1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pakolaiset

Punainen Risti ei halua, että Afganistaniin palautetaan turvapaikanhakijoita: "Ihmiset eivät tunne olevansa turvassa"

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean pääjohtaja Yves Daccord on huolissaan humanitaarisen tilanteen heikkenemisestä maailman kriisipesäkkeissä. Esimerkiksi Afganistanista ei löydy tällä hetkellä turvallista kolkkaa.

Pakolaiset
Yves Daccord
Punaisen Ristin kansainvälisen komitean pääjohtaja Yves Daccord on Helsingissä kahden päivän vierailulla. Hän kävi neuvotteluja torstaina Säätytalolla.Sasha Silvala / Yle

ICRC:n pääjohtaja Yves Daccordin arviot maailmantilanteesta, esimerkiksi Syyrian ja Afganistanin jatkuvista konflikteista, ovat korutonta kertomaa.

Syyriassa ounastellaan hallituksen joukkojen suurhyökkäystä Idlibiin. Myös Afganistanin epävakaus on jälleen lisääntynyt. ICRC:n pääjohtaja on hieman yllättynyt tilanteen nopeasta muutoksesta.

Suomessa on keskusteltu siitä, onko Afganistan turvallinen maa palauttaa turvapaikanhakijoita. Maahanmuuttovirasto keskeytti alkuviikosta afganistanilaisten palautuspäätökset pohtiakseen uusia linjauksia.

Punainen Risti on puolueettomuudestaan tunnettu avustusjärjestö. ICRC:n pääjohtaja Yves Daccord painottaakin, että hän ei ota kantaa Suomen päätöksiin tai linjauksiin. Afganistanin nykytilasta hänellä on kuitenkin selkeä kuva.

– Afganistanissa ei ole enää paikkoja, joita voi luonnehtia turvallisiksi. Ihmiset eivät tunne olevansa turvassa. Maassa on paljon alueellisia ristiriitoja ja väkivaltaisuuksia. Tilanteen vakavuudesta kertoo myös, että Punainen Risti menetti kymmenen työntekijäänsä. Afganistaniin ei ole investoitu riittävästi. Esimerkiksi terveysjärjestelmä on vaikeuksissa.

Yves Daccord arvioi, että tilanne säilyy vaikeana, sillä poliittista ratkaisua ei ole lähiaikoina näköpiirissä.

Paineet kasvavat sekä lähtö- että vastaanottajamaissa

ICRC:n sveitsiläinen pääjohtaja sanoo, että konfliktien lisääntyessä paineet kasvavat sekä lähtö-että vastaanottovaltioissa.

– Ihmiset ottavat lähtiessään riskin. Päätös ei ole koskaan helppo. Pakoon lähdetään siksi, että muuta vaihtoehtoa ei ole.

Vastaanottajavaltioissa maahanmuutto- ja pakolaispolitiikassa tulisi tehdä linjauksia pitkällä tähtäimellä, ei välittömän kriisin uhatessa.

– On vaikeaa palauttaa ihmisiä oloihin, joissa on puutetta esimerkiksi juomavedestä tai väkivaltaisuuksia on paljon.

"Rajojen sulku ei ole ratkaisu"

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean puheenjohtaja Yves Daccord painottaa, etteivät valtiot voi ratkaista muuttokysymyksiä yksin.

– Rajat voi sulkea ja evätä tulijoilta pääsy joksikin aikaa, mutta kestävä ratkaisu se ei ole. Esimerkiksi Euroopan on päätettävä, kuinka paljon ihmisiä tänne halutaan ottaa vastaan.

Lähtömaissa tarvitaan paitsi rahallisia investointeja, mutta ennen kaikkea poliittisia ratkaisuja. Esimerkiksi Syyriassa kyse ei ole niinkään rahasta vaan siitä, kuinka väkivaltaisuudet saataisiin laantumaan.

Pääjohtaja Daccord pitää YK:n turvallisuusneuvostoa sinä toimijana, joka voisi rauhoittaa maailman ruutitynnyreitä Jemenistä ja Syyriasta Afrikkaan ja Lähi-Itään.

ICRC:n pääjohtaja Yves Daccord on Suomessa keskustelemassa kansainvälisestä humanitaarisesta tilanteesta. Hän tapaa vierailunsa aikana muun muassa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan. ICRC on Suomen humanitaarisen avun vastaanottajista kolmanneksi suurin.