Toimittaja Katja Ståhl löysi hevosten läheltä mielenrauhan: "Hevoset ovat antaneet turvan, mitä en muualta saanut"

Toimittaja Katja Ståhlille hevoset eivät ole pelkästään harrastus tai työ. Hevoset edustavat hänelle ennen kaikkea mielen rentoutumista ja tunnetta osallisuudesta.

Katja Ståhl
Puoli seitsemän
Puoli seitsemän

Suomenhevosen päivän kunniaksi Puoli seitsemän -lähetyksessä vieraili toimittaja ja median moniosaaja Katja Ståhl. Hänelle hevosilla on ollut aina erityinen paikka sydämessä.

– Hevoset ovat antaneet minulle mielenrauhan ja turvan, mitä en mistään muualta saanut.

Katja Ståhl on tehnyt pitkän uran median parissa lukuisissa eri tehtävissä ja välineissä. Tällä hetkellä hän työskentelee Radio Nostalgian lisäksi Helsinki International Horse show -tapahtuman viestinnässä ja kirjoittaa hevosihmisten keskuudessa tuttua Kavioliitossa-blogiaan.

Ulkopuolisuuden kokemus on ollut kuitenkin läsnä Ståhlin arjessa pitkään ihan nuoruudesta asti. Edelleen tunne on olemassa osana hänen persoonaansa. Ståhl kokee juurettomuuden kokemuksen johtuvan esimerkiksi siitä, että muutti paljon lapsena. Eläinten läheisyydessä tästä ulkopuolisuuden tunteesta ei ole aistittavissa kuitenkaan jälkeäkään.

– Itselläni eläimet toimivat suojatelttana, jotka ovat olleet siinä, kun olen tarvinnut. Siitä tulee sellainen rauha ja yhteenkuuluvuuden tunne.

Hevoset hurmasivat ensihetkistä lähtien

Hevoset ja eläimet ovat kuuluneet Katja Ståhlin elämään aivan lapsesta asti. Ensimmäisen kerran hän tutustui hevosiin jo 70-luvulla, kun hänen isänsä muutti Aulangon tallin naapuriin Hämeenlinnassa.

– Siellä suorastaan asuin yhden kesän hevosten laitumella. Istuin ja nyhdin heinää niiden suuhun ikään kuin hevoset eivät olisi sitä itse saaneet nyhdettyä. Siitä se alkoi ja aivot jotenkin naksahtivat eri asentoon ja aloitin määrätietoisen jankkaamisen, että pakko päästä ratsastamaan.

Katja Ståhl kertoo, että jankkaamista piti jatkaa varsin pitkään ennen kuin isä suostui nostamaan tyttärensä hevosen selkään. Sen voimakkaan onnellisuuden kokemuksen jälkeen, joka ratsastamisesta syntyi, hevoset ovat aina kuuluneet hänen elämäänsä.

Ståhl muistaa edelleen suurimman osan ratsastamistaan hevosista nimeltä, vaikka ihmisten nimet samoilta vuosilta eivät välttämättä palaudu enää yhtä nopeasti mieleen.

Puoli seitsemän -lähetyksessä Katja Ståhl ja Mikko Kekäläinen ottivat toisistaan mittaa hevosnimikilpailussa.

Puoli seitsemän lähetyksessä toimittaja Katja Ståhl ja Mikko Kekäläinen ottivat toisistaan mittaan keksimällä toinen toistaan hassumpia suomenhevosnimiä. Se kumman pokka pettää ensimmäisenä häviää.

Katso koko Puoli seitsemän lähetys Yle Areenasta
painamalla tästä.