Luottamuspula kärjistyi Länsi-Pohjassa: Sairaanhoitopiirin johtaja jää virkavapaalle ja hallituksen puheenjohtaja eroaa

Jättimäisen sote-ulkoistuksen taustalla kuohuu jälleen. Hallitus edellyttää, että sairaanhoitopiirin johtajan sijaiseksi palkataan joku sairaalan ulkopuolelta luottamuksen lisäämiseksi.

sosiaali- ja terveyshallinto
Sairaalan ovet
Antti Heikinmatti / Yle

Miljardiluokan sote-ulkoistus Meri-Lapissa on puhuttanut monelta kulmalta. Luottamuspula kuntien ja sairaanhoitopiirin välillä on kuohuttanut pitkin matkaa ja sairaanhoitopiirin johtajan Riitta Luosujärven menettely on herättänyt närää muun muassa kuntajohtajissa.

Viimeksi keskiviikkona Yle kertoi Kuluttaja- ja kilpailuviraston tutkivan sote-ulkoistusta ja sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärven antaneen Kilpailu- ja kuluttajavirastolle vastineen, jonka mukaan hankinnassa on useita ongelmia.

Sairaanhoitopiirin luottamusjohdon ja alueen kuntajohtajien keskuudessa vastineesta on Ylen saamien tietojen mukaan närkästytty. Sairaanhoitopiirin johtajan katsotaan vastinetta antaessaan toimineen kuntien, eli omistajan tahdon vastaisesti. Vastauksella on tulkittu haluttavan kampittaa yhteisyrityksen toimintaa.

Viime keväänä kuntajohtajat syyttivät Ylen haastattelussa Luosujärven vaikeuttaneen sote-yhteisyrityksen haltuunottoprosessia. Luosujärvi kiistää jyrkästi, että yhteisyrityshankkeen edistymistä olisi jarruteltu sairaanhoitopiirin puolelta tarkoitushakuisesti.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallitus on myöntänyt yksimielisesti tänään torstaina kokouksessaan sairaanhoitopiirin johtajalle Riitta Luosujärvelle virkavapauden. Sairaanhoitopiirin hallitus myönsi hänelle virkavapaata ensi vuoden toukokuun loppuun asti.

Hallitus edellyttää, että sijainen palkataan sairaalan ulkopuolelta luottamuksen lisäämiseksi.

Hallituksen puheenjohtaja jätti eropyynnön: Perusteluna luottamuspula

Samassa kokouksessa sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajana kymmenen vuotta toiminut Ritva Sonntag (kesk.) jätti eropyynnön tehtävästään. Sonntag perustelee eroaan luottamuspulalla sairaanhoitopiirin johtajaa kohtaan.

– Viimeksi kuluneen vuoden aikana tämä on ollut todella raskasta ja vaikeaa. Päätöksenteko on hankaloitunut, kun esityksiä on tuotu kokoukseen pöydälle ja tietoja ei ole saanut, Sonntag sanoo.

Ristiriitojen taustalla on erimielisyys alueen kuntien ja sairaanhoitopiirin päätöksestä ulkoistaa osa alueen perusterveydenhuoltoa ja valtaosa keskussairaalasta Mehiläiselle viideksitoista vuodeksi.

Sonntagin eropyyntö käsitellään Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin valtuustossa 25. syyskuuta.

Sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli myös ulkoistussopimuksesta Kilpailu- ja kuluttajavirastolle tehtyä selvityspyyntöä ja siihen annettua vastinetta. Sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi oli antanut vastineen informoimatta siitä tai selvityspyynnöstä hallitusta tai luottamusjohtoa.

Hallitus päätti, että selvityspyyntöön liittyen järjestetään tilaajatahojen eli kuntien ja sairaanhoitopiirin kesken neuvottelu, jonka tarkoituksena on löytää yhteinen tahtotila hankintasopimukseen liittyen. Samassa kokouksessa on tarkoitus käsitellä myös KKV:lle annettu vastine.

Lue myös: Meri-Lapin Mehiläissopimuksen taustalla kuohuu: Kunnat kritisoivat sote-johtajaa jarruttelusta