Muotitalo Burberry luopuu turkiksista ja lopettaa myymättömien tuotteiden tuhoamisen

Eläinten oikeuksia ajava Animalia kiittelee Burberryn päätöstä.

Burberryn muotinäytös. Kuva: Andrew Cowie / EPA

Britannialainen luksusmuotibrändi Burberry lopettaa aitojen turkisten käytön tuotteissaan. Yhtiö ei enää aio tuhota myymättömiä tuotteitaan.

Burberry ilmoitti torstaina, että Lontoon muotiviikolla 17. syyskuuta järjestettävässä Burberryn muotinäytöksessä ei tulla näkemään aitoja turkiksia.

Näytöksessä esitellään Burberryn uuden suunnittelijan Riccardo Tiscin debyyttikokoelma.

Burberry aikoo myös vaiheittain poistaa tuotteensa, joissa on käytetty aitoja turkiksia. Yhtiö on viime vuosina käyttänyt tuotteissaan kanin, ketun, minkin ja supikoiran turkiksia.

Aiemmin luksusmerkit Versace, Gucci ja Michael Kors ovat luopuneet turkisten käytöstä.

Lisää kierrätystä ja korvaavia materiaaleja

Burberry myönsi heinäkuussa, että se on tuhonnut myymättömiä tuotteitaan yli 30 miljoonan euron arvosta vuosittain, jotta tuotteita ei myytäisi alle markkinahintojen.

Tämä toimintatapa kiinnitti huomiota muotialan tuhlaaviin ja ympäristölle haitallisiin toimintatapoihin.

Jatkossa Burberry aikoo käyttää uudelleen ja kierrättää tuotteitaan sekä kehittää uusia ympäristöystävällisempiä materiaaleja.

Eläinten oikeuksia ajavan kansalaisjärjestö Animalian mukaan Burberry on ollut suomalaisen Saga Fursin asiakas ainakin vielä vuonna 2017.

– Animalia iloitsee Burberryn vastuullisesta päätöksestä, ja toivottaa yhtiön tervetulleeksi niiden lukuisten muotitalojen joukkoon, jotka ovat yksi toisensa jälkeen sitoutuneet turkittomuuteen, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä järjestön tiedotteessa.

Turkisalaa edustavan International Fur Federationin johtaja Mark Oaten arvosteli Burberryn päätöstä. Hänen mukaansa turkisten korvaaminen öljypohjaisilla materiaaleilla kuten keinoturkiksilla ei ole luksusta, vastuullista eikä kestävää.