Kokkolan mutaatiokuusesta saatiin parikymmentä jälkeläistä – erikoisen puun varttamisessa oli oma jännityksensä

Taimet vankistuvat Punkaharjulla vielä muutaman vuoden. Sitten Kokkola saa niistä osan istutettavaksi puistoihinsa.

havupuut
Miehet nostettiin puun yläosiin ottamaan pistokkaita.
Pistokkaat otettiin emopuun yläosasta.Päivi Seeskorpi / Yle

Kokkolan harvinaisesta kartiokuusesta on onnistuttu monistamaan parikymmentä uutta yksilöä. Vartteet kasvavat nyt kasvihuoneessa Punkaharjulla Itä-Suomessa, ja muutaman vuoden kuluttua ne päästään istuttamaan uusille kasvupaikoilleen.

Luonnonvarakeskus Luke kiinnostui 2017 Kokkolan poliisitalon kupeessa sijaitsevasta kuusesta, joka on ilmeisesti kasvanut tuuheaksi ja poikkeukselliseen muotoon geenimutaation ansiosta. Kuusi on metsäkuusen erikoismuoto, jossa puu näyttää siltä kuin sitä olisi leikattu halki sen kasvun.

Kuusesta otettiin kevättalvella oksia. Luken tutkimusteknikko Taisto Jaakola ja kokkolalainen arboristi Tommi Kåla nousivat tuolloin nosturilla yli 15 metrin korkeuteen ja napsasivat talteen noin sata pistokasta. Niitä pidettiin jonkin aikaa kylmässä. Toukokuussa oksat vartettiin parivuotisiin puunrunkoihin Punkaharjulla.

Vartettu kuusentaimi
Tässä on kasvamassa uusi mutaatiokuusi.Teijo Nikkanen / Luonnonvarakeskus

Luken erikoistutkija Teijo Nikkanen myöntää, että häntä jännitti, miten hyvin Kokkolan puun varttaminen onnistuu. Nyt hän voi huokaista helpotuksesta:

– Hyviä oksia tuli muutamia kymmeniä, joista noin puolet lähtivät kasvamaan. Vartteita on olemassa vähintään 20–30.

Jo nyt tiedetään, että vartteista kehittyy komeita emopuun kaltaisia kartiokuusia.

– Ihan samanlaisia ne kaikki eivät keskenään ole, mutta samalla lailla kartiomaisesti, tiheästi kasvavia ne kyllä ovat. Peli olisi menetetty, jos vartteet eivät olisi lähteneet kasvamaan.

Erikoispuun kasvattamisessa ei sovi hätäillä. Nikkasen mukaan vartteet saavat nyt rauhassa kasvaa ja vankistua - aluksi kasvihuoneessa ja senkin jälkeen vielä suojatussa paikassa, jotta niitä ei vahingossakaan tuhota.

Puita päästään istuttamaan pysyville kasvupaikoilleen aikaisintaan viiden vuoden kuluttua. Osa kartiokuusen kopioista jää Lukeen kasvatettavaksi ja lisättäväksi. Osan taimista saa Kokkolan kaupunki.