1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hailuoto

Koukkuvesikirppuja aiempaa enemmän Hailuodon alueella – kirppuja niin paljon, että verkot sotkeentuvat

Koukkuvesikirppu on isokokoinen planktonäyriäinen, joka likaa verkkoja takertuessaan pyydyksiin.

Hailuoto
Jávreguollebivddus Ohcejogas.
Kuivutskuva.Yle / Jouni Aikio

Koukkuvesikirppua on aikaisemmin esiintynyt Hailuodon korkeudella yksittäin, mutta lämpimän kesän vuoksi ne ovat runsastuneet niin sanotuksi massaesiintymäksi.

Lähempää rannikkoa koukkuvesikirppua on ollut Hailuodon intensiiviaseman eläinplanktonnäytteissä yksittäisiä yksilöitä vuosina 2015 ja 2016. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun niitä on niin runsaasti, että verkot sotkeentuvat.

Koukkuvesikirppu on planktonäyriäinen, joka likaa verkkoja takertuessaan pyydyksiin. Tänä vuonna elo-syyskuun vaihteessa koukkuvesikirppujen massaesiintymä on sotkenut Hailuodon ulkomerialueella verkkoja.

– Koukkuvesikirppu on planktonäyriäiseksi isokokoinen ja sillä on erittäin pitkä peräpiikki. Suurehkon kokonsa ja pitkän peräpiikin takia ne runsaana esiintyessään tarttuvat pyydyksiin, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen biologi Mirja Heikkinen.

– Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksesta arvioitiin, että silloin kun koukkuvesikirppuja esiintyy niin runsaasti, että ne sotkevat verkkoja, on niitä kymmeniä tai satoja kuutiossa, Heikkinen jatkaa.

Koukkuvesikirppua on aikaisemmin havaittu Merentutkimusalus Arandan planktontutkimuksissa Perämerellä keskellä avomerta vuonna 2016. Muina vuosina sitä ei ole avomerellä näin pohjoisessa havaittu.

Koukkuvesikirppuja on esiintynyt tänä kesänä myös etelämpänä Itämerellä ennätysmäärä. Niitä tavataan vain lämpimän veden aikaan loppukesällä ja syksyllä.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi