1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. journalismi

Vastine Marko Kilven kolumniin 30.8.2018

journalismi

Marko Kilpi kirjoittaa kolumnissaan tapauksesta, jossa joutui lopettamaan koiran moottoritien varteen. Koska me, toinen paikalle pysähtynyt ja toinen hätäkeskukseen soittanut henkilö, olemme kolumnissa joutuneet perusteettoman kritiikin kohteiksi, haluamme antaa vastineemme kolumnin koiratapausta koskeviin virheellisiin väitteisiin.

Toisin kuin Marko Kilpi kirjoittaa, emme tunteneet entuudestaan ja ajoimme samaan suuntaan, etelästä pohjoiseen. Toinen meistä tarjosi apuaan ja pysähtyi paikalla olleen siviiliauton luokse – ei poliisiauton, kuten kolumnissa väitettiin. Apuaan tarjonnut ei missään vaiheessa noussut autosta, vaan poistui paikalta kuultuaan laukaukset ja koiran ulinan.

Viestiyhteytemme käynnistyi Facebook-ryhmän kautta, jonne hätäkeskukseen soittanut henkilö oli laittanut tiellä liikkujille varoituksen koirasta, ja jonne tilannetta todistanut henkilö myöhemmin ilmoitti koiran kuolleen. Tapaus järkytti meitä ja laitoimme tahoillamme suoraan poliisille kyselyä ja palautetta tapahtuneesta.

Hätäkeskukseen soittanut henkilö sai tapausta seuranneena päivänä kuulla että poliisi Marko Kilpi oli kirjoittanut julkisen päivityksen villiintyneen koiran lopettamisesta omalle Facebook-seinälleen. Vasta tämän myötä saimme tietää, kuka poliisi oli paikalla ollut. Koska asiasta tuli Facebook-päivityksen myötä julkinen, päätimme kysyä Kilveltä lisätietoja tapahtuneesta kyseisen päivityksen yhteydessä.

Kumpikaan meistä ei laittanut “somea tai viidakkorumpua laulamaan”, vaikka olimme tietoisia, että asiasta keskusteltiin eri foorumeilla ja palstoilla. Moni oli nähnyt koiran, ja siitä oli varoiteltu useilla sivuilla. Olemme keskustelleet asiasta vain yhden median - paikallislehden - kanssa jutun tekemisen yhteydessä.

Toisin kuin Kilpi kirjoittaa, meillä ei ollut kiire saattaa ”huutavaa epäkohtaa” maailmalle, emme tehneet kattavia johtopäätöksiä “ohivilahtavan näkymän” tai minkään muunkaan perusteella, emme nousseet ketään henkilöä tai järjestelmää vastaan, saati kyseenalaistaneet sen toimintaa. Emme ole sanoneet, miten tilanne olisi pitänyt hoitaa, emmekä ole ketään mistään syyttäneet. Olemme kysyneet saadaksemme vastauksia, avoimesti ja reilusti, ja nimenomaan selvittäneet asian taustoja ja sitä mitä tapahtui.

Absurdia kyllä, rehellisesti, omilla nimillämme ja kasvoillamme esiintyessämme olemme päätyneet Kilven kolumnissa someraivoajien mannekiineiksi. Toivomme että jatkossa ihan kaikki kansalaiset, myös kolumnien kirjoittajat, todella pysähtyvät miettimään tätä tärkeää asiaa: ennen kuin toimit, kysy itseltäsi, mitä sinä tästä asiasta ja näistä ihmisistä ihan oikeasti tiedät.

Salla Lindgren ja Katja Ruotsalainen

Lue seuraavaksi