Haluaisitko melontaretkelle yöttömään yöhön Lappiin? Uusi merkitty melontareitti ylittää napapiirin

Melontareitti kulkee 160 kilometriä Kolarista aina Tornionjoelle saakka. Juuri valmistuneella reitillä meloja voi ylittää muun muassa napapiirin.

melonta
Melojat joella.
Osa reitistä on tarkoitettu vain kokeneille melojille, mutta suurin osa reitistä sopii myös aloittelijoille.

Lappiin on avattu uusi Yöttömän yön melontareitti (siirryt toiseen palveluun). Se kulkee 160 kilometriä Kolarin Aalisjärveltä Miekojärven kautta aina Tornionjoelle saakka. Reitti on merkitty sinisillä melojan kuvilla ja sen varrella sijaitsee muun muassa useita pieniä järviä, taukopaikkoja ja hiekkarantoja.

– Reitti on hyvin moninainen. Tässä on noin viisi järveä ja yhdeksän jokea, jotka yhtyvät tähän reittiin. Reitti ylittää napapiirin ja periaatteessa tästä pääsee vaikka Perämerellä saakka, kertoo Ylitornion yritysneuvoja Toni Kraatari.

Osa reitistä on tarkoitettu vain kokeneille melojille, mutta suurin osa reitistä sopii myös aloittelijoille. Torniolainen Liisa Koivisto kokeili melontaa ensimmäisen kerran Tengeliönjoen reittiosuudella.

– Tuntui kyllä tosi mukavalta. Jännitti aivan hirveästi aluksi, mutta kun päästiin oikeasti vesille, niin aloin rauhoittua. Perämies sanoi takana, että ihan vaan hengität ja melot rauhassa, niin rauhoituin ja tuli sellainen mindfulness-hetki, hymyilee Koivisto.

Melojia Tornionjoella.
160 kilometriä pitkä melontareitti menee napapiirin yli.Risto Koskinen / Yle

Merkatut melontareitit ovat harvinaisia

Kyseessä on tuhansien järvien Suomessakin varsin ainutlaatuinen merkattu melontareitti. Reittisuunnittelija Kari Järvisen mukaan esimerkiksi Tornionjoen kosket on luokiteltu, mutta niitä ei ole vaellusmerkitty.

Järvinen on merkannut yöttömän yön melontareitin.

– Se on ainutlaatuinen merkittynä reittinä Suomessa, kertoo Järvinen.

Reittiä on tarkoitus markkinoida myös ulkomaille. Ensimmäisten joukossa melontareittiä testannut sveitsiläinen Luna De Biasi uskoo, että melontakokemus, Lapin luonto ja vapaana liikkuvat metsäneläimet houkuttelevat turisteja Yöttömän yön melontareitille.

– Uskon, että moni tulee Lappiin, koska täällä on kauniita maisemia. Ehkä tänne tullaan myös eläinten takia, mutta uskon, että maisemat houkuttelevat eniten, arvioi De Biasi.

Melontareitistä on tehty paperinen kartta, jota saa muun muassa useista Lapin matkailuyrityksistä ja Ylitornion kunnantalolta. Voit tulostaa kartan myös tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun). Lisäksi netistä löytyy digitaalinen kartta (siirryt toiseen palveluun).

Yöttömän yön melontareittiä on ollut tekemässä Ylitornion kunta, yhteistyössä Metsähallituksen ja Outokaira tuottamahan ry:n kanssa.

Kuuntele Yle Areenasta, kun toimittaja Risto Koskinen testasi uutta melontareittiä.