Selvittelevätkö liivijengit välejään kovin keinoin Etelä-Karjalassa? – Kahdeksan poikkeuksellista henkirikosta tai sen yritystä lyhyen ajan sisällä

Rikollinen moottoripyöräjengi Outlaws on tulossa Etelä-Karjalaan. Helvetin enkelit eivät tykkää kilpailevan järjestön tulosta alueelleen. Väkivaltarikokset voivat liittyä jengien välienselvittelyyn.

Rikollinen moottoripyöräkerho
Hells Angels MC Carelia
Väkivaltarikosten määrän kasvu voi liittyä jengien välienselvittelyyn.Yle

Lappeenrannassa ja Imatralla on tapahtunut poikkeuksellisen paljon väkivaltarikoksia puolen vuoden aikana.

Kaakkois-Suomen poliisi on tutkinut maaliskuun ja elokuun välillä kaikkiaan kahdeksaa henkirikosta tai sellaisen yritystä. Tutkittavien rikosten listalta löytyy murha, murhan yritys ja kuusi tapon yritystä. Koko viime vuoden aikana vastaava luku oli neljä.

Kasvanut väkivaltarikosten määrä voi selittyä liivijengien välien selvittelyllä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa. (siirryt toiseen palveluun)

Lappeenrannassa toimiva liivijengi Fifteen MC South Karelia on saamassa täysjäsenyyden moottoripyöräkerho Outlaws MC:stä.

– Siellä (Etelä-Karjalassa) on jengiaktiivisuutta, koska Outlaws MC on nostamassa päätään. Outlaws MC on Helvetin enkeleiden perivihollinen ja hyvin vaikuttava jengi maailmalla, sanoo rikosylikomisario Christer Ahlgren Keskusrikospoliisista.

Lappeenrantalainen Fifteen MC -moottoripyöräkerho sai vuosi sitten kansainvälisen Outlaws-jengin prospect-jäsenyyden. Yleensä vuoden koejäsenyyden jälkeen kerhot saavat täysjäsenyyden.

Poliisi: "En vahvista, enkä kiistä"

Väkivaltarikokset voivat liittyä siihen, että Helvetin enkelit yrittävät puolustaa määräävää asemaansa Etelä-Karjalassa eikä halua Outlawsia alueelle. Kaakkois-Suomen poliisi ei vahvista, että rikosten nousseet määrät liittyisivät jengien väliseen selvittelyyn.

– En vahvista, enkä kiistä tätä, koska osa tutkinnoista on vielä kesken. En halua lähteä vaarantamaan esitutkintaa kertomalla yksityiskohtia, sanoo rikoskomisario Juha Junkkari Kaakkois-Suomen poliisista.

Junkkari ei kuitenkaan kiistä, etteikö Etelä-Karjalassa oli jengiaktiivisuutta, joka näkyy myös poliisin työssä.

Junkkarin mukaan erikoista tapahtuneissa väkivaltarikoksissa on ollut se, että ne ovat tapahtuneet yleisillä paikoilla eikä päihteillä ole ollut suurta roolia tapahtuneissa rikoksissa.

– Usein väkivaltarikokset tapahtuvat yksityisasunnossa ja yleensä osapuolet ovat päihteiden vaikutuksen alaisena, kertoo Junkkari.

KRP:n rikosylikomisario Christer Ahlgren kertoo, että Suomeen pyrkii uusia liivijengejä, joita perinteisemmät jengit eivät katso hyvällä.

– On selvää, että kyse on jengitasapainosta. Kun uusia jengiä tulee pieneen Suomeen, se aiheuttaa herkästi liikehdintää ja reagointia muissa jengeissä. Ja uusien jengien maihinnousu pyritään estämään tänne.