Vihreiden Niinistö kyselykannatuksen laskusta: Kaikkien skarpattava, vihreiden saatava poliittinen johtajuus oppositiossa

Vihreiden aiempi puheenjohtaja Ville Niinistö ei laittaisi Touko Aallon viaksi puolueen kannatuksen laskua Ylen kyselyssä.

Touko Aalto
Vihreiden puheenjohtaja Touko median piirittämänä eduskunnassa Helsingissä 6. syyskuuta.
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto halusi iltapäivällä keskittyä eduskunnan kyselytuntiin ja ilmastonmuutokseen. Aamulla Aalto myönsi Ylen haastattelussa, että kyselykannatuksen lasku harmittaa.Mikko Stig / Lehtikuva

Vihreiden aiempi puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö vaatii vihreitä ryhdistäytymään ja tavoittelemaan jälleen poliittisen opposition johtajuutta.

Niinistön mielestä puolueen laskevia kannatuslukuja ei voi laittaa yhden henkilön, puheenjohtaja Touko Aallon viaksi.

– Ei. Yhteinen homma tämä on. Meidän pitää kaikkien yhdessä skarpata ja ottaa poliittinen aloite haltuun, sanoo Niinistö Ylelle. Vihreät on päävaihtoehto hallitukselle.

Ville Niinistö kertoo, että vihreiden eduskuntaryhmä keskusteli torstaina kokouksessaan, miten puolueen pitää yhdessä toimia. Niinistön mukaan kaikki tukevat Touko Aaltoa vastuunkannossa puheenjohtajana.

Niinistö luettelee asioita, joita vihreät haluavat parantaa ja joita pitäisi tuoda politiikassa esiin: ilmastonsuojelu, palauttaa kouluihin pienemmät ryhmäkoot sekä panostaa koulutukseen ja tutkimukseen.

Vihreiden kannatus Ylen kyselyssä elokuussa oli 12,6 prosenttia. Viime vuoden syyskuussa suosio oli korkeimmillaan 17,8 prosenttia.

Niinistö muistuttaa, että puolueen kannatus kyselyissä on edelleen korkeampi kuin puolueen tulos missään kotimaisissa vaaleissa.

Yleensä vihreiden vaalitulokset jäävät alle kyselykannatuksen. Eurovaaleissa 2009 vihreät saivat 12,4 prosenttia äänistä.

Ville Niinistö selittää aiempia haastattelujaan Twitterissä

Aiemmin päivällä Ville Niinistö vaati Ilta-Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että vihreiden puheenjohtajan pitää vähän ryhdistäytyä ja alkaa itse johtaa sitä keskustelua, miten vihreistä puhutaan.

Illansuussa Ville Niinistö vahvisti Twitterissä, että hän edelleen tukee Touko Aaltoa.

– Touko Aalto tekee kovasti duunia, on lahjakas poliitikko ja saa täyden tukeni vihreiden puoluejohtajana.

– Vinkit siinä toisessakin iltapäivälehdessä tarkoitettu lämmöllä, vaikka tämä ajatukseni ja tavoitteeni ei siinä haastattelussa ihan täysin perille asti välittynytkään, selitti Niinistö haastattelujaan.

Touko Aalto: ”Totta kai, gallup-tulokset harmittavat”

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto myönsi aamulla Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että suosion lasku kyselyissä harmittaa.

– Totta kai, tällaiset gallup-tulokset hieman harmittavat, vaikka tiedostan, että näinä aikoina mittauksissa tapahtuu isoja liikkeitä, Aalto sanoi.

Iltapäivällä eduskunnassa Aalto ei enää halunnut arvioida syitä kyselykannatuksen laskuun. Aalto kiiruhti eduskunnan kyselytunnille ja sanoi kysyvänsä pääministeriltä ilmastonmuutoksesta.