Kemi maksaa sote-palveluistaan Mehiläiselle 300 000 euroa kuussa ylimääräistä – syynä virhelaskelma

Mehiläinen Länsi-Pohja olisi ollut valmis korjaamaan kustannuslaskelmaa, mutta sairaanhoitopiirin hallitus ei hyväksynyt uutta sopimushintaa.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Länsi-Pohjan keskussairaala on vastannut ensihoidon järjestämisestä tämän vuoden alusta lähtien.
Heidi Hannukainen / Yle

Kemi joutuu maksamaan sote-sopimuksestaan ylimääräistä noin 300 000 euroa kuukaudessa. Hintaero johtuu siitä, että sairaanhoitopiiri ei ole hyväksynyt Mehiläinen Länsi-Pohjan kanssa neuvoteltua uutta sopimushintaa.

Kemin sosiaali- ja terveystoimenjohtaja Liisa Niirasen mukaan taustalla on ulkoistukseen liittyvän palvelusopimuksen valmisteluun jäänyt virhe. Sopimuksessa oli laskettu Kemin perusterveydenhuollon kustannuksiksi 10,4 miljoonaa euroa. Oikea summa olisi kuitenkin ollut 7,2 miljoonaa.

Summaa käytettiin pohjana kuntien, sairaanhoitopiirin ja Mehiläinen Länsi-Pohjan välisen palvelusopimuksen hinnan määrittämisessä. Niirasen mukaan summasta olisi kuitenkin pitänyt vähentää palveluita ja toimintoja, jotka eivät siirtyneet sopimuksessa Mehiläinen Länsi-Pohjalle.

– Kemin osalta vähentämättä jäi muun muassa vuokrakuluja, ICT-palveluja ja kaupungille jäävän henkilöstön palkkakuluja. Lisäksi kuntoutuksen osalta kuluja laskettiin valmisteluvaiheessa kahteen kertaan, Niiranen sanoo.

Virheiden lisäksi Kemin laskuun jäi mukaan sopimuksesta poistettuja toimintoja, kuten osa veteraanien palvelukoti Saarenvireen palveluista.

Sairaanhoitopiiri ei hyväksynyt uutta sopimushintaa

Kunnat, sairaanhoitopiiri ja Mehiläinen Länsi-Pohja neuvottelivat virheen korjaamisesta ja sopimushinnan täsmentämisestä keväällä ja sopukin ehti jo löytyä. Sopimuksen kokonaissumman piti laskea noin 69 miljoonasta reiluun 64 miljoonaan euroon vuodessa.

Sairaanhoitopiirin hallitus ei kuitenkaan ole hyväksynyt uutta sopimushintaa, joten palveluiden ostossa noudatetaan alkuperäisen sopimuksen hintaa. Tästä kärsii eniten Kemi, sillä muiden kuntien osalta alkuperäiset laskelmat pitivät paremmin kutinsa.

Kuukausitasolla ylimääräinen kustannus on noin 300 000 euroa, vahvistaa sosiaali- ja terveystoimenjohtaja Liisa Niiranen. Kemi maksaa esimerkiksi Saarenvireen yhdestä palvelukotipaikasta yhteisyritykselle 38 000 euroa.

Meri-Lapin kunnat Kemi, Keminmaa, Tornio ja Simo ulkoistivat erikoissairaanhoitonsa ja osan perusterveydenhuoltoaan sote-yhteisyritys Mehiläinen Länsi-Pohjalle heinäkuun alusta alkaen.

6.9. kello 17:28 korjattu Kemin perusterveydenhuollon kustannukset 7,4:stä 7,2:een miljoonaan euroon.

6.9. kello 18.09 Tervola ei ole mukana sote-yhteisyrityksessä, vaikka tekstissä aiemmin niin kerrottiin.