Hyppää sisältöön

Superakkuja kehittävä Geyser Batteries rekrytoi työntekijöitä ja etsii tehdastiloja – Vaasan akkutehdashaaveet täyttymässä

Superakkujen valmistus alkaa ensi vuoden lopulla. Startup-yritys voi tulevaisuudessa työllistää Vaasan seudulla satoja ihmisiä.

Geyser Batteriesin toimitusjohtaja Andrey Shigaev uskoo, että nyt on oikea aika akkuteollisuudelle Kuva: Merja Siirilä / Yle

Vaasassa on haaveiltu omasta akkutehtaasta siitä lähtien, kun Tesla ilmoitti rakentavansa akkutehtaan Eurooppaan. Vaasassa asiasta innostuttiin niin paljon, että alueelle varattiin oma tontti. Vaikka Teslasta ei ole kuulunut pariin vuoteen, on Vaasa silti saamassa oman akkutehtaan.

Startup-yritys Geyser Batteries aloittaa toimintansa Vaasassa vuoden 2019 lopulla. Tällä hetkellä akkuja kehitetään ja testataan laboratorissa.

Geyser Batteries aikoo valmistaa tulevaisuudessa niin sanottuja superakkuja. Akkutyyppi vapauttaa energiaa nopeasti ja sitä voidaan ladata tuhansia kertoja useammin kuin perinteistä litiumakkua.

Superakut soveltuvat esimerkiksi Wärtsilän, Danfossin ja The Switchin tarpeisiin, mutta niitä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi autoteollisuudessa. Akut räätälöidään jokaisen asiakkaan tarpeiden mukaan.

– Alunperin on ollut kaksi erilaista tapaa varastoida energiaa. Yksi on perinteinen akku, joka perustuu kemiaan ja toinen, joka perustuu mekaaniseen lataukseen. Tämä electrochemical cooperator yhdistää nämä kaksi akkutyyppiä, kertoo Geyser Batteriesin toimitusjohtaja Andrey Shigaev.

Geyser Batteriesin toimitusjohtaja Andrey Shigaev Kuva: Merja Siirilä / Yle

Lähivuosien merkittävin kasvuyritys?

Geyser Batteris osallistui viime keväänä EnergySpin (siirryt toiseen palveluun) yrityskiihdyttämöön. Kiihdyttämöön valitaan tuoreita energia-alan yrityksiä, joissa on potentiaalia. Hanke on tarkoitettu energia-alan ja energiaratkaisujen parissa toimiville ja globaalia, voimakasta kasvua hakeville startup- ja kasvuyrityksille. Yrityskiihdyttämöitä on järjestetty aikaisemmin kaksi kertaa, kolmas järjestetään nyt syksyllä.

Geyser Batteries ei ole ainut potenttiaalinen yritys, vaan mahdollisia menestystarinoita on useampia.

– Siellä on muutama sellainen hyvä case, missä tavallaan perinteinen energia-alan startup-yritys ja softa-alan yritys ovat liittoutuneet yhteen. Uskon, että monista yrityksistä kuullaan jatkossa lisää, yritysneuvoja Marko Kuokkanen kertoo.

Yritysneuvojat Marko Koski ja Marko Kuokkanen ovat innoissaan Geyser Batteriesin tulevaisuuden mahdollisuuksista. Kyseessä voi olla yksi merkittävimmistä kasvuyrityksistä tulevina vuosina.

– Jos askeleet menevät, kuten on suunniteltu, niin tulevaisuudessa yritys voi työllistää satoja ihmisiä Vaasassa, Koski kertoo.

Kuokkasen mukaan startup-yrityksen menestyminen on haasteellista, sillä yrityksiä on paljon.

– Jos siellä on se idea, jota markkina tarvitsee, niin kyllä se varmasti lyö läpi, jos se seuraa reittiä oikealla tavalla.

Suurin kompastuskivi voi olla ajoitus.

– Suuri osa startup-yrityksistä etenee teknologia edellä. Jos sille teknologialle ei ole markkinoilla tarvetta, että on liian aikaisin liikkeellä, niin eihän se silloin mene eteenpäin. Ajoitus ja idea pitää olla oikea, Kuokkanen kertoo.

Yritysneuvojat Marko Koski ja Marko Kuokkanen uskovat Geyser Batteriesin mahdollisuuksiin Kuva: Merja Siirilä / Yle

Suomeen kaksi syytä

Andrey Shigaev on kotoisin Venäjältä, mutta hän on asunut muun muassa Tanskassa. Mikä saa omien sanojensa mukaan kiertolaiselämää harrastaneen miehen muuttamaan perheineen Suomeen ja perustamaan yrityksen?

– Yksi syy oli hallituksen tuki innovaatioille. Olemme saaneet jo tukea Business Finlandilta (siirryt toiseen palveluun) startup-yrittäjyyteen ja taustatukea meidän hankkeelle. Mutta myös Venäjän läheisyys ja hyvät yhteydet vaikuttivat päätökseen, Shigaev kertoo.

Mihin sitten virallinen tehdas tulee sijoittumaan? Alueella täytyy olla kemianteollisuuden kaava. Yritystä kiinnostaa tällä hetkellä erityisesti kaksi jo valmiiksi kaavoitettua Vaasassa: Kemiran alue ja keskustasta lähivuosina vapautuva Wärtsilän alue. Kuitenkaan GigaVaasan tonttia eli alunperin Testalle kaavailtua tonttia ei ole suljettu pois vaihtoehtoista.

Pilottitehdas käynnistää toimintansa vuoden 2019 lopulla. Geyser Batteriesissa aloittaa pian 30 hengen ydintiimin rekrytoinnit, joiden tavoitteena on löytää insinöörejä ja myyntihenkilöitä.

.
.