Suomen paras poliisikoira etsii työkseen ruumiita, mutta eniten palkitsee, kun ihminen löytyy elossa

Torniossa kisattiin poliisin partiokoirien suomenmestaruudesta. Mestaruuden voitti kilpailun nuorin kisaaja, Viksu.

poliisikoirat
Toni Tarkiainen ja poliisikoira Viksu.
Viksu ei hirveästi stressaile, sanoo ohjaaja Toni Tarkiainen.Minna Aula / Yle

Torniossa joentörmällä poliisikoirat ihmettelevät salamavalojen välähdyksiä. Välillä täytyy vähän murahtaa vieressä seisovalle kollegalle, ikään kuin kysellen: mikäs tilanne se tämä on?

Tilanne on uusi varsinkin tuoreelle Suomen parhaimmalle poliisikoiralle – Viksulle.

Belgianpaimenkoira malinoisilla (Suhteellisen Viktor) on ikää kaksi vuotta ja 3 kuukautta, se on mestaruuskisan nuorin koira. Ohjaaja Toni Tarkiainen Itä-Suomen poliisilaitokselta rapsuttaa Viksua leuasta, ja koira katsoo isäntäänsä kärsivällisesti.

Rauhoittuminen on parhaaksi valitun koiran vahvuus – tai yksi niistä. Tarkiainen kehuu partiokoiraansa "hyväpäiseksi" ja lahjakkaaksi. Viksu tekee ohjaajansa kanssa kovasti töitä, ja se palkittiin. Suomenmestaruuskisojen lajeina on jäljestys, esine- ja henkilöetsintä, tottelevaisuus ja voimankäyttö.

Nuori koira pärjäsi myös suojelurastilla eli voimankäytössä. Siinä koiran tulee hyökätä niin sanotun maalimiehen kimppuun.

"Tervepäinen koira"

Suojelutehtävässä maalimiehellä on varusteenaan kokosuojapuku ja ampuma-ase. Maalimies ampuu laukauksen, jonka jälkeen koira lähetetään vapaana kiinni maalimieheen. Ennen purua maalimies ampuu vielä toisen laukauksen, ja tämän jälkeen ohjaaja juoksee koiran ja maalimiehen luokse, ottaa aseen ja irrottaa koiran.

Arvioinnissa huomiota kiinnitetään koiran hyökkäysvoimakkuuteen, suoritusvarmuuteen ja rohkeuteen.

Poliisikoiran voimankäyttötehtävät ovat vähentyneet viime vuosina. Poliisikoira treenaa puremista, mutta sitä tarvitaan harvoin. Katso, miltä näyttää kun poliisikoira treenaa puremista.

– Suojelu eli voimankäyttö on sen yksi vahva alue. Viksu on tervepäinen koira, ja olen onnistunut viemään sitä oikealla tavalla eteenpäin, Tarkiainen sanoo.

Suomen paras poliisikoira Viksu.
Viksu voitti ohjaajansa Toni Tarkiaisen kanssa mestaruuden partiokoirien SM-kisoissa.Minna Aula / Yle

Kadonneen löytäminen elossa palkitsee

Viksu on ohjaajansa Toni Tarkiaisen toinen partiokoira. Ensimmäinen koira jää syksyllä eläkkeelle. Belgianpaimenkoira malinois Viksu on erikoistunut ruumiiden etsintään. Tarkiainen tekee koiransa kanssa paljon kadonneiden etsintää Itä-Suomessa, jossa kadonneiden etsintään liittyviä tehtäviä tulee paljon. Kadonneita etsitään isoilta alueilta.

– Omaa sydäntä lähellä on kadonneiden etsintä. Kun ihminen löytyy elossa, se antaa sisältöä työhön, Tarkiainen sanoo.

Partiokoiran kanssa eletään joka hetki. Se on myös perheenjäsen, ja mies iloitseekin siitä, että hänen molemmat koiransa ovat sosiaalisia ja tulevat toimeen lasten kanssa. Ja myös keskenään.

– Viksu ei hirveästi stressaile, Tarkiainen sanoo.

Koira osaa rentoutua kotona, mikä on tärkeää tehtävien onnistumisessa. Jos koira menee tai jää tehtävästä ylikierroksille, se vie siltä parhaimman terän pois. Koirakko on tehnyt paljon rentoutumisharjoituksia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Toni Tarkiainen ja poliisikoira Viksu.
Joukkuekisan voitto meni niinikään Itä-Suomen poliisilaitokselle. Joukkuessa kilpailivat Toni Tarkiainen ja poliisikoira Viksu sekä Ilkka Natunen ja poliisikoira Jura.Minna Aula / Yle

Tarkiainen ja Viksu ovat olleet kisan kärjessä heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Tarkiainen kehuu koiraansa ja lupaa palkita sen kotiin päästyä isolla luulla.

– Itse saan toivottavasti lapsilta lämpimät halaukset, kun tulen kotiin pitkältä reissulta, Tarkiainen sanoo.

Pitkän tauon jälkeen uudelleen järjestetyt SM-kisat ovat saamassa jatkoa. Viime vuonna järjestettiin partiokoirien suomenmestaruuskisat, mutta sitä edelliset kisat olivat vuonna 2005.

Toiseksi tulivat Ahvenanmaan poliisilaitoksen belgianpaimenkoira malinois Olliver ohjaajanaan Johnny Haddas. Kolmannen sijan nappasivat Lapin poliisilaitoksen kokeneet kisakonkarit, kymmenenvuotias belgianpaimenkoira malinois Aksu sekä ohjaaja Markku Leinonen Torniosta.