain osia Lippumaailmasta on jo avattu. Esimerkiksi Reserviupseerikoulun puistossa liehuvat jo kaikki ne liput, joiden alaisuudessa Suomen alue on ollut Kalmarin unionista lähtien.

Lippumaailma on entisen kansanedustajan Kimmo Kiljusen idea. Hän on lippuasiantuntija, joka on kirjoittanut aiheesta myös kirjan.

Myös Kiljunen liputtaa tässä vaiheessa hankkeen kansainvälisyyttä, vaikka ulkomailla valmistettu terästanko onkin miehen alkuperäiseen haaveeseen nähden pettymys.

– Se olisi ollut ihana, 100-metrinen suomalaisuuden tanko, jos se olisi valmistettu Suomessa, suomalaisesta puusta. Suomi on noussut metsästä ja puinen tanko olisi ollut sen maamerkki, Kiljunen sanoo.

Esteeksi haaveelle nousi kuitenkin hinta. Alustavissa selvityksissä koko hankkeen hinnaksi arvioitiin 200 000–300 000 euroa. Myöhemmin paljastui, että rakentaminen tulee huomattavasti kalliimmaksi. Kesäkuussa Haminan kaupunginvaltuusto myönsi lipputangon rakentamiseksi 580 000 euron lisämäärärahan.

Puun sijaan päädyttiin teräksiseen tankoon, koska muutoin rahaa olisi tarvittu vieläkin enemmän.

– Tämä tarjous nyt tuli, eikä minulla ole ennakkoluuloja siitä, tehdäänkö tanko sitten Venäjällä, Dubaissa tai Belgiassa, Kiljunen toteaa.

Kiljunen ei osallistunut liputangon kilpailuttamiseen.

Lipun on määrä liehua salossa ympäri vuoden lukuun ottamatta huoltokatkoja. Haminan kaupungin arvion mukaan suurlippuja kuluu vuosittain kaksi.