1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltojen asettamat Venäjän vastaiset pakotteet heijastuvat itärajan kauppoihin – ostosmatkailijat käyttävät vähemmän rahaa, kun ruplan kurssi heikkenee

Kaakkois-Suomen rajavartioston tilastojen perusteella venäläisiä on tullut Suomeen lähes viime vuoden tahtiin, vaikka rupla on heikentynyt.

rupla
Venäläisiä turisteja jonottamasaa Nuijamaan rajatarkastusasemalla passintarkastukseen.
Tommi Parkkinen / Yle

Ruplan kurssissa voi vielä tapahtua muutoksia tänä vuonna. Lappeenrannan teknillisen yliopiston professorin Juha Väätäsen mukaan ruplan kehitys riippuu siitä, millaisia pakotteita Yhdysvallat vielä asettaa Venäjää vastaan tänä vuonna.

Ruplan arvo heikkeni elokuussa kymmenisen prosenttia, kun Yhdysvallat kiristi Venäjän vastaisia pakotteita.

– Yhdysvalloissa on keskusteltu, että pakotteilla rajoitetaan Venäjän pääsyä pääomamarkkinoille. Tähän sijoittajat varautuvat etukäteen ja pyrkivät ylimääräisistä ruplista eroon. Tämä on aiheuttanut ruplan kurssin laskun, Väätänen kertoo.

Toinen pakote-erä astuu voimaan loppuvuodesta, jollei Yhdysvallat katso Venäjän luopuneen kemiallisten aseiden käytöstä.

Matkailijoita on tullut, vaikka talous kasvaa itänaapurissa hitaasti

Ruplan heikkeneminen on näkynyt kaakkoissuomalaisissa kaupoissa, sillä venäläiset käyttävät ostoksiin vähemmän rahaa. Aika näyttää, miten venäläisten ostoskäyttäyminen muuttuu, jos rupla heikkenee edelleen.

– Tässä on ollut hyvää toipumista muutaman vuoden ajan. Pitäisi olla tyytyväisiä, jos saadaan pidettyä tämä taso, Väätänen sanoo.

Väätäsen mukaan venäläismatkailijoiden määrän kehitys on ollut hyvä sitäkin taustaa vasten, että Venäjän talouskasvu ja inflaatio ovat nyt matalalla.

Moni vertaa venäläismatkailijoiden määrää huippuvuosiin 2006-2008. Väätäsen mukaan tuolloin Venäjän talous kasvoi vauhdikkaammin ja inflaatio oli korkeammalla.

– Hyödyimme korkemmasta inlaatiosta, koska meidän tuotteet halpenivat suhteellisesti verrattuna venäläisiin tuotteisiin.

Rajanylityksiä lähes viime vuoden tahtiin, Imatralla notkahdus elokuussa

Ruplan heikkeneminen ei ole juurikaan näkynyt rajanylitysten määrässä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla.

Tammi-elokuussa rajanylitysten määrä kasvoi hieman Nuijamaalla, Vainikkalassa ja Imatralla viime vuoden vastaavasta ajasta. Sen sijaan Vaalimaalla rajanylitysten määrä väheni viime vuodesta.

Pelkästään elokuuta tarkastellessa huomaa, että Imatralla rajanylityksissä oli notkahdus viime vuoden elokuuhun verrattuna. Vuoden 2017 elokuussa Imatralla kirjattiin 163 000 rajanylitystä ja kuluvan vuoden elokuussa 153 000 rajanylitystä.

Nuijamaalla ja Vainikkalassa oli elokuussa hienoista kasvua, Vaalimaalla laskua.

Kaikkiaan Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on kirjattu tänä vuonna liki 4,9 miljoonaa rajanylitystä.

Lue seuraavaksi