Baltian päättäjät kirjelmöivät Walmartille – Vaativat maailman suurinta vähittäiskauppaa poistamaan myynnistä Neuvostoliitto-aiheiset tuotteet

Liettuan Yhdysvaltain-suurlähettilään mukaan sirppi ja vasara on massamurhan symboli.

Baltia
kännykän kuori
Tällaiset kännykänkuoret eivät ole kaikkien mieleen Baltiassa.Walmart

Ryhmä baltialaisia lainsäätäjiä vaatii yhdysvaltalaista Walmart-yhtiötä poistamaan verkkokaupastaan Neuvostoliitto-aiheiset tuotteet.

Maailman suurimman vähittäistavarakaupan verkkosivuilta löytyy laaja valikoima paitoja, päähineitä ja kännykänkuoria, joita koristavat sirpin ja vasaran symbolit tai Neuvostoliittoon viittaavat tekstit.

Uutistoimisto Baltic News Servicen mukaan parlamentaarikot Virosta, Latviasta ja Liettuasta lähettivät keskiviikkona Walmartille kirjeen, jossa he syyttivät kauppaketjua totalitarismin edistämisestä ja demokratian tukahduttamisesta.

Myös Liettuan Yhdysvaltain-suurlähettiläs on osallistunut kampanjaan, joskin varovaisemmin äänenpainoin.

Suurlähettiläs Rolandas Krisčiunas ei usko, että Walmart on halunnut tahallaan loukata kenenkään tunteita. Walmartille lähettämässään kirjeessä Krisčiunas vetosi historiaan.

– Kun Neuvostoliitto miehitti Liettuan, satoja tuhansia kansalaisiamme tapettiin, ajettiin maapakoon, raiskattiin, kidutettiin ja erotettiin perheistään. Samanlaisen kohtalon kokivat miljoonat viattomat ihmiset halki Euroopan ja maailman, Krisciunas kirjoitti.

– Tässä tapauksessa t-paidat ja muut tuotteet, joissa on massamurhan symboleita, pitäisi välittömästi vetää pois myynnistä, diplomaatti jatkoi.

Walmart ei ole toistaiseksi reagoinut Baltian maiden päättäjien vaatimuksiin.

Perinteisesti kommunismin symboleita on kohdeltu muotimaailmassa eri tavoin kuin natsisymboleita. Sirppi ja vasara -tunnuksen rajoittaminen ei kuitenkaan ole täysin poikkeusellista.

Esimerkiksi viime toukokuussa – hieman ennen Venäjälle pidettyjä jalkapallon MM-kisoja – saksalainen urheilujätti Adidas poisti valikoimastaan Neuvostoliitto-aiheisen paidan.

Lähteet: AP