1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Basra

Basrassa, Irakissa tuhansia kiivaita mielenosoittajia – saastunut vesi sairastutti ja suututti ihmiset

Pilaantunut vesi vei 30 000 ihmistä sairaalaan. Hallitusta vaaditaan tilille.

Mielenosoittajat kokoontuvat hallitusrakennuksen ulkopuolelle Basrassa. Kuva: Haider Al-Assadee / EPA

Basrassa, Etelä-Irakissa tuhannet ihmiset ovat kaduilla osoittamassa mieltään. Basran hallintorakennus on tulessa.

Mielenosoittajat ovat hyökänneet myös puolueiden toimistoihin sekä turvallisuusjoukkojen ja valtiollisen al-Iraqiya television tiloihin.

Myös Irakille merkittävä Basran satama on jouduttu sulkemaan mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen kiivaiden yhteenottojen vuoksi.

Basraan on julistettu ulkonaliikkumiskielto, jotta kaupunki saataisiin rauhoittumaan.

Mielenosoitukset alkoivat kuun vaihteessa. Toistaiseksi jo yhdeksän ihmistä on saanut väkivaltaisuuksissa surmansa. Kymmenet mielenosoittajat ja turvallisuusjoukkojen sotilaat ovat loukkaantuneet.

Vesi sairastuttanut tuhansia

Ihmisten tyytymättömyys johtuu surkeista palveluista ja työttömyydestä. Ihmiset ovat lopen kyllästyneitä muun muassa jatkuviin sähkökatkoksiin.

Erityisesti ihmisiä suututtaa se, että kaupungin juomavesi on saastunut. Pilaantuneen veden vuoksi jopa 30 000 ihmistä on joutunut sairaalahoitoon.

Ihmiset syyttävät kaupungin ongelmista korruptoitunutta hallintoa.

Al-Sadr haastaa hallintoa

Basra on shiiamuslimien tukialuetta. Toukokuun vaaleissa shiiojen ryhmä nousi uskonnollisen johtajansa Muqtada al-Sadrin johdolla parlamentin suurimmaksi puolueeksi.

Al-Sadr on pitänyt puheissaan esillä juuri korruptiota. Hän on vaatinut pääministeri Haider al-Abadin ja muiden avainministerien osallistuvan erityiseen parlamentin hätäistuintoon Basran tilanteen vuoksi.

Al-Sadr vaatii poliitikoilta radikaaleja ja välittömiä ratkaisuja hätäistunnossa. Muutoin heidän on syytä erota, al-Sadr vaatii.