Poliittinen vaino alkoi Filippiineillä? Presidentin vastustajia vangitaan ja erotetaan

Presidentti Rodrigo Duterten äänekkäin arvostelija, senaattori Antonio Trillanes piileskelee senaatissa poliiseilta, koska presidentti määräsi hänet pidätettäväksi.

Filippiinit
Maria Lourdes Sereno
Jos vastustat Dutertea, hän yrittää nitistää sinut, potkut korkeimman oikeuden presidentin tehtävästä saanut Maria Lourdes Sereno kertoo Ylen haastattelussa.Rolex Dela Pena / EPA

ManilaPresidentti Rodrigo Duterten vastustajat ovat ahtaalla Filippiineillä.

Korkeimman oikeuden presidentti Maria Lourdes Sereno sai toukokuussa potkut, kun presidentti Duterte oli julistanut hänet vihollisekseen.

Sereno oli muun muassa kyseenalaistanut huumeiden vastaisen sodan epäiltyjen nimilistat. Senaattori, entinen oikeusministeri Leila de Lima taas on istunut jo yli puolitoista vuotta pidätettynä aloitettuaan tutkinnan huumeiden vastaisen sodan surmista.

leila de lima
Leila de Lima.EPA

– On selvää, että jos vastustat Dutertea, hän yrittää nitistää sinut, Maria Lourdes Sereno kertoo Ylelle tavattuaan nuoria opiskelijoita manilalaisessa nuudeliravintolassa.

Sereno on kiertänyt puhumassa Filippiinien tilasta ahkerasti sen jälkeen, kun hänet erotettiin.

– Duterte julisti minut vihollisekseen, koska kyseenalaistin hänen toimensa. Sen, että hän toimi kansaa vastaan epäoikeudenmukaisessa huumeiden vastaisessa sodassaan. Hän meni niin pitkälle, että julkisti niiden tuomarien nimet, jotka hänen mielestään suojelivat huumerikollisia, Sereno sanoo lujasti.

Sereno vastusti korkeimmassa oikeudessa myös Dutertelle läheisen diktaattori Ferdinand Marcosin ruumiin siirtämistä sankarihautaan.

Siirto kuitenkin tapahtui – diktatuurin uhrien ja omaisten kauhuksi.

“Jos vastustat, hän nitistää sinut.”

Maria Lourdes Sereno

Sereno vastusti myös Duterten julistamaa poikkeustilaa Mindanaon saarelle. Tuhansia ihmisiä kuoli Marcosin diktatuurin poikkeustilan aikana.

– Varoitin ihmisiä siitä, että emme saa toistaa poikkeustilavuosia, Sereno sanoo.

Serenon tuomarikollegat äänestivät hänen erottamisestaan korkeimmasta oikeudesta. Serenon sanottiin salanneen varallisuutensa, kun hänet valittiin korkeimman oikeuden johtoon, joten nimitys olisi mitätön.

Sereno kiistää väitteen.

Nyt hän liikkuu vapaasti tilaisuuksissa puhumassa Filippiinien tilanteesta. Toiset arvostelijat ovat menettäneet vapautensa.

– Olen vain yksi monista, joita hän on yrittänyt raivata tieltään aina, kun häntä arvostellaan. Hän ei siedä arvostelua, Sereno sanoo.

Senaattori piilottelee toimistossaan

Senaattori Antonio Trillanes piilottelee senaatissa, koska presidentti Duterte määräsi poliisin pidättämään hänet tällä viikolla. Duterte ilmoitti peruvansa Trillanesin vuonna 2011 saaman armahduksen.

Presidentin mukaan Trillanes ei myöntänyt syyllisyyttään eikä hakenut armahdusta itse, joten se ei ole pätevä.

trillanes
Presidentti on antanut itse pidätysmääräyksen senaattori Antonio Trillanesta.EPA

Kymmeniä poliiseja odottaa senaatin ulkopuolella Trillanesin pidättämistä.

– Duterte näyttää haluavan määrätä luvattoman pidätyksen. Se tarkoittaa, että elämme käytännössä poikkeustilassa, Trillanes ilmoitti lausunnossaan lehdistölle.

Trillanes on ärsyttänyt presidenttiä muun muassa väittämällä, että Duterten oma poika on mukana huumekaupassa ja että Duterte ei ole julkistanut kaikkea varallisuuttaan.

Trillanes on pyytänyt kansainvälistä rikostuomioistuinta tutkimaan Dutertea rikoksista ihmisyyttä vastaan.

– Tämä on selkeää poliittista vainoa, mutta en murru. Totuuden hetki koittaa vielä, Trillanes sanaili tyyneen tyyliinsä.

Poliittista tuolileikkiä

Dutertea edeltänyt presidentti Benigno Aquino armahti Trillanesin kapinayrityksistä, joita tämä teki armeijan upseerina entistä presidenttiä Gloria Arroyoa vastaan.

Arroyo on nyt presidentti Duterten liittolainen ja kongressin edustajainhuoneen puhemies.

Filippiineillä poliittinen hengissäselviytyminen onkin eräänlaista tuolileikkiä, jossa menestys vaihtelee vallanpitäjien vaihtuessa. Benigno Aquino vangitutti Arroyon korruptiosyytteiden takia. Duterte vapautti tämän.

Entinen oikeusministeri ja huumesotaa arvostellut senaattori Leila de Lima on istunut puolestaan pidätettynä yli puolitoista vuotta. De Lima tutki huumesotaa senaatin oikeus- ja ihmisoikeuskomitean puheenjohtajana.

De Limaa vastaan nostetuissa syytteissä väitetään, että hän sai rahaa huumekauppiailta toimiessaan oikeusministerinä. Vankilassa istuvia huumerikollisia tuotiin todistamaan häntä vastaan.

– Tuomituilta huumerikollisilta otettiin todisteita. De Liman suorasta osallistumisesta ei ole todisteita. Nämä ovat selkeästi tekaistuja valheita. Vastustan jyrkästi hänen vankeuttaan, Maria Lourdes Sereno puuskahtaa.

Sereno näkee selkeän kaavan pyrkimyksessä raivata oppositio pois tieltä. Hän mainitsee esimerkkinä presidentin kommentin siitä, että hän haluaisi diktaattori Marcosin pojan Ferdinand Bongbong Marcosin seuraajakseen ja sivuuttaisi perustuslaillisen järjestyksen.

– Hän on näyttänyt vahvaa kontrollia ja vaikuttamista instituutioihin, joiden tehtävä on vahtia valtaa, Sereno sanoo ja ottaa esimerkiksi huumeiden vastaisen sodan nimilistat, joiden hän sanoo osin sisältäneen tekaistuja, kuolleiden tai viattomien nimiä.

– Silti hän jatkaa. Hänen takanaan on trolliarmeija, joka lietsoo vihaa ja kahtia jakautumista. Instituutiot heikkenevät, Sereno sanoo.

Kansainväliseen rikostuomioistuimeen valituksia

Sereno toivoo, että kansainvälinen rikostuomioistuin alkaa tutkia Filippiinejä.

– Kansainvälinen rikostuomioistuin tulee olemaan ratkaisevan tärkeä. Se tulee paikalle, kun kansalliset tuomioistuimet eivät pysty täyttämään tehtäväänsä. Virallisen raportin saaminen huumeiden vastaisen sodan surmista poliisilta tuomioistuimelle oli kivuliasta kuin hampaan irrottaminen, hän muistelee.

duterte
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte.EPA

Presidentti Duterte ilmoitti maaliskuussa, että Filippiinit eroaa kansainvälisestä rikostuomiostuimesta heti. Tuomioistuin on saanut filippiiniläisiltä jo kaksi pyyntöä Duterten huumesodan tutkimiseksi.

Presidentin avustajat väittävät, että erottamisten ja vangitsemisten takana ovat pätevät syyt eikä pyrkimys hiljentää oppositiota.

Kovat toimet tapahtuvat samalla kun ruoan ja polttoaineiden hinnat nousevat jyrkästi ja valuutta peso laskee.

Tuhansia on surmattu maan huumeiden vastaisessa sodassa.

Lue lisää:

Diktaattori Marcosin suku väijyy paluuta valtaan Filippiineillä – kannattajat muistelevat lämmöllä rakennusbuumia ja järjestystä