Yritys tarjoaa Pelkosenniemelle edullista koulu- ja päiväkotitilaa – mutta vain Pyhätunturille

Pelkosenniemi
Pyhätunturi
Tunturiaapa Pyhällä 23.5.2016.Kirsti Metsävainio, Aavasaksa

PelkosenniemiPelkosenniemen kunnanvaltuusto käsittelee torstaina valtuustoaloitetta, jonka mukaan kunnan tulisi alkaa neuvottelut Loipposet Oy:n tarjouksesta. Yritys tarjoaa kunnalle vuokralle uudenaikaisia koulu- ja päiväkotitiloja sekä liikuntahallia.

Kunta maksaisi koulu- ja päiväkotitiloista vuokraa 100 000 euroa vuodessa ja liikuntahallista käytön mukaan.

Tähän asti kunta on suunnitellut uusia koulutiloja kirkonkylälle, ja muualta kunnasta oppilaat kuljetettaisiin sinne. Nyt tilanne muuttuisi päinvastaiseksi: oppilaat kuljetettaisiinkin kuntakeskuksesta ja muualta kunnasta Pyhätunturille.

Yksi valtuustoaloitteen allekirjoittajista on sitoutumaton valtuutettu Pentti Pyykönen. Pyykösen mukaan tarjouksen sisältö aiheuttaa keskustelua erityisesti sen suhteen, että koulu tulisi Pyhätunturille.

– Se on se kiista-asia nyt tietenkin. Mutta Pyhätunturille on muuttanut paljon nuoria perheitä, ja sieltä on nyt melkein puolet oppilaista. Sitten Kemijärveltä Vuostimosta tulisi varmaan oppilaita, jolloin voi sanoa, että sitten käytännössä puolet oppilaista tulisi siltä alueelta.

Nykyisen suunnitelman kustannukset huomattavasti suuremmat

Pelkosenniemi on aiemmin jo päättänyt rakentaa uuden koulu- ja päiväkotirakennuksen kirkonkylälle niin sanotun vanhan yläkoulun paikalle. Uusi koulu tarvitaan korvaamaan sisäilmaongelmista kärsivä rakennus, josta oppilaat ovat joutuneet siirtymään väistötiloihin.

Kunnan teettämien selvitysten mukaan lainarahalla ostetusta tai leasing-rahoitetusta koulurakennuksesta tulisi kustannuksia reilusti yli 200 000 euroa vuodessa eli yli kaksi kertaa enemmän kuin Loipposet Oy:n tarjouksen mukaisessa tilanteessa.

Kunnalle aiheutuvien kustannusten laskennassa tulee kuitenkin ottaa huomioon myös muun muassa oppilaiden kuljetuksista syntyvät kulut, joista ei ole vielä tarkkoja laskelmia.