Hyppää sisältöön

Kuukautissuojien kanssa myydään suklaata samalla hyllyllä – kulutustutkija pitää ideaa hauskana, mutta hieman stereotyyppisenä

Kauppiaan mukaan suklaan viemisestä tamponihyllyyn on tullut asiakkailta voittopuolisesti positiivista palautetta. Mutta sopisivatko kondomit oluthyllyyn?

Kauppiaan kannattaa yllättää asiakas ja rikkoa normeja, sanoo kulutustutkija Essi Pöyry. Kuva: Petri Niemi / Yle

Lahtelaisessa ruokakaupassa myydään kuukautissuojien kanssa samalla hyllyllä suklaalevyjä. Kulutustutkija kuulee tempauksesta ensimmäistä kertaa, eikä ole itse koskaan törmännyt suklaaseen tamponihyllyssä.

– Hauskaa ja hassua! Kun ihminen menee ruokakauppaan, hän tavallisesti ostaa aina samoja tuotteita ja toimii rutiinilla. Kauppiaan kannattaa yllättää asiakas ja rikkoa rutiineja, sanoo tutkijatohtori Essi Pöyry Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Asiakkaan toistuvaa ja tottumukseen liittyvää toimintaa sanotaan habituaaliseksi ostokäyttäytymiseksi, johon tämän tyyppinen markkinointi voi vaikuttaa. Riskinä on asiakaskunnan mielipiteiden raju jakaantuminen.

– Joskus toki mennään hyvän maun rajalla. On kuitenkin tärkeää erottautua, jotta kuluttajan huomio saadaan. Suklaan myyminen kuukautissuojien kanssa on hauska ja yllättävä idea, mutta onhan se vähän stereotyyppistä. Naiset pitävät muustakin kuin suklaasta ja päättävät suurimmasta osasta kotitalouksien päivittäisostoksista, toteaa Pöyry.

Jos vielä tamponit tuotaisiin kassalle tai karkkihyllyyn, olisi se varsinaista arjen feminismiä.

Elina Oinas

Tyttöjen ruumiillisuutta ja muun muassa kuukautisiin liittyviä asioita tutkinut sosiologi pitää ruokakaupan ideaa hyvänä.

– Kuukautiset ovat yhä normaalimpi asia, sillä voihan vaikka naapurin setä napata ostoskärryynsä suklaata tamponihyllystä. Kuukautissuojat eivät ole kaupassa enää erillinen saarekkeensa, johon liittyisi häpeää, kertoo sosiologian professori Elina Oinas Helsingin yliopistosta.

– Jos vielä tamponit tuotaisiin kassalle tai karkkihyllyyn, olisi se varsinaista arjen feminismiä.

Huonona puolena ruokakaupan tempauksessa Oinas näkee, että niin sanotusti pakollisesti ostettavien tuotteiden yhteyteen on tuotu epäterveellistä suklaata.

– Sen voi negatiivisimmillaan nähdä piilovaikuttamisena kuluttajaan.

Kuukautisiin liittyvä häpeily on sosiologi Elina Oinaan mukaan väistymässä. Kuva: Johanna Aulén / Yle

Kortsuista ja kaljasta mielleyhtymä känniseksiin?

Lahden K-supermarket Triossa suklaa terveyssidehyllyssä on herättänyt hilpeyttä ja sympatiaa – voittopuolisesti positiivista palautetta.

– Olemme halunneet tuoda hyvää mieltä ja mielestämme onnistuneet siinä. En ole miettinyt myynnin edistämistä. Toki on tullut kielteistäkin palautetta esimerkiksi siitä, että miksi suklaata pitää tuoda houkuttimeksi joka paikkaan. Asia on harmittanut laihduttajia, myöntää kauppias Sanna Saarinen.

Suklaata on nähty ennenkin terveyssidehyllyssä. Rovaniemeläisen kaupan tempauksesta kertoi MTV (siirryt toiseen palveluun). Lahtelaiskaupassa on ollut muitakin tempauksia.

– Naistenpäivänä veimme ruusuja myyntiin olutosastolle. Samaisella osastolle olemme myyneet välillä myös saunavihtoja ja makkarapusseja, kertoo Saarinen.

Tavallisin tapa ruokakaupoissa on koota erilaisia tuotteita yhteen hyllyyn tai koriin sesongin mukaan. Jouluna saatetaan koota voitaikina ja luumuhillo samaan paikkaan. Uutenavuotena nakit, perunasalaatti ja tähtisadetikut ovat lähekkäin. Joskus meksikolaistyyppisen oluen viereen on tuotu lime-hedelmiä.

Entä jos oluthyllyssä myytäisiin kondomeja, tutkijatohtori Essi Pöyry Kuluttajatutkimuskeskuksesta?

– Ihan hauska ajatus, mutta ehkä känniseksi ei ole hyvä mielleyhtymä.

Lue myös:

.
.